Euro 2003

EP 2003., Grčka - Izrael: Grčka svladala Izrael

Darko Đapić • petak, 12.09.2003.

U drugoj utakmici razigravanja za poredak od petog do osmog mjesta Grčka je svladala Izrael sa 63:56 što znači da će se za petu poziciju "boriti" s reprezentacijom SiCG. Bit će to dvoboj bez nekog posebnog značaja jer su obje momčadi već ranije osigurale plasman na OI. SiCG zbog "epiteta" svjetskog prvaka, a Grčka zbog domaćinstva...

Nakon "nesretnog" poraza od Italije bilo je zanimljivo vidjeti kako će momčad Grčke reagirati u susretu protiv Izraela koji je samim plasmanom u četvrtfinale premašio sva nadanja.

Sam početak utakmice furiozno otvara jedini NBA-ovac u reprezentaciji Grčke, Iakovos Tsakalidis. Visoki centar Phoenixa u prvoj četvrtini potpuno dominira reketom te sa sedam postignutih koševa u tom periodu odvodi Grke do +7 (17:10). Tim rezultatom završava i prva četvrtina.

Gnjevni zbog "nesretnog" poraza od Italije koji ih je koštao polufinala, Grci i drugu četvrtinu nastavljaju "gaziti" po Izraelcima. Tamo gdje je Tsakalidis stao nastavlja Antonis Fotsis koji s 10 postignutih poena odvodi Grčku na "dvoznamenkastu" prednost.

Rezultat je na kraju poluvremena glasio 36:22 u korist izabranika Yiannisa Ioannidisa. Koliko su Izraelci u tom periodu igrali loše najbolje se vidi po samo 22 ubačena koša što je jedan od najslabijih učinaka na prvenstvu.

Početak treće četvrtine kao da donosi novu momčad Izraela, no mora se priznati i evidentan pad grčke igre. Predvođeni Yotamom Halperinom i Talom Bursteinom (osam koševa, šest skokova) Izraelci polako smanjuju razliku te četvrtinu dobivaju sa 17:15.

U istom trendu počinje i posljednji period utakmice. Izrael pritišće i pokušava iz svih mogućih "oružja" kako bi došao do željenog egala. No, tada se "uspavani" polako bude te bez povećih problema i stresova privode utakmicu do krajnjih 63:56.

Najistaknutiji pojedinci kod pobjedničke momčadi bili su već prije spomenuti Fotsis koji je uspio ostvariti double-double (19 koševa, 10 skokova), te Tsakalidis (11 koševa). Kod Izraelaca jedini učinak vrijedan spomena je onaj Halperina (12 koševa, pet skokova).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!