Zimski sportovi

Kanada brani zlato, ostatak svijeta prijeti

Tomislav Pacak • četvrtak, 09.02.2006.

Nedvojbeno najspektakularnije natjecanje ZOI u Torinu bit će turnir u hokeju na ledu. Galerija najvećih NHL zvijezda borit će se za prestižno olimpijsko zlato koje brani Kanada, koja je i ovoga puta među glavnim favoritima. No, rosteri kanadskih protivnika sugeriraju iznimnu uzbudljivost, napetost i spektakl...

Od kada su se 1998. na Igrama u Naganu okupile najveće NHL zvijezde predvođene najvećim svih vremena, Wayneom Gretzkyjem, hokej na ledu najatraktivnije je natjecanje zimskih olimpijskih igara. Nema sumnje da će tako biti i u Torinu, NHL će se prekinuti na dva tjedna kako bi najbolji hokejaši svijeta mogli zastupati svoje zemlje na ZOI. Jedinstvena je to prilika vidjeti sve, ili barem veliku većinu najboljih hokejaša na jednom mjestu, spektakl je zagarantiran.

Kanada: Najteže je braniti

Kanađani su mislili da su u Salt Lake Cityju napravili ono najteže; prekinuli su sušu dugu 50 godina - toliko im je naime vremena trebalo da ponovno osvoje olimpijsko zlato. Za zemlju u kojoj je hokej više od sporta - puno previše. No, ta velika pobjeda iz 2002. nije bila najteža stvar za ovu kanadsku generaciju, očekivanje javnosti u zemlji 'javorovog lista' uvijek i svugdje je - zlato. A kako je braniti teže nego osvojiti, jasno je kako Kanađane čeka težak posao.

Sustav natjecanja

12 ekipa podijeljeno je u dvije skupine sa šest momčadi. U skupini A su Italija, Kanada, Švicarska, Finska, Njemačka i Češka, dok su u grupi B Kazakhstan, Švedska, Rusija, Slovačka, Latvija i SAD.
Četiri najbolje momčadi iz svake skupine plasirat će se u četvtfinalu, koje će se igrati po sistemu A1-B4, A2-B3 itd.
Datumi utakmica po skupinama su 15., 16., 18. 19. i 21. veljače, četvrtfinala se igraju 22. veljače, polufinale dva dana kasnije (24.), utakmica za treće mjesto 25., a veliko finale 26. veljače.

Srećom za njih, Kanada opet ima izrazito jaku momčad, vjerojatno 'najdublju' u Torinu, te je prvi favorit za zlato. Bilo je i nekoliko iznenađenja u izboru igrača, Gretzky (tehnički direktor) i ostatak stručnog štaba odlučili su se za provjerene hokejaše koji su sudjelovali na reprezentativnim akcijama, a prekratki su ostali neki vrlo dobri mladi igrači; primjerice, Eric Staal i Jason Spezza, koji su među najboljim strijelcima u NHL-u, bit će u 'taxi' momčadi, dakle, upast će u ekipu tek ako se netko ozlijedi. Najveće iznenađenje je nepozivanje Sidneyja Crosbyja, 'budućnosti hokeja', koji se dobro snašao u Pittsburghu u svojoj prvoj NHL sezoni. Očito, ne dovoljno dobro za Maple Leafse.

Nema legendi Lemieuxa i Yzermana, nema ozlijeđenih braniča Jovanovskog i Niedermayera, no i bez svih njih Kanada je super jaka. Možda je konkurencija najjača na golu, tri vrhunska vratara kandidiraju za mjesto golmana - Martin Brodeur, Roberto Luongo i Marty Turco. S obzirom na skoro legendarni status koji uživa među navijačima, Brodeur je kandidat broj jedan, no Luongo je sjajno branio za Kanadu na svjetskim prvenstvima.

Obrana je nešto 'kraća' nego inače, no imena Blakea, McCabea, Prongera i Reddena garantiraju da će Kanađani opet biti impozantni u obrani. No, kanadski napad uistinu je impresivan i najjači dio momčadi. Predvodnik je kapetan Joe Sakić, junak finala u Salt Lake Cityju, a podrška će mu biti fenomenalna - od Iginle, preko Thorntona, Gagnea, Nasha, Lecavaliera, St. Louisa, Bertuzzija do Danyja Heatleyja koji se preporodio ove sezone u Ottawi. Tu je i vjerojatno najbolji defanzivni napad turnira, Doan, Smyth i Draper mogu zaustaviti svaki napad. Jasno je, Kanada je favorit za zlato, i sve ispod toga neće zadovoljiti zemlju u kojoj je hokej - sve. No, konkurencija je strašna...

