Nogomet

Chelsea neokrznut prošao i Highbury

Marin Vuković • nedjelja, 18.12.2005.

Chelsea je zasluženo izborio pobjedu u londonskom derbiju s Arsenalom te tako povećao prednost pred Manchester Unitedom na velikih devet bodova. Unatoč kontroverzno poništenom pogotku Arsenala, Chelsea zasluženo odnosi sva tri boda s Highburyja...

Od samog početka Chelsea je bolje ušao u utakmicu i pritiskom na zadnju liniju Arsenala držao igru pod kontrolom. Nakon deset minuta igre stvorili su i prvu veliku priliku, no Joe Cole nije imao dovoljno koncentracije u završnici. Sredinom prvog poluvremena Arsenal je stvorio kakvu-takvu ravnotežu na terenu što je rezultiralo velikom prigodom dotad neprimjetnog Thierryja Henryja. Sam se izborio za udarac s ruba šesnaesterca, no ovaj put je vratnica bila Chelseajev prijatelj. Odmah u nastavku akcije, nakon udarca iz kuta, zbio se možda i najkontroverzniji trenutak utakmice. Zaspala je obrana Chelseaja, Robin van Persie je izbio sam pred Petra Čeha i zatresao mrežu, no pomoćni sudac podigao je zastavicu. Kasnije analize pokazale su - potpuno neopravdano. Zaleđa nije bilo, a pitanje je kakav bi bio nastavak utakmice da je Arsenal tada poveo.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, kaže stara poslovica. U završnici prvog dijela do vodstva je ipak došao Chelsea. Arjen Robben, koji je tijekom cijele utakmice unosio nered u obranu Arsenala, iskoristio je priliku i uz pomoć vratnice donio prednost gostima.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Teško je bilo očekivati preokret Arsenala, budući da Chelsea tijekom cijele sezone u drugom dijelu igra znatno bolje nego u prvom. Ionako tupi napadi topnika niti u drugom dijelu nisu bili ništa opasniji. Ništa se nije promijenilo niti ulaskom Bergkampa i Piresa, a nedugo zatim utakmicu je odlučila pogreška Bisana Laurena. Na otprilike 30-ak metara od vlastitog gola neoprezno se poigravao, Joe Cole mu je oduzeo loptu i sjurio se prema šesnaestercu, te opalio u sam donji desni kut Lehmannova gola za 0:2 i konačnu odluku o pobjedniku. Do kraja susreta Arsenal je pokušao postići barem počasni pogodak, no obrana Chelseaja je izdržala sve napade.

Middlesbrough i Tottenham odigrali su utakmicu prepunu golova i preokreta, a na kraju je završilo 3:3 što je i najpošteniji ishod obzirom na prikazanu igru obje momčadi. Gosti su poveli u 25. minuti pogotkom Robbieja Keanea, no samo pet minuta kasnije Middlesbrough izjednačuje golom Aiyegbenija Yakubua, a neposredno prije odlaska na odmor potpuno preokreće susret u svoju korist zgoditkom Jamesa Morrisona.

U nastavku utakmice Tottenham se vraća nakon što Jermaine Jenas trese mrežu domaćih u 63. minuti no ni tada ne uspijevaju duže zadržati povoljan rezultat. Već u 70. minuti udarac Franka Queudruea odsjeda u mreži Robinsona. Tottenham je ipak još jednom smogao snage doći do izjednačujućeg pogotka i izboriti zasluženi bod, pogotkom Mida sedam minuta prije kraja susreta.

Ružan događaj zbio se u 85. minuti kada je Robbie Keane nehotice nogom u glavu udario strijelca drugog pogotka za Middlesbrough, Jima Morrisona. Morrison je izgubio svijest i ostao ležati na travnjaku, te je morao biti zamijenjen. Sve se ipak dobro završilo, jer je nedugo zatim stigla vijest da se Morrison osvijestio u svlačionici.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!