Euro 2003

EP 2003., Rusija - Izrael: Rusi slomljeni u zadnjoj četvrtini

Igor Dragozetić • nedjelja, 14.09.2003.

Košarkaška reprezentacija Izraela u današnjoj je matineji svladala protivnike iz Rusije, rezultatom 89:82, te je time osvojila sedmo mjesto na Europskom prvenstvu. Utakmica je protekla u izjednačenom ritmu sve do posljednje četvrtine kada su Izraelci došli do krucijalne prednosti koju su znali očuvati.

Prvih deset minuta prolazi laganoj prednosti Rusa. Konstantno vodstvo uz tri izjednčenja moglo je veseliti njihovog izbornika, no s druge strane apsolutna uspavanost Kirilenka bila je uzrokom zabrinutosti. Rusija je prvu četvrtinu okončala rezultataom 18:16, a Njihov najbolji igrač na prvenstvu Andrej Kirilenko nije postigao ni koša, igru je držao Aleksej Savrasenko.

Slika 1 od 1.

Druga faza prvoga dijela započinje izraelskim uraganom. Četrir minute igraju fantastičnu obranu, rade seriju 6:0 i dolaze do prvoga vodstva u utakmici. Rusija konsolidira redova i uzvraća serijom 11:2. Što se više približavalo poluvrijeme snage su se izjednačavale. Košem Khriape sedam sekundi prije plovremena postavljen je konačni rezultat, polovine utakmice, 36:36.

Nastavak donosi izjednačenu igru i mnogo promjena vodstva. Niti jedna momčad ne uspijeva doći do prednosti veće od tri poena. Kako Kirilenko nije uspijevao odigrati ništa kvalitetnog, a Savrasenko je ispucao sve adute u prvoj četvrtini, rusku igru predvodio je Sergej Monia. S druge strane Izrael je svoje pokušaje temeljio na Tedu Bursteinu i Yakovu Greenu. U posljednjih deset minuta Izraelci ulaze s poenom prednosti, semafor je pokazivao 58:57.

Serijom 9:3 reprezentacija Izraela otvara posljednju dionicu utakmice, a uskoru i prelaze deset poena prednosti nošeni Meirom Tapirom koji je izluđivao protivničku obranu. Ali Rusi se nisu predali i iako se činilo da je sve gotovo 25 sekundi prije kraja dolaze na 82:84. Ipak Izraelci ostaju koncentrirani do kraja, korsite slobodna bacanja i osvajaju sedmu poziciju.

Najbolji strijelac za Rusiju bio je Sergej Monia s 26 postignutih koševa, koliko je imao i izraelski čovjek odluke Meir Tapiro.


Meir Tapiro (Izrael):"Dobro smo odigrali susret, niti u jednom trenutku nismo dopustili protivniku da se odvoji, a zatim smo dobrim startom u posljednjoj cetvrtini dosli do bitne prednosti. Rusi su nas stisli u zadnjoj minuti, ali ostali smo hladnih glava i pobijedili."
Ted Burstein(Izrael):"Tesko se uopce bilo motivirati za ovu utakmicu kad znate da ne odlučuje ništa značajnog, ali uvijek je lijepo pobijediti."
Andrej Kirilenko(Rusija):"Imali smo loših pet minuta i to nismo uspjeli nadoknaditi do kraja utakmice. Čudno je igrati ovakve jutarnje utakmice u ovakvoj atmosferi. Mislim da je velikom broju igraca trebalo dvadeset minuta da shvati da nije riječ o treningu već pravom susretu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!