SP 2002., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 2. kolo, 08.06.2002., Ibaraki, stadion Prefectural Kashima, gledatelja: 42.000
Suci: Graham Poll (Engleska), Sharp (Engleska), Larsen (Danska)
Hrvatska
Hrvatska
Ivica Olić 73'
Milan Rapaić 76'
2:1(0:0) Italija
Christian Vieri 55'
Italija

Italija - Hrvatska: Veličanstveni povratak Hrvatske

Bernard Jurišić, Bojan Purić, Igor Dragozetić • subota, 08.06.2002.

Italija
Hrvatska
Italija
14
(do 63')
5
(do 79')
7
(do 56')
Pričuvni igrači
Trener
Mirko Jozić
1
Gianluigi Buffon
13
Alessandro Nesta
(do 23')
5
Fabio Cannavaro
2
Christian Panucci
3
Paolo Maldini
6
Cristiano Zanetti
17
Damiano Tommasi
19
Gianluca Zambrotta
11
Cristiano Doni
(do 79')
10
Francesco Totti
21
Christian Vieri
Pričuvni igrači
23
Marco Materazzi
23'
9
Filippo Inzaghi
79'
 
Trener
Giovanni Trapattoni

Slika 4 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Tradicija se nastavlja! Hrabrom igrom Hrvatska je svladala jednog od najvećih pretendenata za naslov svjetskog prvaka. Iako su naši imali gol zaostatka, uslijedio je veličanstveni povratak "kockastih".

Početne minute susreta odlaze na stranu Talijana. Već u trećoj minuti Totti izvodi slobodni udarac s 18 metara, no navijači "kockastih" odahnuli su nakon što su igrači iz "živog zida" odradili svoj posao. Nekoliko minuta kasnije Zambrotta, udarcem iz daljine, provjerava budnost Pletikose, koji mirno otklanja prijetnju. U 15. minuti Doni propušta najbolju prigodu za "Azzurre" u prvome dijelu. Ulazi u šesnaesterac, puca sa 7-8 metara, ali hrvatska "jedinica" fantastično reagira.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Tada slijedi odlično razdoblje naše igre. Nakon udaraca Vugrinca i Solde iz daljine, koji nisu imali krajnjeg učinka, slijedi odlična akcija hrvatske reprezentacije. Nakon kombiniranja između Rapaića i Vugrineca, hrvatska "sedmica" puca s desetak metara, ali Buffon pokazuje zašto je najskuplji vratar svijeta.

Talijani tada preuzimaju inicijativu, no sve njihove pokušaje odlično su zaustavljali Šimunić i Tomas. Poluvrijeme je zaključio Miki Rapaić udarcem kojega je talijanski vratar s lakoćom obranio.

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Nastavak utakmice već u samom začetku donosi hladan tuš hrvatskoj reprezentaciji. Nakon centaršuta s lijeve strane, lopta je produžena prema drugoj stativi gdje ju Vieri posprema u mrežu. Srećom, dosuđeno je dvojbeno zaleđe.

Međutim u 55. minuti Vieri ponovno pogađa. Doni ubacuje, a talijanska "tvrđava" glavom savladava Pletikosu. Mirko Jozić baca sve karte na napad.

Ulazi Ivica Olić umjesto Davora Vugrinca i Jurica Vranješ na mjesto ozlijeđenog Zvonimira Solde. I rizik se isplatio. U 73. minuti Jarni šalje loptu s lijevog boka u peterac gdje Olić trese mrežu za izjednačenje. Samo tri minute kasnije slijedi nokaut "Azzurra".

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Milan Miki Rapaić loba talijanskoga vratara za veličanstveni povratak Hrvatske. Trapattoni uvodi Pippa Inzaghija i slijedi opća talijanska ofanziva. No obrana, ojačana Šimićem koji je ušao umjesto Rapaića, izdržava sve nalete do posljednjeg sučevog zvižduka.

Umalo su u posljednjoj minuti "Azzurri" ipak došli do boda. Nakon što je Totti ubacio loptu u sredinu, kroz "šumu" nogu lopta je jednostavno "odšetala" u vrata, ali na intervenciju pomoćnog suca, engleski sudac je poništio taj pogodak.

Hrvatska je odigrala odličnu utakmicu, što je najvažnije, odigrala je sa srcem i sasvim zasluženo pobijedila. Ukoliko ovako odigramo i posljednje kolo protiv Ekvadora, osmina finala neće nam izmaći.

SP 2002. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Ekvador 11:0+13
2Meksiko 11:0+13
3Hrvatska 32:3-13
4Italija 11:2-10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Korea/Japan 2002
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gustavo Fring08.09.2013. u 20:00
    Gustavo Fring