Nogomet

Sablasna tišina i osječki Ilija

Tomislav Globan • nedjelja, 19.11.2006.

Utrka za 16. prvaka Hrvatske došla je do svoje polovice. Kolo u znaku sjećanja na žrtve Vukovara i legendarnog Đalmu Markovića obilježile su uvjerljive pobjede obaju kandidata za naslov, sramotna odluka zagrebačke policije i uprave Dinama te pokretanje Osijeka s mrtve točke nakon gotovo dva mjeseca pod vodstvom novog trenera...

Dinamo - Cibalia 4:0

Branko Ivanković nije mogao poželjeti bolji početak na "modroj" klupi. Nakon Pule pretprošlog tjedna, i Cibaliju je Dinamo kući ispratio (čitaj: isprašio) s četiri gola razlike. Iako navedene protivnike teško možemo nazvati kvalitetnima ili barem donekle ravnopravnima i unatoč tome što je trećina od devet golova postignuta s bijele točke, evidentan je napredak u igri aktualnih prvaka. Za razliku od Kužinog bespotrebnog lutanja i prekomjernog eksperimentiranja sa sastavom, Ivanković je svakog igrača postavio na svoju prirodnu poziciju, odnosno tamo gdje može objektivno najviše pružiti. Kao rezultat, Dinamo djeluje puno povezanije, smislenije i opasnije nego u prvom dijelu sezone. Ipak, treba biti oprezan i vidjeti kako će se "modri" ponašati protiv kudikamo kvalitetnijih protivnika, a posebice to vrijedi za utakmice izvan Maksimira.

Nažalost, hat-trick Eduarda, odlična igra i uvjerljiva pobjeda Dinama ostala je u sjeni nevjerojatnog poteza i propusta policije. Naime, u dogovoru s upravom kluba (kojoj usput u medijima pri spomenu navijača iz usta "ispadaju bomboni") zabranili su unošenje transparenata, zastava i pisanih poruka na tribinu te tako Bad Blue Boysima onemogućili obilježavanje 15. godišnjice pada Vukovara. Vjerojatno su pametne glave iz policije i uprave "modrih" dogovorili da ta pravila vrijede samo za sjevernu polovicu maksimirskog stadiona pa su tako na istom stadionu vinkovačkim Ultrasima dozvolili ono što je bilo zabranjeno stotinjak metara sjevernije. Sve je to rezultiralo revoltom većine pripadnika BBB-a te je Dinamova 11. uzastopna domaća HNL pobjeda popraćena - tišinom sa sjevera.

Hajduk - Rijeka 3:0

Puno se očekivalo od jadranskog derbija na Poljudu. Rijeka je u Split stigla osokoljena velikom serijom pobjeda i dobrih igara, odnosno dvogodišnjom nepobjedivosti u Splitu. Hajduk je, pak, tražio iskupljenje zbog teškog poraza u Kranjčevićevoj proteklog tjedna. No, kako to obično biva ove sezone, kada očekujemo uzbudljivu i neizvjesnu utakmicu, ispadne posve suprotno. Rijeka ni po čemu nije opravdala ulogu sudionika derbija kola ne stvoriviši niti jednu jedinu izglednu priliku za gol, što je pravi raritet u povijesti jadranskih derbija Hajduka i Rijeke.

Već u 17. minuti praktički je sve bilo jasno. Bilo je očito da Hajduk koji je na Poljudu ove sezone ukupno primio tek tri pogotka, ne može ispustiti vodstvo od 2:0, pogotovo ne protiv onakve anemične Rijeke. Do poluvremena je Bušić koji se polako vraća u golgetersku formu svojim drugim pogotkom samo osnažio dobar dojam Splićana, a do kraja utakmice pobjeda Hajduka mogla je biti i veća. Što nije gosti mogu zahvaliti Mladenu Bartoloviću, inače junaku prvog (tri asistencije), ali i tragičaru drugog poluvremena (tri promašena zicera). Razočaravajuću predstavu svoje ekipe, Milivoj Bračun će zaboraviti pobijedi li narednog vikenda na svom terenu Varteks, dok će "bili" nastavak pobjedničke serije i eventualno preuzimanje vrha ljestvice tražiti protiv uvijek neugodnog Slaven Belupa.

