Nogomet

Propuštene meč lopte

Tomislav Globan • nedjelja, 06.05.2007.

Dva kola prije kraja čini se kako ćemo ipak imati uzbudljivu završnicu prvenstva. Pomalo neočekivano zakomplicirala se situacija na dnu i Pula se nakon propuštene dvije meč lopte nalazi u opasnosti gubitka već gotovo proslavljenog desetog mjesta. Međutim, sudbinu i dalje drže u svojim rukama. Bilo je to najefikasnije kolo do sada, a na čak dva stadiona viđeno je po sedam pogodaka…

Ispadnu li iz lige, Puljani će dugo pamtiti subotu 5. svibnja 2007. U situaciji gdje im pobjeda nad najslabijim sastavom prvenstva praktički rješava status i osigurava ostanak, momčad Nenada Gračana u ključnom je trenutku pokleknula i zakomplicirala si život. Tek remi pred svojim navijačima protiv kluba koji je već ispao iz lige vratio je Istrane dva koraka unatrag i umjesto mirnog završetka prvenstva najvjerojatnije ih čeka strepnja do posljednje minute posljednjeg kola.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Tako je u samo sedam dana Pula iz komfora prednosti od sedam bodova nad Cibalijom prešla u zonu nesigurnosti. Od Vinkovčana ih sada dijele tek dva boda, jednako toliko utakmica prije kraja. Do kraja prvenstva Pula gostuje u Čakovcu i dočekuje Slaven Belupo, dok Cibalia ima ipak lakši raspored – gostovanje u Velikoj i u posljednjem kolu odluka protiv Međimurja u Vinkovcima.

Prva gostujuća pobjeda sezone nije mogla doći u boljem trenutku za Cibaliju. Osokoljena povoljnim rezultatom iz Pule, momčad Mile Petkovića na Kantridi je od prve minute preuzela stvar u svoje ruke i krenula po pobjedu koja bi ih sasvim približila desetom mjestu. Posao im je bio znatno olakšan činjenicom što Rijeka već dulje vrijeme igra bez ikakvih motiva i ostavlja dojam potpune ravnodušnosti ishodom svojih utakmica. Bio je to treći trijumf nebesko-plavih u posljednje četiri utakmice i čini se da su u pravo vrijeme ušli u punu formu. Gostovanje kod Kamen Ingrada sljedeće subote utakmica je sezone za Vinkovčane.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

31. kolo najefikasnije je kolo ove sezone. Postignuto je ukupno 24 pogodaka, a od tog broja njih čak 14 viđeno je na samo dva stadiona. Sretnici su bili oni malobrojni istinski nogometni "zaluđenici" u Osijeku i Varaždinu koji su se po "pasjem" vremenu odlučili na posjet stadionu. I dok su gledatelji u Gradskom vrtu gledali igru na jedan gol i rastavljanje Međimurja "na proste faktore" od strane domaćih, publika na Varteksovom stadionu vidjela je ljepoticu kola.

Probuđeni je Varteks nakon 13 utakmica bez pobjede upisao i treći uzastopni trijumf i to nakon što su protiv Slaven Belupa prokockali dva gola prednosti i iznenada se našli u izgubljenoj poziciji. Koprivničani su očito mislima već u srijedi i finalu Kupa, stoga možemo očekivati da će i preostala dva prvenstvena okršaja protiv Osijeka i Pule biti u potpunosti podređena osvajanju prvog trofeja u klupskoj povijesti.

Slika 3 od 4.
Foto: Sandro Donda

Za kraj ostavili smo vrh tablice. Dinamo je usprkos finalu Kupa koji ih čeka u srijedu, po 18. pobjedu za redom protiv Šibenika krenuo u najjačem sastavu. Pomalo nevjerojatno, ali već četvrti put u posljednjih pet utakmica "modri" su svog protivnika načeli u početnih pet minuta. Kao i tri dana ranije u Koprivnici i ovog je puta "slavina" otvorena u prvoj minuti utakmice, a Šibenčani se od tog hladnog tuša nisu oporavili do kraja utakmice.

Derbi kola na Poljudu opravdao je očekivanja i u skladu s tradicijom okršaja Hajduka i Zagreba ponudio efikasan i zanimljiv nogomet. Otkako je Ivan Pudar zasjeo na mjesto trenera splitskog kluba, Hajdukove su utakmice redovito jedne od najefikasnijih. Naime, od ukupno šest Hajdukovih utakmica za njegova mandata gledatelji su na čak četiri vidjeli četiri ili više pogodaka. Veseli stoga najava trenera bijelih da će Splićani i u zadnjem kolu na Maksimiru težiti nadigravanju i atraktivnosti. U utakmici koja će biti lišena rezultatskih imperativa mogli bismo tako, osim na tribinama, i na terenu imati spektakularan derbi. Napokon!

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!