Košarka

Toni Kukoč u novom domu

Bojan Poturica • ponedjeljak, 03.04.2000.

“Novo vrijeme” u Philadelphiji

Toni Kukoč je 16. veljače 2000. godine, prvi puta u NBA karijeri, promijenio klub. Nakon što je dugo vremena proveo u Chicagu, i osvojio 3 NBA prstena s Bullsima, Tonija gledamo u majici Philadelphia 76ersa.

Era sa trojcem Jordan - Pippen - Rodman, vođena palicom učitelja Phila Jacksona je povijest, kakva je Tonijeva NBA - budućnost. Poveznica postoji, Toni je i u Chicagu i u Philadelphiji igrao s najboljim strijelcem lige. Može li se Toni i sa Philadelphijom dočepati dragocjenog dragulja koji simbolizira NBA krunu?

Toni Kukoč u novom dresu - s novim ambicijama

76ersi su u trenutku kad je Toni došao u klub bili na 5. mjestu Istočne konferencije. Nakon njegovog dolaska došlo je vrijeme preporoda i sada se nalaze na 4. mjestu. Jednostavno, u 22 utakmice s Kukočem u momčadi, Sixersi su izgubili "samo" sedam puta. Toni je već u prvoj utakmici pokazao tko je. Svojim je asistencijama i momčadskom igrom zadivio dvoranu. Sada je Allen Iverson potpuno rasterećen. Kukoč drugima dijeli lopte, a oni pak zabijaju, pa sada Iverson ima lakši posao. Od dolaska Kukoča, cijela prva postava je proigrala. Toni je opravdao nadimak "Konobar". Svojim asistencijama i pregledom igre zadivio je sve igrače, a posebno trenera Larrya Browna.

S druge strane i sam Kukoč je zadovoljan. Sviđa mu se grad, trener, suigrači, a posebno Allen Iverson za kojeg tvrdi da još treba učiti, no za 24-godišnjaka igra fenomenalno. Usto jako mu se svidio i gazda kluba za kojeg tvrdi da je pravi košarkaški "fan".

Što se tiče utakmica, Toni je imao jednu crnu seriju koja je trajala tri utakmice. Prvo je Knicksima zabio samo 3 koša, zatim je Celticsima ubacio 6, da bi protiv Clevelanda ponovio učinak od pretprošle utakmice. U 8 je utakmica Toni zabio manje od 10 koševa, a najbolju utakmicu odigrao je protiv Indiana Pacersa kada je ostvario tripple-double učinak (19 koševa, 10 skokova, 10 asistencija). Toni je u 22 utakmice u Sixersima u prosjeku imao učinak od 12.1 koš, 4.7 skokova te 4 asistencije po utakmici i u prosjeku je igrao 29.3 minute. Nadajmo se boljoj statistici i tome da Toni nastavi igrati kao u zadnjih 5 utakmica u kojima je uvijek zabio 13 i više koševa te je odlično razigravao ostale suigrače. No kao što i sam trener Larry Brown kaže, njegov doprinos ne može se vidjeti samo kroz statistiku jer Toni je pravi momčadski igrač.

Kukoč želi ostati još nekoliko sezona u Sixersima. Kako mu istječe ugovor, Toni iduće godine može ići veoma daleko. Može tražiti i preko 10 milijuna dolara po sezoni. U ovome mu trenutku toliko mogu platiti Philadelphia, Chicago i Los Angeles Clippersi. Ako se sve poklopi, Toni će vjerojatno ostati u Sixersima i sljedećih nekoliko sezona.

Ove godine Sixersi i nemaju velikih šansi za NBA prsten. Premda je to još mlada (Tyrone Hill i Toni Kukoč su najstariji) i neuigrana momčad, ne bi bilo čudno ni da ispadnu u prvome krugu playoffa. No iduće godine će vjerojatno biti jedni od favorita za naslov. Ne sumnjamo da će Toni biti jedan od ključnih, ako ne i ključni igrač Philadelphije na tom putu.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!