arhiva

Ah, ti "nesretni" ručni asevi!

Goran Markuš • subota, 03.04.2010.
Ah, ti "nesretni" ručni asevi!

Nakon tjedan dana pauze u novom mega izdanju Aces High-a ponovno ćemo se osvrnuti na faktor sreće u pokeru, ali i pravilno se pozabaviti novostima u poker svijetu, novostima kojih se s vremenom zaista prikupilo. Uz sve to tu je i standardna "Pitaj PokerPro.com.hr profesionalca" kategorija stoga želite li saznati više jednostavno "produžite" nešto niže...

Da budem potpuno iskren danas smo trebali razgovarati o potpuno drugačijoj temi, no tjedna pauza Aces High-a osigurala je dvostruko veći broj vaših mailova u našem pretincu elektroničke pošte, a upravo to razlog je zašto je glavna tema ovog izdanja promijenjena. Ne tako davno pisali smo o utjecaju emocija na vašu igru (OVDJE), no prema onome o čemu čitam u posljednje vrijeme siguran sam da ponovno doticanje ove teme nikako ne može biti naodmet.

Nova pljačka kasina

Nakon što su uhvaćeni svi umiješani u pljačku EPT-a u Berlinu sličan, no mnogo "profesionalniji posao" odrađen je i u Baselu gdje su desetorica u crno odjevenih razbojnika uletjela u kasino i nakon što nisu uspjeli probiti trezor kući su ponijeli "tek" nekoliko stotina tisuća švicarskih franaka. Crna odijela, puške i oldtimer automobili - kao u doba "dobrog starog" Al Caponea ili Johna Dillingera...

Posebnu pozornost na ovu temu skrenuo je sljedeći e-mail: "U posljednje vrijeme igram isključivo Rush poker na Full Tilt Pokeru. Na samom početku moram priznati da mi je sve išlo na ruku, no s vremenom su se počele dešavati nevjerojatne stvari. Ručni par aseva gubi iznad 70 posto, ulaz u boju ili skalu nikad ne dođe i slično, a kod protivnika stvari su praktički obrnute. Je li uopće moguće pobijediti na Rush pokeru kod ovako niskih limita?"

Za početak, za one koji ne znaju Rush poker je nova "vrsta" cash igara na Full Tilt Pokeru gdje, ukoliko ste primjerice u srednjoj poziciji, možete odmah odustati od ruke, a software će vas automatski posjesti za novi stol i podijeliti vam novu ruku (vaš avatar ostaje i na prošlom stolu i kad dođe na red odustaje od ruke). Na ovaj način u prosjeku se odigra između 250 i 350 handova u satu što je u najmanju ruku dvostruko veća brojka od "regularnih" cash stolova.

Svakako vrijedi spomenuti i kako je čitatelj nešto niže naveo kako paralelno igra četiri Rush stola što je automatski u najmanju ruku tisuću handova na sat. Uzmemo li sve u obzir je li zaista tako čudno što mu se unutar jednog sata ili jedne možda nešto duže sesije dogodi nekoliko bad beatova? Da, istina, mano-a-mano par aseva pobijedit će oko 80 posto puta, no to ne znači da će u deset dijeljenja nužno dobiti osam puta.

Kad te neće...

Htjeli mi to priznati ili ne, ali činjenica je da serije, bilo pozitivne ili negativne, postoje. Ukoliko zaista mnogo igrate poker sigurno ste barem jednom imali izuzetno loš niz kad vam se činilo da s ničime ne možete do žetona u sredini. Ručni asevi, kraljevi pa čak niti flopane skale nikako da "izdrže", a o situacijama "naletio sam na veći set" da ni ne pričamo, no sve je to dio igre. Isto tako niti ne sumnjam da ste doživjeli periode tijekom kojih jednostavno niste mogli izgubiti i činilo vam se da ste konačno proniknuli u sve tajne pokera.