Švedska: Zvijezdana postava, gubitnički mentalitet?

Šveđani imaju roster koji može parirati kanadskom po snazi, štoviše, Tre Kronor imaju nekoliko igrača koji spadaju u sam svjetski vrh. Peter Forberg, kada je zdrav, spada među 3-4 najbolja hokejaša na svijetu, a Niclas Lidstrom godinama je ponajbolji branič NHL-a. Uz njih, tu su provjereni veterani Sundin, Alfredsson, Zetterberg, blizanci Sedin, Modin, Holmstrom...

Dovoljno za zlato? Možda. Najveći problem Švedske je mjesto vratara, pogreška Sala omogućila je Bjelorusiji šokantnu pobjedu u četvrtfinalu Igara u SAD-u prije četiri godine. Sada je među vratnicima Henrik Lundqvist koji se dokazao ove sezone u dresu NY Rangersa. Može li i na internacionalnoj sceni? Ako uspije, Šveđani mogu do samog kraja.

Češka: Po receptu iz Nagana - malo Hašeka, malo Jagra...

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Česi u Torinu žele ponoviti Nagano, gdje su prvi i jedini puta osvojili olimpijsko zlato, na krilima briljantnog Dominika Hašeka. Nakon što se sjajno vratio iz mirovine u dresu Ottawe, Hašek je ponovno i u reprezentaciji, što će sigurno podignuti duh cijelog sastava. No, Česi imaju sjajnog i drugog vratara, Tomasa Vokouna, pitanje je kako će se raspodijeliti minutaža između dva odlična golmana. No, to su već slatke brige...

Napadački, Česi neće imati problema, od svih reprezentacija najbrže se privikavaju na međunarodna pravila i nerijetko na početku turnira izgledaju kao najbolja momčad. Jaromir Jagr igra 'kao nov' ove sezone u dresu Rangersa, najbolji je strijelac lige i ako takvu formu održi i u dresu reprezentacije, Češku će biti teško zadržati.

Ovoga puta Jagr neće imati podršku Sykore, no dovoljno je tu vrhunskih igrača - Lang, Kaberle, Zidlicky, Kubina, Hejduk i Elias. Ipak, Česi nemaju tako duboku momčad kao, primjerice, Kanađani, i to bi mogao biti problem na natjecanju koje od pobjednika iziskuje osam utakmica u 11 dana.

Rusija: Ovečkin i Kovaljčuk "živa opasnost" za sve

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Rusi su ostali bez potpore iskusnih Fedorova, Zubova i Mogilnyja, vjerojatno neće biti ozlijeđenog Habibulina, no i bez njih su kandidati za vrh. Uostalom, od 1956. Rusija samo jednom (Lillehammer, 1994.) nije bila na postolju. Predvodnici nove Rusije svakako su dva mlada strijelca, malo iskusniji Ilija Kovaljčuk i rookie Washingtona Alexander Ovečkin koji briljira u svojoj prvoj NHL sezoni. K tome, Ovečkin u Capitalsima nema pravih suigrača, a u dresu Rusije imat će pomoć Datsyuka, Kovaljeva, Jašina, Afinogenova i drugih NHL-ovaca, pa ne treba sumnjati da napad neće biti problem.

To bi, međutim, mogla biti obrana koja nije toliko moćna poput kanadske, češke ili švedske, a upitan je i vratar Nabokov koji slabo brani u San Joseu ove sezone. Mogu li Kovaljčuk i Ovečkin zabiti više golova od protivnika? Tko bi se kladio protiv njih? No, tko bi se kladio na njih? Tipični Rusi, može se očekivati samo - neočekivano.

Finska: Kako bez golmana?

Fincima su vratari trebali biti najjače oružje na ZOI, no Calgaryjev Miikka Kiprusoff odustao je od Torina kako bi zaliječio ozljedu, a neće biti ni Karija Lehtonena, pa će vratarsku dužnost preuzeti ne toliko kvalitetni Antero Niittymaki. Ipak, uz potporu vrlo kvalitetne obrane, mješavine iskustva (Numminen) i mladosti (Pitkanen, Timonen...), Niittymaki možda neće imati previše posla.

Nedostajat će ozlijeđeni Ruutu i Kapanen, pa će se za golove morati pobrinuti Selanne, Koivu i Jokinen. Sigurno je da će Finci biti uvijek u gustim utakmicama, karakter momčadi je borben i nikome neće biti lagan zalogaj. U tim neizvjesnim susretima, možda će presudna biti raspoloženost Niittymakija, čini se da na njemu počiva uspjeh Suomija.

