Nogomet

Momčad kola: Od svega pomalo

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 19.09.2005.

Šest utakmica 8. kola donijelo je šest pobjednika, pa su upravo ti klubovi dali sudionike Sportnetove momčadi kola. Luki Modriću to je već četvrti nastup, a treći puta uzastopno neizbježan je i Ahmad Sharbini, Ćirin "krvnik"...

Slika 2 od 3.

Vratar

Tihomir Bulat (Međimurje): Iako je bilo još jakih kandidata, poput Turine i Skendera, dojam je da je Bulat obranio najviše teških udaraca, a u gustoj utakmici između Međimurja i Pule Staro češko njegove obrane odlučile su pobjednika. Možda najvažnijom pokazala se obrana Pamićevog udarca u situaciji "1 na 1" dok je rezultat još bio 0:0. Da su tada Puljani zabili, pitanje je bi li se Čakovčani na kraju radovali. Sigurni Bulat sigurno je jedan od razloga za dobar niz Međimurja.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Obrana

Peter Lerant (Rijeka): Povratak slovačkog stopera u momčad poklopio se s usponom forme cijele ekipe, već u Varaždinu je Lerant učvrstio Rijekinu obranu, da bi protiv Slavena i ovog vikenda protiv Hajduka zaigrao još bolje. Lerant je jedan od najzaslužnijih što "bili" nisu opasnije prijetili Žiliću, suvereno je "dirigirao" svojom obranom u iz igre izbacio splitske napadače, što, istina, ove sezone i nije posebno teško. Lerant je bio ključni čovjek obrane koja je spriječila prvake da na svom terenu postigne pogodak, to je dovoljna preporuka za ulazak u momčad kola.

Vasko Božinovski (Kamen Ingrad): Odigrao jednu od najboljih utakmica u plavom dresu. Pravovremen, neprelazan, požrtvovan, precizan u predaji lopte, pa i opasan po protivnikova vrata iz prekida, jednostavno nije imao niti jednu pogrešku, a nula u rubrici golovi i prigode za Cibaliju najbolje govori tomu u prilog. Dokaz da branič ne mora postići pogodak da bi upao u momčad kola.

Siniša Sesar (Međimurje): Kapetan Međimurja bio je najčvršća karika obrane momčad Miljenka Dovečera, na što su u Čakovcu ionako već navikli. No, Sesar se nerijetko ističe i ofenzivnim akcijama, a ovoga puta takva se dogodila u sudačkoj nadoknadi kada je lijepo primio loptu u šesnaestercu i majstorskim lobom svladao Radulovića za konačnih 2:0. Mnogi napadači mogli bi od Sesara naučiti kako se završavaju akcije...

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Vezna linija

Marijan Buljat (Dinamo): Buljat i Luka Modrić bili su ključni ljudi Dinamove veze koja je nadigrala onu "pjesnika" i tako donijela "modrima" prevagu u derbiju. Buljat je krasno izvedenim slobodnim udarcem, u stilu Del Piera iz najboljih dana, načeo mrežu Zagreba, nakon čega je Dinamu bilo puno lakše igrati. Imao je i nekoliko dobrih centaršuta, dobro je surađivao s Ettoom u drugom dijelu te je asistirao Eduardu za četvrti pogodak. Učinak više nego dovoljan za pohvalu i prvi nastup u momčadi kola.

Miljenko Mumlek (Slaven Belupo): Nakon što u Standardu nije bio standardan, Mumlek bi to mogao postati u ovoj rubrici ako nastavi s igrama poput one koju je prikazao protiv Intera. Mumlek je već u svom debiju u dresu Belupa bio ključni čovjek Koprivničanaca, podijelio je nekoliko odličnih lopti Karabogdanu i Dodiku, a postigao je i lijep pogodak za 3:0. Bolji učinak na debiju nije mogao ni zamisliti.

Josip Balatinac (Osijek): Osječki kapetan konačno se našao u ovoj momčadi, a igrom protiv Varteksa to je sigurno i zaslužio. Kao i obično, neumorno je radio cijelu utakmicu, gradio napade domaćih i blokirao napade gostiju, a usput je stigao i postići pogodak za 1:0 koji je riješio utakmicu. U 49. minuti Balatinac je prizemnim udarcem svladao Vranjića i tako usmjerio svoj brod na pravi put.

Slika 4 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Edin Mujčin (Kamen Ingrad): Neumorni "Deda" odigrao je još jednu odličnu utakmicu u dresu Kamena, ovoga puta povezivao je napade protiv Cibalije te je među najzaslužnijima za novu pobjedu Veličana, a Srđan Lakić dio svojih golova sigurno može zahvaliti starom majstoru. Sve ozbiljnije akcije kreću preko Mujčina i s pravom se može reći da je ključni igrač i veliko pojačanje sasvim novog Kamen Ingrada.

Luka Modrić (Dinamo): Bio je pravi "motor" Dinama protiv "pjesnika", neumorno je gradio napade "modrih", a postigao je i drugi pogodak koji je praktički riješio utakmicu. Kod trećeg gola krasnom je loptom slomio Zagrebovu "ofsajd zamku" nakon čega je brazilska kombinacija Eduardo-Etto obavila svoj dio posla. Modrić je već četvrti puta u momčadi kola, sigurno je među glavnim kandidatima da na kraju sezone postane najkorisniji igrač HNL-a u izboru Sportneta.

Napad

Srđan Lakić (Kamen Ingrad): Od subote najbolji strijelac lige sa šest postignutih golova, presudio je Cibaliji s dva lijepa gola u pet minuta. Dobio je sve zračne dvoboje protiv stopera Cibalije, kod prvog gola je pokazao kako se "sprema" zicer, a kod drugog je pokazao kakav razoran udarac posjeduje. Igrač koji se pojavio "od nikuda" trenutno je jedan od "najvrućih" u HNL-u, Kamen je s njim i Mujčinom dobio puno više nego što je itko mogao očekivati. Uostalom, njegov učinak, kao i cijele momčadi, dovoljno govori.

Ahmad Sharbini (Rijeka): Scorijina odluka da protiv Varteksa u momčad Rijeke od početka postavio mladog napadača mogla bi se pokazati jednom od ključnih u cijelom prvenstvu. Sharbini je s tri pogotka srušio Varteks, a nakon toga dodao je po jedan protiv Slavena te ovog vikenda protiv Hajduka. Nije slučajno što je Rijeka u te tri utakmice izgledala odlično, zabilježila tri pobjede i prometnula se u prvog protukandidata Dinamu za naslov prvaka. Sharbinijev pogodak na Poljudu "glave" je koštao Miroslava Blaževića, a možda je već u ranoj fazi prvenstva otpisao prvaka iz utrke za naslovom. Zaista važan pogodak mladog napadača bez kojeg se momčad Rijeke više ne može zamisliti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!