Euro 2003

EP 2003., Litva - Španjolska: Litvanci zasluženo zlatni!

Bojan Poturica, Karlo Dževerlija • nedjelja, 14.09.2003.

Reprezentacija Litva se nkon više od 60 godina okitila zlatom na Europskom prvenstvu. Litvanci su u finalu EP-a svladali Španjolce rezultatom 93:84. Tokom cijele utakmice Litvanci su kontrolirali rezultat i potpuno zasluženo zlato odlazi na istok Europe...


Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Medalja najsjajnijeg sjaja vraća se u Litvu nakon više od 60 godina. Pobjeda protiv Španjolske u finalu je potpuno zaslužena i Litvanci su ipak napravili malo iznenađenje osvajanjem zlatne medalje. U finalu su imali kontrolu rezultata tokom gotovo cijele utakmice i "crvena furija" ih nije mogla zaustaviti. Ovo je jednostavno bilo njihovo prvenstvo. Nakon malih problema protiv Latvije (pobjeda u produžetku) svladali su Izrael i Njemačku u skupini, u četvrtfinalu su "pali" Srbi, u polufinalu Francuzi. Španjolci su šesta momčad koju je Litva dobila na ovom natjecanju.

Slika 1 od 2.

Macijauskas je s 21 košem predvodio momčad iz istočnog dijela Europe. Nakon prve četvrtine Litva ima minimalnu prednost (+1), do poluvremena se razlika povećava na +9. Razlog leži u odličnoj zonskoj obrani i kolektivnoj igri u napadu. U tim trenucima, Litva je zaustavila Paua Gasola na devet koševa. Nakon treće dionice prednost iznosi ogromnih +14 i cijela dvorana, u kojoj su bili pretežno litvanski navijači, je svjesna da samo jedna četvrtina dijeli "zelene" od zlatne medalje.

Pau Gasol se budi u četvrtoj dionici u kojoj Litvanci u jednom trenutku dolaze do +21, ali je prekasno. Pau na kraju završava s 36 koševa i 12 skokova. Juan Carlos Navarro je zabio 18 koševa kod Španjolaca, Jorge Garbajosa 17 uz pet skokova. Ostali nisu blistali. "Mislim da je moguće pobijediti, a da samo tri igrača postižu koševe. Drugi moraju igrati dobru obranu da bi smo to uspjeli", rekao je Moncho Lopez, trener Španjolske. Eurelijus Žukauskas (18 koševa, 7 skokova) odličan pod košem za Litvu. Odradio je solidan posao i u obrani i u napadu te je solidno držao Gasola u određenim fazama susreta. "Žukauskas je odradio dobar posao. Igrao je svoju igru i nije me pokušao uplašiti. Zbog mojih pogrešaka uhvatio je nekoliko skokova u napadu koje nije trebao", rekao je najbolji španjolski igrač. Sarunas Jasikevičius (10 koševa, 9 asistencija) ne u najboljem izdanju u pogledu realizacije (2-8 iz igre), ali razigravanje je podsjetilo na neke poteze velikog Magica Johnsona. Solidne partije pružili su i Darius Songaila (10 koševa, 6 skokova) i Saulius Štrombergas (9 koševa, 6 skokova).

Španjolci tako ponovno nisu uspjeli pobijediti u finalu. Ovo im je bio četvrti pokušaj. Zlato odlazi u Litvu. Nakon 64 godine, Litvanci su po prvaci Europe. Malo tko se uoči EP-a nadao da oni to mogu. No dokazali su da kolektiv donosi pobjedu, a Jasikevičius je svojom organizacijom igre malo ispred svih ostalih po zaslugama. Na kraju je od strane žirija proglađen MVP-em prvenstva. "Blagoslovljen sam što sam ovdje, u pravom momčadi u pravo vrijeme. S vremenom ćemo shvatiti što smo postigli, još uvijek nismo svjesni koliki je ovo uspjeh. Moja generacija je bila inspirirana momčadi koju smo imali na SP-u 1992. u Barceloni. Nadam se da će ova generacija inspirirati klince u Litvi da počnu igrati košarku", rekao je najkorisniji igrač prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!