Nogomet

Osijek - Kamen Ingrad: Osječki post napokon prekinut

Vedran Stilin • subota, 18.11.2006.

Davno je to bilo kada je Ante Vitaić u 95. minuti zabio pogodak Hajduku vrijedan tri boda. Od tada se dosta toga promijenilo, Šušak je otišao, Žitnjak došao - Žitnjak otišao, sedam kola bez pobjede, ispadanje u Kupu od drugoligaša te naposljetku dolazak Ilije Lončarevića.

Iako su danas napokon prekinuli neugodan niz od sedam kola bez pobjede, Lončareviću je vjerojatno tek nakon 90 minuta bilo jasno što ga čeka. Možda mu je to najbolje ilustrirala Kohorta na početku utakmice natpisom: Naša ljubav, naša vječna utopija, svaka utakmica sve je bolnija, ubili ste ponos, slavu i čast, ali uz nas Osijek nikada neće past'!. Uz to je ispred istočne tribine bilo zapaljeno 15 lampiona u znak pada Vukovara te je navijanje simbolično počelo upravo u 15. minuti.

Zapravo istočna tribina jedina može dobiti pohvali za svoju izvedbu jer ono što su pokazali njihovi miljenici više je ličilo na pomutnju sa sretnim završetkom. I iako Kamen Ingrad drži posljednje mjesto na prvenstvenoj ljestvici ne bi bilo nezasluženo ni da su danas odnijeli pokoji bod iz Gradskog vrta jer domaćin je u nekim dijelovima djelovao kao grogirani boksač spreman na kapitulaciju.

Zanimljivosti na terenu počela su u devetoj minuti kada najbolji pojedinac susreta Marko Dinjar opasno puca iz slobodnog udarca. Deset minuta kasnije isti igrač namješta loptu iskosa desno na nekih 25 metara od Avdukićevog gola. Ubačaj je bio izrazito neugodan te je lopta zaobišla sve igrače u kaznenom prostoru i završila u suprotnom kutu za vodstvo domaće momčadi.

Nakon pogotka treba izdvojiti prigode gostiju iz Velike koji su željeli što prije doći do izjednačenja. Tako u 22. minuti Mujčin ubacuje s desne strane i netko u gužvi možda malo skreće loptu koja odsjeda na suprotnoj vratnici osječkog gola. Desetak minuta kasnije Stipković i Sivonjoć prave pravu pomutnju pred Skenderovim golom. U prvoj akciji tako udarac Sivonjića osječki reprezentativac refleksno brani, da bi u nastavku akcije i Stipković naišao na isti zid.

Nekoliko trenutaka kasnije spomenuti dvojac ponovno izigrava obranu momčadi s Drave, međutim Sivonjić je neprecizan s nekih 16 metara. U 41. minuti domaćin se budi te ubačajem Babića za Buljana okončavaju vrlo dobru akciju udarcem glavom preko gola. Na njihovu žalost to je bio samo privremeno jer već u sljedećoj akciji nekoliko puta spomenuti Sivonjić vraća povratnu loptu na desnu stranu za Mujčina koji u maniri rasnog strijelca iz prve pogađa suprotni kut za zasluženo izjednačenje.

Nezadovoljni navijači tako su zvižducima ispratili svoje nogometaše na odmor koji u drugi dio ipak ulaze malo čvršće. To im se isplatilo već u 51. minuti kada nakon ubačaja Dinjara iz kuta Pavličić s nekih 10-ak metara silovitim udarcem donosi novo vodstvo Osijeku. Četiri minute nakon toga ponovno su mlade osječke snage u prvom planu. Dinjar je ubacio za Vojnovića koji udarcem glavom pogađa vratnicu veličkog gola.

Nakon tih prigoda Osijek se (ne)svjesno povukao na svoju polovicu braneći prijeko potreba tri boda tako da do kraja još samo možemo izdvojiti vrlo dobru akciju Kralja i Makarina koji potonji ne uspijeva okončati kraj vrlo dobrog Skendera te priliku na drugoj strani u 88. minuti kada Avdukić odlično brani udarac Dinjara desnom nogom.

Na kraju domaća momčad mora biti zadovoljna konačnim ishodom jer puni plijen je napokon u njihovim rukama što bi trebalo biti poticajno za neugodno gostovanje idućeg vikenda kod razigranog Zagreba.


Ilija Lončarević, trener Osijeka: "S ovom pobjedom sam osobno kao trener zadovoljan. Žao mi je što sam se nadao da će pobjeda biti možda lakša, tečnija, da naši navijači dočekuju utakmice s više vjere u momčad. Nažalost mi smo u dosta teškom stanju što se tiče raspoloživih igrača, pogotovo psihološkog stanja tako da je ova pobjeda i više nego značajna. Ne želim se sad ispričavat navijačima što nisu gledali lijep nogomet jer smatram da mi u ovom trenutku nismo sposobni igrati lijepo, osim na momente. Neki igrači, koji su podnijelo veliki teret zaslužuju čestitke, neki nisu ne zato što nisu htjeli već što nisu mogli podnijeti taj teret."

Novi strateg Osijeka još je dodao: "Osnovni problem ove momčadi je nesigurnost u igri. Mi smo to u tri treninga uspjeli nešto napraviti, ali za nešto sigurnije moramo u ova dva tjedna više raditi kako bi osvojili još bodova. Na proljeće će igra imati tečnost i svoju mjeru nakon što prođemo pripreme zajedno. U ova tri jesenska kola najbitniji su nam bodova, tako da ćemo i u Zagrebu pokušati nešto napraviti iako su oni jedan od trenutno najjačih momčadi. U proljeće nam je cilj stvoriti selekciju i bazu igrača koja bi u idućem prvenstvu nešto značajnije predstavljala u našem nogometu."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!