Euro 2003

EP 2003., Grčka - Italija: Talijani među četiri najbolja

Igor Dragozetić • četvrtak, 11.09.2003.

Poznat je i posljednji polufinalist prvenstva. To je reprezentacija Italije koja je u izjednačenom i neatraktivnom susretu izborila pobjedu protiv momčadi Grčke rezultatom 62:59.

Razvoj događaja u prvoj četvrtini dao je naslutiti tijek utakmice. Tvrda i izjednačena igra u kojoj nitko nije imao priliku za veće odvajanje obilježila je prvih deset minuta. Najveća talijanska prednost iznosila je tri poena, a grčka dva što dovoljno govori o košarkaškoj prezentaciji prve dionice susreta. Zahvaljujući trici Michele Maina u posljednjoj sekundi Italija je ušla s minimalnom prednošću (17:16) u drugu četvrtinu.

Talijani odmah nastavljaju gdje su stali i Soragno s nova tri poeba podiže na četiri razlike,a uskoru na semaforu stoji i 22:16 za "azzure". Međutim Grčka ne dozvoljava bijeg i vraća se u susret te prelazi u vodstvo. Na plovrijeme se otišlo rezultatom 36:32 za Grke. I dok je u prvoj četvrtini Grke u igri držao Antonios Fotsis u drugoj je najistaknutiji bio Georgios Sigalas. Talijani su mogli biti i zadovoljni relativno malim zaostatkom s obzriom na šut od 41% i sedam skokova manje od svojih protivnika.

Igra u kojoj se ponajprije misli na obranu nastavljena je i drugom dijelu. Grci drže vodstvo sve do 29 minute utakmice kada Italija izjednačuje na 47:47 što je ujedno bilo i 11. izjednačenje u susretu. "Korak" prednosti za posljednjih deset minuta Talijanima donosi Nikola Radulović sa samim istekom četvrtine.

U prvih šest minuta odlučujućeg dijela susreta po pet koševa sa svake strane. Grci dolaze u prednost 52:49 tricom Ntikoidisa, a zatim istom mjerom uzvraća Soragna, za izjednačenje da bi potom Talijani došli u novo vodstvo. Pri rezultatu 58:56 za Italiju Ntikoudis promašuje oba bacanja 42 sekunde prije kraja. S druge strane najprije Bulleri pogađa samo jedno bacanje, a zatim nakon ukradene lopte i Basile je polovično uspješan s linije slobodnih bacanja. 12 sekundi prije kraja Ntikoudis pogađa tricu i smanjuje na 59:60. Međutim u sljedećem napadu Soragna koristi dva bacanja. Grci imaju šest sekundi i prvu priliku za izjednačenje ali su neprecizni. Nakon što Basile tri sekunde prije kraja ne pogađa niti jedno bacanje dobivaju i posljednji napad ali rezultat je ostao 62:59 za Italiju.

Najviše koševa u grčkoj reprezentaciji momčadi je Ntikoudis koji se zaustavio na brojci 16, dok je za Italiju najuspješniji bio Giacomo Galanda s 14 poena.


Antonios Fotsis (Grčka):"Ovo je bila užasno teška utakmica. Niti jedna momčad nije se uspjela odvojiti i na kraju smo vrlo napetu završnisu. Talijani nisu pretjerano dobro gađali bacanja, ali mi to nismo u dovoljnoj mjesri iskoristili."

Georgios Sigalas (Grčka):"Žao mi je što nismo uspjeli dobiti ovu utakmicu. Mislim da je bilo tenutaka koje smo trebali iskoristiti ali sada nema koristi govoristi o tome."

Giacomo Galanda (Italija)""Ovo je fantastično. Nakon Njemačke izbacili smo i Grčku i sada slijedi borba za medalje. Bila je ovo teška utakmica i vrlo napeta, no na kraju najvažnije je da smo pobijedili."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!