Slovačka: Osveta za Salt Lake City

Zbog glupog sustava natjecanja, Slovačka je u Salt Lake Cityju morala nastupiti u preliminarnom natjecanju na koje NHL nije pustila najbolje Slovake, koji su se tako oprostili od natjecanja bez najboljih igrača. Bilo je to veliko razočaranje za naciju u kojoj je hokej broj jedan i koja želi pokazati da više ne postoji samo 'velika šestorka' nego 'velika sedmorka' svjetskog hokeja. Bez obzira na neuspjeh u SAD-u, Slovaci su to dokazali svojim nastupima proteklih godina, i u Torinu su među momčadima koje mogu poremetiti 'kanadski plan' i svrgnuti Maple Leafse s trona.

Najveći upitnik je na golu - Slovaci imaju povjerenje u Jana Lašaka koji dobro brani na međunarodnim natjecanjima, no u NHL krugovima ne spada u red top vratara. Slovaci su prilično 'tanki' s braničima, Chara i Visnovsky spadaju u svjetski vrh, no iza njih je 'propuh'.

Međutim, ne bi trebalo biti problema s napadom. Gaborik, Demitra, Hossa, Bondra, Svatos, Satan... protivnicima Slovačke neće biti lako zadržati tako potentan napad. Dakako, ako se sve posloži na vrijeme, jer momčadi i neće imati previše (ili uopće) vremena za pripreme.

SAD: Prilika propuštena u Salt Lake Cityju

Dojam je kako su Amerikanci svoju priliku propustili na prošlim Igrama, ovoga puta teško će doći do medalje, a kamoli zlatne. Trener hit momčadi u NHL-u ove sezone (Carolina Hurricanesa), Peter Laviolette, pokušat će momčadi što prije usaditi borbeni duh koji imaju njegovi Hurricanesi, i uspije li u tome Amerikanci će protiv svakoga gristi i biti opasan suparnik. No, jednostavno nemaju kvalitetu poput Švedske, Kanade, Češke, pa čak ni Slovačke.

Mjesto među vratnicama čeka mladog Ricka Di Pietra, a obrana je među boljima na turniru - iskustvo donose Hatcher, Chelios i Miller, no s iskustvom dolaze i godine, kojih ti igrači imaju i previše. Chelios (44 godine) i Hatcher teško će izdržati ovakav ritam, Amerikanci će morati vjerovati i mlađima, Lilesu i Leopoldu, koji nemaju iskustva na ovakvoj razini.

U napadu bi moglo biti dosta problema, bez obzira na imena Modana, Tkachuka, Rolstona, Colea, Knublea ili Weighta. Većina po imenima najjačih aduta je zašla u godine kada više nisu toliko produktivni, i pitanje je koliko se od njih može očekivati na natjecanju toliko bogatom kvalitetom. No, u duh Amerikanaca nikada ne treba sumnjati, dovoljno je sjetiti se Lake Placida, pa je jasno kako svakome mogu pomrsiti račune.

Ostatak svijeta: Nijemci žele ponoviti Bjelorusiju, Talijani prolaznici

Pored 'sedam velikih', teško će se neka druga momčad istaknuti. Njemačka je godinama korak do, no za taj posljednji korak Nijemci još nemaju dovoljno kvalitete. Ono čemu se Njemačka nada jest da može ponoviti Bjelorusiju koja je 2002. šokirala Švedsku. Ponove li nešto slično Nijemci, Torino će za njih biti velikih uspjeh.

Švicarska ima dva odlična NHL vratara (Aebischer, Gerber), no sve pored toga je - premalo. U grupi A Italija će kao domaćin biti tek 'kanta za napucavanje' velikima, dok će u grupi B ulogu Njemačke imati Latvija i Kazakhstan koji će pokušati iznenaditi nekoga od favorita. No, putnici u četvrtfinale gotovo da se već znaju - Kanada, Finska, Češka i vjerojatno Njemačka iz grupe A, te Slovačka, SAD, Švedska i Rusija iz grupe B. No, sve nakon toga je krajnje neizvjesno.

Opet Kanada? Konačno Šveđani? Povratak Čeha? Dokazivanje Slovaka? Ruska eksplozija? Finska borbenost? Sedam kandidata, tri medalje, no samo jedna sa sjajem kojeg svi žele. Bit će veselo, spektakularno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!