Euro 2003

EP 2003., Italija - Španjolska: "Furija" ide prema prvom zlatu!

Marko Peris • subota, 13.09.2003.

Košarkaši Španjolske ušli su u veliko finale Europskog prvenstva u Švedskoj. Oni su danas u drugom polufinalu bili bolji od Italije s konačnih 81:79. Najzaslužniji za veliki Španjolaca uspjeh bio je Navarro s svoja 23 poena.

Španjolci nikada nisu bili prvaci Europe. Baš nikada; čak četiri puta bili su drugi, tik do zlata i najvišeg postolja. Talijani pak dva puta prvaci. Na ovo prvenstvo došli su s potpuno različitim očekivanjima. Španjolci s ekipom koja s "miriši" na zlato; Talijani bez svoja dva najjača igrača, Fučke i Myersa. Tako su i počeli u skladu s očekivanjima. Španjolci uvjerljivi, Talijani tragično. Nakon dva uvodna poraza talijanski novinari ustvrdili su da Italija nikada u povijesti nije bila lošija, da je talijanska igra "noćna mora" itd. A sada samo šute... Ne govore ništa jer Italija je na "pragu" finala; trebalo je "samo" danas pobijediti Španjolsku.

Slika 2 od 3.

Počelo je veoma izjednačeno. Kod Talijana najraspoloženiji Bulleri, kod Španjolaca Gasol. Prvu veću razliku rade Talijani kada "bježe" na +7; 17:10, tri minute prije kraja prve četvrtine. Španjolci nakon minute predaha odgovaraju serijom 10:0 za njihovo vodstvo +3, da bi na kraju prvih 10 minuta završilo s 20:19 za Španjolsku. Očekivano "tijesno" i uzbudljivo.

Druga četvrtina započinje u ritmu "koš za koš" sve tamo do 28:28. U slijedeće četiri minute Talijani ubacuju 14 poena a Španjolci samo 3 za veliko talijansko vodstvo 42:31 minutu prije odlaska na odmor. Bulleri je bio taj koji je "izneredio" Španjolsku obranu; prolazio je kako je htio te ubacivao s svih strana. Talijanska trica odlična 5/9, Španjolska "užasna" 0/6. Tek u zadnjoj minuti Španjolci postižu svoju prvu tricu iz sedmog pokušaja te još jednom brzom kontrom dolaze na, nakon svega, podnošljivih -6; 44:38 na poluvremenu.

Slika 1 od 1.

Kako su završili prvo tako odlično Španjolci nastavljaju i u drugom dijelu. Sve zajedno rade seriju 17:4 za svoje vodstvo 48:46 nakon Grabajosinih šest uzastopnih poena. Odlično se u tom dijelu razigrao i Navarro koji je činio Talijanima sve ono što je par minuta ranije Španjolcima prezentirao Bulleri. Talijani se tek polovicom četvrtine uspijevaju "othrvati" španjolskoj seriji te počinju ponovno igrati. U zadnjih deset minuta tako se ulazi s prednošću Španjolaca 62:60.

Gasol već odavno nije poentirao za Španjolce ali odlični Navarro i ekipa drže priključak s Talijanima kojima je proigrao i Basile koji postiže šest minuta prije kraja svoj već 12 poen za minimalno talijansko vodstvo 68:67. U posljednje se tri minute ulazi s dramatičnih 74:74. Tada Navarro uzima loptu u svoje ruke, dva puta kao "brzi vlak" prolazi kroz talijansku obranu za velikih 78:74 samo 1.12 minuta do kraja. Talijani opet brzopleto gube loptu, Navarro ubacuje još dva s linije slobodih bacanja; čini se da je sve gotovo 80:74 na semaforu. Vrlo brzo već je 81:76 da bi tada Bulleri s 9 metara pogodio tricu, Navarro 18 sekundi napravio osobnu pogrešku u napadu i pružio još jednu veliku priliku Talijanima. 81:79 je, Bulleri uzima loptu"odluke" u svoje ruke, ide u prodor i promašuje... Španjolci su peti put u finalu. Navarro je njihov junak. Peta sreća?


Paul Gasol, španjolski krilni centar: "Trebali smo danas tu podršku izvana. Navarro je uvijek bio talentirani mladi igrač. Agresivan je, može pogoditi, može proći, asistirati. Sve to radio je danas u drugom poluvremenu. Nadam se da će tako igrati i sutra."

Moncho Lopez, španjolski izbornik: "Kako smo samo bili nervozni za vrijeme zadnjeg talijanskog napada. Skočio sam u zrak iz sve snage kada je Bulerri promašio taj zadnji šut."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!