Već smo nekoliko puta istaknuli, no upozorenja nikad dosta - dugoročno par aseva će dobiti točno onoliko koliko gore spomenuti postotak kaže, no to nikako ne znači da sljedećih pet puta kad ih dobijete u ruke svih pet puta nećete izgubiti. Šanse jesu male, ali zakon velikih brojeva govori da će se i to kad-tad dogoditi, posebice, ako s njima ne igrate "pravilno".

Ono na što se većina nas igrača vrlo često previše osvrće su rezultati. Istina, zarada je svakako cilj igre, no nikako prema njoj, kratkoročno gledano, ne možemo ocjenjivati svoju igru. Da bi prema zaradi mogli kvalitetno procijeniti jesmo li uspješni igrači moramo gledati duži period, nikako jedan sat, dan pa čak niti tjedan ili ponekad i mjesec (posebice u igri uživo gdje se tijekom mjesec dana odigra daleko manje dijeljenja).

Niti "veliki" nisu otporni na nesretne serije, no kad-tad sve se vrati...

Swingovi su sastavni dio ove igre i ako ih ne prihvatite kao takve možda bi bilo bolje da odustanete od pokera. S druge strane, ako znate da igrate dobro, no zarade nema tjedan, dva ili tri mjesta za paniku nema, no nikako ne bi bilo naodmet porazgovarat s nekim čije mišljenje cijenite. Možda je zaista riječ o lošem naletu karata, a možda zapravo niti ne vidite silne pogreške koje radite. Forumi (poput onog na PokerPro.com.hr) odlična su mjesta gdje možete upitati za savjet ili konstruktivnu kritiku vaše igre.

Nitko nije savršen i svi griješimo, a k svemu tome poker je bez pogovora igra koja konstantno evaluira stoga su apsolutno svaki savjet, ali i kritika uvijek dobrodošli. Želite li zaista unaprijediti svoju igru i postati uspješan igrač morate biti spremni progutati svoj ponos. Pročitajte knjigu, pogledajte koji video, porazgovarajte s ostalim pokerašima i s vremenom ćete i sami osjetiti napredak. Garantirano!

Aktualno

Iza nas su i dva vrlo zanimljiva turnira. Prvi od njih je WPT Hollywood koji je pobjednika Carlosa Mortensena uz velikih 393.820 dolara nagrade doveo do izjednačenja s Gusom Hansenom. Naime, ovaj dvojac jedini je već tri puta slavio na WPT-u što je samo još jedno priznanje Mortensenu kojeg mnogi s potpunim pravom smatraju najpodcijenjenijim poker igračem današnjice.

Vrlo zanimljivo bilo je i u austrijskom ski resortu Saalbach-Hinterglemm gdje je održan ovogodišnji EPT Snowfest koji je ugostio čak 546 igrača samo da bi na kraju petog dana apsolutno svi žetoni završili kod Danca Allana Bakke, čovjeka koji je doslovce briljirao u posljednja dva dana turnira.

Svi znamo koliko su poker emisije u posljednje vrijeme in stoga ne čudi što su PokerStars, ali i Full Tilt Poker, dvije trenutno najveće online poker kuće, osmislile nove emisije kako bi što više igrača privukli upravo na svoje virtualne stolove. U normalnim okolnostima sad bismo potrošili još pokoji paragraf na raspravu upravo ovih novih koncepata, no Tony G i PartyPoker u potpunosti su zasjenili sve konkurente.

Cardrunners i StoxPoker udruženi

Dvije najveće coaching stranice današnjice, Cardrunners i StoxPoker od 1. svibnja 2010. godine postat će jedno. Točnije, StoxPoker prestaje postojati kao brand i cijela video baza (1388 video zapisa) kao i velika većina njihovih instruktora postat će dio sad još "većeg" Cardrunnersa.

