Nogomet

Varteks - Šibenik: (Ne)podnošljiva lakoća pobjeđivanja

Goran Štimec, Marko Breljak • nedjelja, 21.10.2001.

Ovaj susret mogli bismo opisati s nekoliko novinarskih fraza: i kad ne igraju dobro - pobjeđuju, (ne)podnošljiva lakoća pobjeđivanja, rutinski do pobjede, i slično. Jer uistinu je tako bilo u nedjelju navečer na Varteksovom stadionu...

Šibenčani su u susret ušli oslabljeni, bez čak šestorice igrača, ali i bez njih nisu loše izgledali u prvom dijelu. Doduše, nisu zaprijetili Varteksu, ali su sasvim solidno zatvorili prilaze golu svog kapetana Slavice. Varteks je imao inicijativu, ali bez završnice. Vidjeli smo nekoliko prigoda, ali svakako najviše nas je dojmio prekrasan udarac Karića u 31. minuti, koji je Slavica krajnjim naporom odbio u korner.

Dobru prigodu imao je i Mumlek, ali je Pranjić spriječio da njegov udarac uđe u mrežu. Rezultat poluvremena je bio 0:0, a nije bilo posebno dojmljive igre. Ipak, malotko se bojao za Varteks, jer gotovo identična situacija bila je već ove sezone nekoliko puta, protiv Osijeka, Rijeke i prošli četvrtak protiv Brondbya, kada je Varteks nakon lošijeg prvog dijela, “lomio” protivnike u nastavku igre. Odlična fizička sprema i velika samouvjerenost dolaze do izražaja u drugom dijelu pa je bilo za očekivati da “slome” i ekipu mladog trenera Bogdana...

Uistinu, tako se i dogodilo, a presudan je zapravo bio prvi gol. Zapravo bio je to eurogol, a postigao ga je Devis Mukaj. Mumlek je dugo vukao loptu, zbunjivao protivnike te dodao do Mukaja. Albanski reprezentativac malo vuče, a tada snažnim i odmjerenim udarcem, s oko 25 metara, pogađa rašlje Šibenikovog gola. Desetak minuta kasnije rukom igraju Šibenčani (Vlastelica), a Veldin Karić - “Karinjo” pretvara kazneni udarac u pogodak.

Bilo je to 2:0, a Davor Lulić s Hrvatskog radija rekao je kako je sve gotovo jer ne vjeruje da Šibenčani mogu napraviti preokret protiv vrlo sigurnog Varteksa. Bio je u pravu, a toga je bilo svjesno i svih oko 3000 gledatelja na Varteksovom stadionu. Varaždinci su tada malo usporili tempo, možda malo i umorni, ali savim sigurno svjesni zgusnutog rasporeda od četiri utakmice koje ih čekaju u sljedeća dva tjedna (Belišće, Pomorac, Brondby, Dinamo).

Varteks se poigravao sa Šibenikom, a poigravala se i publika, u nekoliko navrata vičući ono poznato OLE, u trenucima kada su igrači Varteksa dodavali loptu. Pao je i treći gol, još jednom nakon lijepe kombinacije. Oskar Drobne je uposlio natrčalog Bjelanovića, ovaj optrčao jednog braniča Šibenika te lijepo potkopao loptu za 3:0. Bio je to i konačni rezultat utakmice, koju zapravo najbolje možemo opisati riječima sa početka teksta – (ne)podnošljiva lakoća pobjeđivanja.

Izjave nakon utakmice:

Branko Janžek, trener Varteksa: "Plašio sam se ove utakmice, ponajviše zbog umora, kada najčešće koncentracija nije na najvišoj razini. Prvo poluvrijeme nismo prikazali našu prepoznatljivu igru, srljali smo, pokušavali visokim loptama, a to naravno nije išlo. U drugom poluvremenu smo smirili i spustili loptu te nam je to donijelo uspjeh."

Franko Bogdan, trener Šibenika: "Bez šest igrača nismo mogli bolje. Varteks je u nastavku ubrzao igru, ubacio u višu brzinu te riješio utakmicu. Mi nismo mogli bolje, a sada nam preostaje da se okrenemo klubovima koji su naši konkurenti na ljestvici, Marsoniji i TŠK-u."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!