arhiva

Investirajte u pokeraše

Goran Markuš • subota, 15.05.2010.
Investirajte u pokeraše

Dok je ulaganje u razne dionice, osiguravajuće fondove kao i klađenje na ishod sportskih događaja potpuno uobičajen način "investiranja" i u poker svijetu postoji prostor za zaradu "bez prave muke". Više o stakingu, ali i novim, ludim prop okladama saznajte u ovom potpuno novom izdanju Aces High-a...

Da li zbog zavidne nadmoći jedne strane, našeg subjektivnog favoriziranja ili tek iz "gušta" svi smo se zasigurno barem jednom okušali u klađenju na ishod najčešće sportskih događaja. Nakon jedne oklade nekima je kladionica postala svakodnevna "zanimacija", da li zbog zarade ili čisto rekreativno nije niti važno, dok se neki više nikada nisu vratili u tu "kuću zla".

Međutim, vjerovali ili ne i u svijetu pokera postoji prostor za razne "investicije". Dok razlozi mogu varirati od smanjivanja varijance pa sve do jednostavne besparice brojni igrači spremni su dati, ali i prodati dio "sebe" uoči nekog projekta, bilo da je riječ o turniru ili pak primjerice mjesečnom igranju na cash stolovima. U poker svijetu ovakav način ulaganja u drugog igrača nazivamo staking.

Postoji više vrsta stakinga, a mi ćemo spomenuti one najpoznatije, a prvi u redu svakako je tzv. "puni stake". Kad je u pitanju ovakav način investicije najčešće je riječ o igraču koji si primjerice ne može priuštiti igru na nekom većem turniru, no zbog kvaliteta tog igrača netko drugi spreman je platiti buy-in za njegov ulazak u taj turnir.

Plaćanjem tuđeg ulaza na turnir staker automatski dobiva pravo i na određeni postotak od eventualnog dobitka. Ova svota podložna je dogovoru i najčešće iznosi između 50-50 pa sve do 75-25 posto u korist stakera. Jedan od poznatijih pokeraša koji je nekoliko puta bio prisiljen uzeti ovakvu ponudu samo da bi s "tuđim" novcem još jednom uzeo naslov svjetskog prvaka legendarni je Stu Ungar.

Billy Baxter ponovno stakea Stueyja (od 7. minute)...

Drugi, također izuzetno popularni način stakinga svakako je prodaja postotka "akcije". Naime, kao primjer možemo uzeti klasični veći turnir kod kojeg, kao što smo i svi svjesni, na rezultat značajno utječe i tzv. varijanca stoga neki igrači koji si čak i mogu priuštiti takve turnire da bi umanjili utjecaj sreće na svoju "banku" voljni su prodati određeni postotak svog turnira.

U praksi ukoliko bi buy-in za određeni turnir iznosio primjerice sto dolara, a igrač je spreman prodati 50 posto od takvog turnira mogućim stakerima često se omogućava kupnja u dijelovima od čak po pet posto. Eventualna dobit u ovom slučaju najčešće je jednaka ekvivalentu postotka uloženog u turnir stoga ukoliko ste za deset dolara "kupili" deset posto sto dolara vrijednog turnira, a igrač je osvojio tisuću dolara vama bi pripala desetina dobitka tj. sto dolara.

Iako postoji još doista mnogo varijacija na temu spomenut ćemo u posljednje vrijeme sve poznatiji staking s tzv. makeupom. Naime, neki igrači jednostavno u trenutku početka primjerice neke turnirske serije nemaju "banku" da bi si mogli priuštiti igru na svim željenim turnirima stoga su voljni prodati određeni dio ukupnog fonda potrebnog za njihov nastup.

Dok se u slučaju plusa na kraju primjerice ovakve serije turnira zarada ponovno dijeli prema nekim prije utvrđenim pravilima, najčešće 50-50, u slučaju konačnog minusa igrač koji je primio ovakav stake primoran je vratiti uloženu svotu stakeru. U praksi ćete vrlo rijetko naići na ovakvu ponudu, a kako je riječ o ulaganju bez ikakvog rizika igrači koji ovako nešto i ponude obično izuzetno brzo nalaze i svoje "ulagače".

