Nogomet

Repriza ili neka nova utakmica?

Zoran Zdelar • utorak, 08.05.2007.

Sutra će se u Zagrebu odigrati prvi dio finala Kupa Hrvatske. Dinamo će htjeti potvrditi uspješnu sezonu osvajanjem i drugog trofeja, dok će gostujući nogometaši pokušati iznenaditi iznimno favorizirane domaćine. Elvis Scoria u svojoj je karijeri zasad osvojio tek jedan trofej, upravo Kup s Rijekom, i sigurno se neće predati do posljednjeg trenutka tijekom svih 180 minuta...

Samo najveći hazarderi očekuju iznenađenje u finalu Kupa Hrvatske, odnosno pobjedu Slaven Belupa. Kad bi se igrala tek jedna utakmica, mogao bi se čak Slaven Belupo nadati eventualnom lošem danu u protivničkim redovima, ali ovako Dinamovci imaju priliku i za ispravak eventualnog kiksa. Dinamo je stoga snažan favorit. Potvrđeno je to i nedavnom utakmicom u kojoj su Modri slavili s 3:0, ali Elvis Scoria u svojoj je karijeri već kreirao nekoliko iznenađenja kad je to malo tko očekivao, pa možda i ovog puta skriva ponekog asa u rukavu.

Momčad Branka Ivankovića 2. svibnja stigla je u Koprivnici iznimno lako do pobjede u prvenstvenoj utakmici, a domaćini su uspjeli priprijetiti vratima Filipa Lončarića tek u trenucima opuštanja modrih igrača, no ni tad nisu uspjeli postići pogodak. Iako su oba trenera nakon utakmice odbacili eventualnu poveznicu da bi se na sličan način situacija mogla razviti i u Kupu, u takvo što je teško povjerovati. Ivanković je svjestan da bi mu svaki drugi rezultat osim čiste pobjede zamjerili oni malobrojni navijači koji posjećuju Maksimir. Znatno vjerojatnija je stoga repriza navedene prvenstvene utakmice, ali lopta je ipak okrugla...

Vezane vijesti

Jasno da je sam plasman u finale Kupa za Slaven već povijesni rezultat, dok će Dinamo tražiti svoje osmo Rabuzinovo sunce. Kroz 15 sezona mnogo se iznenađenja događalo u Kupu, pa čak ni Dinamo nije pošteđen poražavajućih rezultata. Osim ponekih ispadanja u ranoj fazi Kupa od niželigaša, Dinamovce su u finalu 1992. godine svladali nogometaši tadašnjeg Inkera, što se smatra najvećim iznenađenjem u svim završnicama našeg Kupa.

Scoria je od gubitničkog Slavena stvorio momčad s pobjedničkim mentalitetom i pogrešno bi ih bilo već prije sučeva zvižduka otpisati. Podcijene li Dinamovci protivnika, sezonu bi priveli kraju popraćeni gromoglasnim zvižducima umjesto pljeskom gledatelja na Maksimiru koji žele samo pobjede, što veće to bolje.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Ivanković oprezno najavljuje sutrašnji prvi dvoboj, a još uvijek ima nekoliko dilema oko određenih pozicija, ponajprije onih u vezi. Luka Modrić je, naime, lakše ozlijeđen i još uvijek nije donijeta odluka hoće li se riskirati s njegovim nastupom, no sutra tijekom dana situacija s njegovom upalom tetive trebala bi se ipak znatno popraviti. Davor Vugrinec još od utakmice u Puli vuče ozljedu, pa je upitno koliko može pružiti u utakmici visokog tempa nakon što se nekoliko tjedana nije našao u momčadi. S druge strane, Scoria je u posljednjoj utakmici Prve HNL odmarao svoje važnije igrače za razliku od Ivankovića, koji je to također najavio, ali je svoj udarni trio ipak postavio u momčad u dvoboju sa Šibenikom.

Iz farmaceutskih redova nesumnjivo će najneugodniji igrač po Dinamovu obranu biti napadač Bojan Vručina, koji je u odličnoj formi ovog proljeća.. Priznaju Koprivničani Dinamu status velikog favorita, ali ipak najavljuju lov na pozitivan rezultat pred uzvrat na svom stadionu. Scoria je mobilizirao cijeli klub i vjerojatno se nikad studioznije u Koprivnici nije pripremalo za jednu, odnosno dvije utakmice.

Maksimir će sutra pohoditi i nekoliko stotina gostujućih navijača, ali unatoč tome susret bi se čak mogao okarakterizirati i kao utakmicom minimalnog rizika od navijačkih nereda obzirom da ova dva kluba njeguju prijateljske odnose već duži niz godina. Trenutno se na posudbi u Slaven Belupu iz Dinama nalazi Dario Zahora, koji će sutra najvjerojatnije nastupiti od prve minute.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!