Euro 2003

EP 2003., Litva - Francuska: Litvanci osigurali srebro!

Bojan Poturica • subota, 13.09.2003.

U odličnoj utakmici reprezentacija Litve svladala je Francusku u polufinalu EP-a te je tako osigurala barem srebrnu medalju. Litvanci su pobijedili rezultatom 74:70. Tony Parker je usprkos 24 koša bio tragičar utakmice...

Litva se po prvi put nakon 1995. godine plasirala u finale Europskog prvenstva. Potpuno zasluženo, uz kolektivnu igru u napadu i obrani, slavili su protiv Francuske sa 74:70 u odličnoj utakmici punoj preokreta i atraktivnih poteza.

Prve dvije četvrtine Litvanci dobivaju sa četiri koša razlike i na poluvremenu imaju 45:37. Francuzi igraju odlično u trećoj četvrtini i predvođeni dotada sjajnim Tonyjem Parkerom (24 koša) dolaze do vodstva od dva koša (60:58) pred početak četvrte dionice.

Cijela utakmica sastoji se od mini-serija pojedine momčadi i rijetko se odgovara koš na koš. Igra se dosta brzo i veoma atraktivno i u napadu i obrani posljedica čega su izgubljene lopte (19 Litva, 15 Francuska). Francuzi imaju 70:65 tri minute prije kraja i čini se da su na pragu ulaska u finale. No Litvanci velikim zalaganjem u zonskoj obrani i veoma pametnom igrom u napadu ne dopuštaju "trikolorima" da zabiju niti jedan koš te zatvaraju utakmicu serijom 9:0. Kapetan Saulius Štrombergas (22 koša, 5 skokova) je zabio najviše kod Litve, a ključ pobjede možda je bio Sarunas Jasikevičius (11 koševa, 10 skokova, 7 asistencija) koji je donosio prave odluke u napadu i u smislu organizacije igre u potpunosti je nadigrao mladog Parkera.

Pri rezultatu 72:70 za Litvu te 10-ak sekundi prije kraja, Parker gubi loptu i tako postaje tragičar susreta. Francuzi rade brzi prekršaj i Šiškauskas (8 koševa, 8 skokova) zabija oba slobodna bacanja te osigurava pobjedu Litvancima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!