Aktualno

Nakon što je mladi vozač Toro Rossa, Jaime Alguersuari, potpisivanjem za PartyPoker po prvi puta povezao kraljicu oktanskih sportova sa svijetom pokera vrlo zanimljive vijesti primili smo uoči prošlotjedne utrke u Barceloni. Naime, još jedan veliki korak napravio je i Full Tilt Poker koji je ugovorom s novom momčadi, Virgin Racingom postao njihov službeni sponzor stoga kad ćete sljedeći puta gledati neku od utrka Formule 1 potražite Full Tiltov znak na crveno-crnim bolidima i opremi njihovih vozača.

EPT, 7. sezona

DatumNazivBuy-in
11.3.-16.3.EPT Tallinn 4,250 EUR
28.8.-2.9.EPT Vilamoura5,300 EUR
29.9.-4.10.EPT London5,250 GBP
22.11.-27.11.EPT Barcelona5,300 EUR
13.12.-18.12.EPT Prag5,300 EUR
8.1.-14.1.Caribbean Adventure10,300 USD
26.1.-31.1.EPT Deauville5,300 EUR
17.2.-22.2.EPT Kopenhagen37,750 DKK
20.3.-25.3.EPT Snowfest3,750 EUR
5.4.-10.4.EPT Berlin5,300 EUR

Nakon što je Phil Ivey posustao i svega tri tjedna nakon oklade s Dwanom u usta ponovno stavio meso za što je platio nemalih 150 tisuća dolara, pred "durrrra" stavljena je nova ponuda. Naime, amaterski igrač pokera, inače certificirani sudac "Kansas City Barbeque" društva i čovjek koji tijekom godine sudjeluje na više od 20 natjecanja u roštiljanju, Mike "Mikey Knuckles" Hall predložio je Tomu da će upravo on prihvatiti takav izazov i osim što u narednih godinu dana neće jesti meso pri tome će još i izgubiti 45 kg, a sve to za "svega" jedan milijun dolara koje bi Tom uplatio njemu te još jedan milijun koje bi Dwan morao uplatiti javnoj knjižnici u Williamsburgu. Svoju ponudu Mike je objavio i online OVDJE.

Međutim, niz oklada vezanih uz hranu niti tu ne prestaje. Naime, Ted Forrest, čovjek koji je poznat po ludim prop okladama okladio se kako će do 15. srpnja izgubiti čak 22 kg za što bi mu Mike Matusow morao isplatiti čak dva milijuna dolara. Ukoliko ipak ne uspije imat će još jednu šansu te ukoliko dogovorenu kilažu skine do 15. rujna Mike će mu isplatiti pola od originalnog iznosa, dakle okruglih jedan milijun dolara.

Pitaj PokerPro.com.hr profesionalca

Pitanje: Uz par aseva, kraljeva i big-slick (ručni as-kralj) još se jedino ručni par dama spominje kao ruka za all-in preflop stoga me zanima je li to uistinu hand s kojim je ispravno ubaciti sve žetone u sredinu ili ne?

Robert, PokerPro.com.hr: Kažu kako je ručni par dama preflop jednak kao i as-kralj te se iz tog razloga preflop igra potpuno jednako. Naime, kad u ruci imamo dvije dame postoji 16 načina na koje protivnik može dobiti asa i kralja što je za deset više nego primjerice ručni par aseva ili kraljeva (šest načina) tako da ćemo vrlo često kad uđemo all-in biti favoriti sa 57 posto šanse za dobitak pota.

U odnosu na efektivni stack sve je isto kao i kod big slicka samo što ovaj put kad imamo više od 130 blindova igramo malo drugačije. U tom slučaju najbolje je callati 3-bet ili 4-bet i na flopu s kartama manjim od dame raiseati i ući all-in. Ukoliko mislimo da protivnik 3-beta samo ručne aseve i kraljeve bolje je foldati i pričekati bolju priliku.


Iza nas je još jedno izdanje Aces High-a koji se već polako, ali sigurno sprema za jedan od najuzbudljivijih perioda u poker godini, WSOP, koji ove godine starta 28. svibnja turnirom za zaposlenike kasina. Do idućeg susreta sve kritike, prijedlozi i bilo kakvi komentari kao i pitanja za "Pitaj PokerPro.com.hr profesionalca" šaljite na [email protected], a mi se ponovno opraštamo uz zaista nevjerojatan ishod izuzetno zanimljive Omaha ruke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!