Nogomet

Hajduk - Dinamo: Hajduk nadigran, Dinamo poražen

Bernard Jurišić • nedjelja, 05.12.2004.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Hajduk je uspio u naumu da pobjedom protiv Dinama zasjedne do proljeća na čelo ljestvice. Na najbolji mogući način Splićani su zatvorili turbulentni jesenski dio sezone, pobjedom protiv najvećeg rivala, kojeg su tako ostavili zaleđenog na -8 bodova, čak i izvan Lige za prvaka.

No, rezultat ne otkriva pravo stanje na terenu, barem u prvih 45 minuta. Gosti su bili dominantni, a momčad Hajduka koja je po prvi put zaigrala u ovom sastavu, nije uspijevala nametnuti ritam, unatoč sjajnoj podršci s tribina.

Dinamova serija prigoda počela je u 9. minuti, kada Buljat spušta loptu na udarac Bošnjaku, no bivši Hajdukovac malo je neprecizan. U sljedećem napadu Vejić nesmotreno gubi loptu na tridesetak metara od vratiju, Agić "lansira" Da Silvu, koji nije uspio nadmudriti Kalu.

Prvu i jedinu prijetnju Hajduka u prvom dijelu kreirao je Đolonga iz "skraćenog kornera" u 12. minuti, no Neretljak nije bio dovoljno visok na drugoj vratnici. Neretljak je i inače bio najdominantnija Hajdukova karika, s lakoćom je odnosio pobjede u zračnim dvobojima s Dinamovim igračima.

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Dinamo je stoga nastavio prijetiti "po zemlji". Pranjić u 28. minuti ubacuje u sredinu, gdje Karić promašuje loptu. U 30. minuti Blatnjak ubacuje u sredinu, Vasilj "pliva", ali Hajdukovaca nema u sredini, pred praznim vratima.

Minutu kasnije Agić asistira Kariću, ovaj ulazi u šesnaesterac i cilja suprotni kut, no Kale odbija vršcima prstiju. Pranjić je u 33. minuti bio u sličnoj situaciji iz koje je Heerenveenu dao gol u četvrtak, no i Kale je gledao tu utakmicu i pročitao gdje će gađati Dinamov lijevi bočni. U narednom napadu Lučić ubacuje u sredinu, Da Silva po prvi put nadvisuje splitske stopere, ali ne cilja dobro.

U 38. minuti Blaž Slišković priznaje taktičku pogrešku i Đolongu mijenja Dragičevićem. Bartulović je vraćen na lijevi bok, a Dragičević je pomaknut prema zadnjem redu zagrebačke momčadi.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Najbolju prigodu za Dinamo propušta Bošnjak u 45. minuti. Nakon duplog pasa s Da Silvom, Bošnjak ostaje sam pred Kalom na 7-8 metara, no loše zahvaća loptu, koja odlazi preko grede.

Na početku drugog dijela domaći navijači priredili su bakljadu koja je dvaput prekidala utakmicu, a sudac je utakmicu produžio za čitavih 13 minuta. Torcida je na taj način izravno pomogla svojoj momčadi, jer Dinamovi igrači do kraja nisu uspjeli uhvatiti ritam iz prvog poluvremena.

Mate Dragičević je u 57. minuti (iako je odigrano tek par minuta drugog poluvremena) ima sjajnu prigodu, nakon asistencije Bušića, no nije uspio nadmudriti Vasilja.

Slika 4 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Igra se nakon toga raspala na obje strane, "ratovalo" se na sredini terena, bez velikih opasnosti po vratare. Ipak, iz jedne pogreške Dinamovog posljednjeg reda, Hajduk je stigao do pogotka koji vrijedi gotovo i više od tri boda.

U skoku u petercu bili su Dragičević i Lučić, Dinamov obrambeni igrač spustio je loptu pred usamljenog Tomislava Bušića, koji je zadivljujuće smireno, iako je praktički još junior, prebacio Vasilja za 1:0 i izazvao erupciju slavlja na poljudskim tribinama.

Usprkos 13 minuta nadoknade, Dinamovi igrači nisu uspjeli opasnije zaprijetiti Kali. Mogao je Dragičević i udvostručiti Hajdukovu prednost u 12. minuti sudačke nadoknade, no nije uspio zahvatiti loptu petom, nakon ubačaja Lojića.

Sve u svemu, Dinamo je imao više prigoda, bolje je izgledao na terenu barem pedesetak minuta, no Hajduk je na kraju slavio. Splitski klub očekuje ugodna zima na vrhu ljestvice, a Dinamova momčad imat će težak uteg na leđima prije proljetnog nastavka sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!