Nogomet

Zagreb - Dinamo: Et(t)o tisućitog pogotka

Tomislav Pacak • nedjelja, 18.09.2005.

Rijekina "vladavina" na vrhu HNL-a trajala je tek jedan dan, Dinamo je sigurnom igrom uvjerljivo svladao Zagreb s 4:0 u Kranjčevićevoj i tako se vratio na čelnu poziciju. "Pjesnici" su ove sezone izgubili prošlosezonsku "magiju" pobjeđivanja "velikih", nakon Hajduka i Dinamo je svladao Petkovićevu momčad. Dinamo se brzo oporavio od slabe igre u derbiju s Hajdukom, protiv Zagreba je to ponovno bio onaj Dinamo s početka sezone koji "gazi" sve pred sobom.

Utakmica je bila dijametralno drugačija u odnosu na susret Dinama i Hajduka, gledatelji u Kranjčevićevoj vidjeli su dosta prilika i dobrih akcija s obje strane, posebno naravno Dinamove. Na tribinama se okupilo tek oko 3.000 ljudi, a slaba posjeta (u odnosu na očekivano) sigurno je rezultat lošeg (hladnog, kišovitog, vjetrovitog) vremena koje je ovog vikenda stiglo u glavni grad. Kuže je priliku od početka dao Goranu Ljubojeviću, no on je ujedno bio i najslabija točka Dinamovog sastava te je zamijenjen u poluvremenu. Tko zna kad će dobiti iduću priliku...

Zagreb je solidno ušao u susret, stvorio je i prvu opasnost po gol - u sedmoj minuti Lajtman je u kontri imao priliku lijepo nabaciti, no pogodio je Bartolovića u petu pa je prilika otišla u nepovrat. Dinamo je uzvratio 10 minuta kasnije - Vrdoljak je sasvim nepotrebno izgubio loptu na sredini terena, Mamić je dobro dao u for za Eduarda koji se sjurio po lijevoj strani i iskosa pogodio stativu.

Ibričić je pokušao razbiti terensku dominaciju Dinama solo-prodorom u 22. minuti, no nakon "slaloma" pored dvojice čuvara pucao je slabo i ravno u danas vrlo dobrog Turinu. Nakon prvih 20 minuta gdje je Zagreb još koliko-toliko odolijevao Dinamu, "modra" veza zagospodarila je terenom, u potpunosti ukočila sredinu Zagreba, prije svih Čuturu i Ibričića, pa su Bartolović i Mandžukić ostali odsječeni u napadu.

Pritisak gostiju s Maksimira urodio je plodom u 35. minuti. Marijan Buljat krasno je izveo slobodan udarac skroz iskosa s lijeve strane, "suhim listom" nadmudrio je loše postavljenog Markotića i donio Dinamu prednost. Do kraja prvog dijela Zagreb je jalovo pokušavao doći do izjednačenja, opasnije je bilo tek u sudačkoj nadoknadi kada Sopić snažno puca iz slobodnog udarca, a Turina teškom mukom odbija loptu. Prvi je do nje stigao Bartolović, ali opasnost su riješili Modrić i Drpić, Novak je procijenio da tu nema materijala za kazneni udarac.

Nakon što je u svlačionici ostao sasvim neprimjetni Ljubojević, a u igru ušao Brazilac Etto, Dinamo je dobio novu kvalitetu u igri te je u drugom dijelu sasvim razbio "pjesnike". U 48. minuti zaprijetio je Zagreb, Bartolović je gurnuo u šansu Ibričića, a njegov udarac iskosa brani Turina i odbija u korner.

Kazna za promašaj stigla je dvije minute kasnije - Luka Modrić ostao je sam na šesnaest metara, nitko iz Zagrebove obrane nije izašao u blok, a mladi Dinamov veznjak gađa i pogađa donji desni kut Markotićevog gola za 2:0. Tada je bilo jasno da Zagreb nema više što tražiti u ovom susretu, bilo je tek pitanje koliko će "komada" uvaliti Dinamo. Nakon što je u 58. minuti Etto postavio 3:0, Petković se zasigurno zabrinuo da bi mogao doživjeti katastrofu. Modrić je lijepim pasom slomio Zagrebovu "ofsajd-zamku", Eduardo je projurio lijevom stranom i nesebično asistirao sunarodnjaku Ettou koji s nekoliko metara postiže svoj prvijenac u prvom nastupu za Dinamo. Ettov gol ostat će zauvijek zapisan u Dinamovim knjigama rekorda, bio je to 1000. gol "modrih" u 1. HNL.

Tada je Zagreb bio na rubu katastrofe, no srećom po "bijele", Dinamo je usporio te više nije ganjao nove golove. Imao je i Zagreb par prilika za počasni pogodak, no Turina je bio nesavladiv. U 69. minuti razoružao je Čustića koji je izašao sam pred Dinamovog vratara, a u 77. minuti lijepom paradom obranio je "bombu" Pelaića s 25 metara.

Otvaranje Zagreba ipak je rezultiralo još jednim pogotkom "plavih" - Buljat je kroz Zagrebovu obranu točnim dodavanjem našao Eduarda koji je rutinski svladao Markotića u situaciji "1 na 1". Eduardo je mogao i zapaliti "petardu", nakon ubačaja Bosnara glavom je pucao sa samo nekoliko metara, ali Markotić je morao nešto i obraniti...

Dinamo se uvjerljivom pobjedom vratio na vrh ljestvice, iskoristio je poraz Hajduka i dodatno pobjegao najvećem rivalu, čini se da se utrka za prvaka svela na dva imena - Dinamo i vrlo dobru Rijeku...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!