Nogomet

Afera uhođenje, novi skandal u talijanskom nogometu

HINA • utorak, 26.09.2006.

Talijanski nogomet nikako da dođe do predaha, skandali se nižu jedan za drugim, a najnoviji je vezan za milanski Inter, kojeg se sumnjiči za uhođenje nogometnih sudaca i svojih igrača, objavio je u ponedjeljak talijanski dnevnik "La Gazzetta dello Sport"...

Afera je buknula nakon što je javni tužitelj otkrio da postoji urota velikih razmjera. Urotnici su organizirali uhođenje istaknutih talijanskih poduzetnika, političara te drugih slavnih osoba iz javnog života, a podatke koje su skupili uhođenjem koristili su za ucjenu tih osoba. Urotnici su uspjeli prodrijeti u strogo čuvane baze podataka, a koristili su se i prisluškivanjem telefonskih razgovora.

Među onima koje se sumnjiči za uhođenje je i jedan od najtrofejnijih talijanskih nogometnih klubova milanski Inter. Navodi se kako je 2002. godine Inter angažirao privatnog detektiva Emanuelea Ciprianija, koji je dobio zadatak da uhodi nogometnog suca Massima De Santisa i tadašnjeg Interova napadača Christiana Vierija. Cipriani se trenutno nalazi u pritvoru, a vlasnik Intera Massimo Moratti odbacuje sve optužbe.

"Cipriani je nama pristupio te nam je ponudio uhođenje suca De Santisa. No, nije ništa ostvareno. Čitava ova afera je potpuno neutemeljena, nema nikakvih dokaza", izjavio je Moratti.

No, nogometni sudac Massimo De Santis ističe da je imao osjećaj da ga Inter pokušava ucjeniti.

De Santis (44) je ovog ljeta okončao sudačku karijeru nakon što je otkriveno da je bio umiješan u najveći nogometni skandal u povijesti. Uoči SP u Njemačkoj talijanski klubovi Juventus, AC Milan, Lazio i Fiorentina optuženi su za namještanje rezultata. Juventus je zbog toga izbačen u drugu ligu te mu je oduzet naslov prvaka Italije, dok su se ostali klubovi provukli s blažim kaznama. Prvakom Italije za prošlu sezonu proglašen je Inter.

Talijanski nogometni savez najavio je istragu u vezi ove najnovije afere sa prisluškivanjem i uhođenjem. Zasad je teško reći koliko će trajati istraga, te hoće li Inter biti kažnjen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!