Varteks - Zagreb 1:3

Sjajna utakmica viđena je u Varaždinu. Ništa čudno jer nogomet koji krojači i pjesnici pružaju u međusobnim dvobojima gotovo tradicionalno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zagrebaši dugo nisu pobijedili u Varaždinu, čak četiri i pol godine, a nakon što je Jertec u 11. minuti postigao svoj treći pogodak u tjedan dana, činilo se da će "bijeli" pričekati još koji mjesec. Međutim, dogodilo se sasvim suprotno i od tog trenutka pa praktički do samog kraja utakmice na terenu je postojala samo jedna momčad. Izabranici Miroslava Blaževića posve su nadigrali svoje domaćine, kontinuiranim su napadima "lomili" protivnika i na kraju ga trima golovima u Mađarićevoj mreži uvjerljivo porazili.

Vrijedi spomenuti da se među prvoligaške strijelce nakon 364 dana "posta" vratio Ivica Karabogdan. I to ne bilo kako, već majstorskim lob udarcem u punom trku s ruba šesnaesterca kojim je stavio "točku na i" izvrsne predstave svoje momčadi. Varteks je tako ubilježio prvi domaći poraz nakon šest mjeseci (10. svibnja, Varteks - Dinamo 3:5) i izgubio mjesto prvog pratitelja Dinama i Hajduka. Do kraja polusezone čekaju ih teška iskušenja, najprije Rijeka na Kantridi, a potom u Varaždin dolaze Splićani.

Šibenik - Međimurje 3:0

Obzirom na uvjete u kojima rade, uistinu impresivno djeluju u ovome trenutku Šibenčani. Klub su trenutno s najdužom serijom bez poraza, a na svom Šubićevcu na trenutke djeluju nepobjedivo. Međimurje su ovoga puta kući ispratili "tricom" i tako im uzvratili za poraz u Čakovcu u prvom dijelu sezone. Pogled na protivnike do kraja polusezone "plavima" nudi dodatan razlog za optimizam. Naime, čekaju ih okršaji s najlošijim momčadima lige - Cibalijom i Kamen Ingradom. Ipak, mjesta potcjenjivanju ni u kom slučaju ne bi smjelo biti jer Vinkovčani djeluju sve opasnije na svom travnjaku, dok su Veličani jednu od svoje ukupno dvije ostvarene pobjede ostvarili upravo protiv momčadi Ivana Pudara.

Slaven Belupo - Pula 1:0

Pula je posljednji put nekoga pobijedila još 30. rujna na gostovanju kod Zagreba. Pobjeda od čak 3:0 tada ih je dovela na peto mjesto, nikad bolje otkako se natječu u 1. HNL. Međutim, mjesec i pol dana kasnije, štošta se toga promijenilo - na gore. Zaredala je Jurčićeva momčad s čak sedam utakmica bez pobjede u kojima su osvojili tek slabašna tri boda, a spomenuti će trener uporno naglašavati kako su glavni razlog tome, pogađate, suci.

U skladu s trenutnom formom, u subotu su u Koprivnici doživjeli i sedmi ovosezonski poraz. Nije to bila suviše kvalitetna utakmica, ali viđali smo i lošije na hrvatskim travnjacima. Pamtit će se tek da je Koprivničanima vrijedna tri boda kasnim pogotkom donio Matija Kristić svojim prvijencem u Slavenovom dresu. Momčad Elvisa Scorije nastavila je tako s igrama "toplo-hladno" i nikako da uhvati pravi ritam rezultata i napokon dosegne gornji dio ljestvice. Objema momčadima u sljedećem kolu predstoje gostovanja. Pulu u Čakovcu čeka Međimurje, dok Slaven Belupo putuje u Split gdje nije izgubio već dvije godine.

Osijek - Kamen Ingrad 2:1

Dogodilo se i to! Osijek je ubilježio pobjedu! 56 dana nakon pobjede "sa zvukom sirene" nad Hajdukom, u Gradskom je vrtu "pao" Kamen Ingrad. Istina, Veličani su klub u uvjerljivo najlošijoj formi od svih prvoligaša (bio im je to čak šesti uzastopni poraz) i trenutno posljednji na ljestvici, ali Osječane to nije previše briga u ovom trenutku. Njihov osnovni i najvažniji cilj ove subote bio je prekinuti katastrofalan niz bez pobjede ostvaren za Žitnjakova mandata.

Ono što bivšem treneru Osijeka nije pošlo za rukom u čak osam navrata, novom treneru Iliji Lončareviću uspjelo je već u prvom pokušaju. Tek četvrta pobjeda ove sezone pomaknula je "bijelo-plave" za jedno mjesto prema vrhu, a jak ispit kvalitete čeka ih već idućeg tjedna kod kluba u trenutno najboljoj formi u nas - Zagreba. Je li Lončarević "Ilija" koji će Osječane izbaviti iz muka i donijeti im sretnije dane?

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!