Naime, novi član PartyPoker Teama, Tony G, otvoreno je poručio online senzaciji, "Isildur1", da će ga stejkati ukoliko se odluči pojaviti na nadolazećem PartyPoker Big Game-u IV. "Neka stavi masku ako želi. Ja ću mu rado posuditi svog Kermita kojeg sam već nosio na Premier ligi", svojevremeno je poručio Tony pripomenuvši kako je spreman platiti ne samo upad u igru već apsolutno sve Šveđaninove troškove,od cijene prijevoza pa sve do svote potrebne za Isildurov ostanak u hotelu.

Ništa ne bi bilo čudno i toliko senzacionalno da tajanstveni "Isildur1" nije odlučio PRIHVATITI Tonyjevu ponudu. Isildurovo "DA" automatski je pretvorili PartyPoker Big Game IV u vjerojatno najiščekivaniji show u moderno poker doba, no još uvijek nije poznata hoće li Šveđanin uopće otkriti svoj identitet. Ipak, bez obzira na sve bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će se sad već prava online legenda (pozitivna ili negativna - procijenite sami) snaći u igri uživo. Spomenimo i kako će se PartyPoker Big Game IV od 11. do 13. travnja održati u londonskom Les Ambassadeurs clubu.

Poput predsjedničkih kampanja...

Odmah nakon što je objavljeno kako će se o sudionicima All-Star turnira prvaka odlučivati online glasanjem na službenim stranicama WSOP-a o čemu smo već pisali i u prošlom izdanju Aces High-a (OVDJE) mnogi ne baš favorizirani kandidati pokrenuli su velike kampanje ne bi li dobili svoje mjesto u ovom prestižnom turniru.

Za sad posljednji u nizu je Marty Smyth koji je svojim glasačima obećao kako će apsolutno sav eventualni dobitak uplatiti u dobrotvorne svrhe. Uz Smytha nekolicina igrača obećala je određen postotak dobitaka podijeliti i sa svojim glasačima, no ne treba niti sumnjati kako je ovo tek početak beskompromisne borbe za jedno od 27 sjedala na ovom prestižnom turniru.

Za kraj svakako vrijedi spomenuti i izuzetno zanimljiv posljednji blog-post izvršnog direktora Bodog Poker Networka, Patrika Selina: "U ovoj industriji ništa nije sigurno, a tome nas uči i povijest. Naime, 1998. godine Planet Poker imao je sto posto udjela na tržištu, a danas je to samo play money site. Dvije godine kasnije Paradise Poker imao je oko 80 posto udjela na tržištu, a danas su dio IPN mreže (2,5 posto). Najnoviji primjer je PartyPoker koji je u 2005. godini imao oko pedeset posto, a danas su spali na nekih 6,5 posto udjela na tržištu. Istina, PokerStars danas ima oko 40 posto, a Full Tilt Poker oko 20 posto tržišta, no u online poker industriji nema sigurnih pobjednika."

Pitaj PokerPro.com.hr profesionalca

Pitanje: Kod "deep" ili "super deep" turnira kad u samom startu imaš sto ili više big blindova kakva bi trebala biti strategija na početku samog turnira, u trenucima kad sjedimo s toliko žetona ispred sebe? Je li ispravno odmah preuzeti "kontrolu" nad stolom ili ne treba previše testirati i bolje je pričekati bolji hand ili "normalniju" igru s 50-ak big blindova? Naravno, pretpostavka je da je stol "osrednji" tj. da je uobičajena mješavina tight i agresivnih igrača.

Robert, PokerPro.com.hr: Deep turnir se ne razlikuje previše od običnog turnira osim što se kod deep turnira malo duže igra s više big blindova.

Kod deep igre općenito do izražaja više dolazi postflop igra stoga, ako mislite da igrate dobro poslije flopa možete ulaziti u igru s malim parovima, suited konektorima i sličnim kartama koje mogu dobro pogodit flop. Naravno i ovdje je pozicija izuzetno bitna (parove možete igrati s bilo koje pozicije). S druge strane, ako mislite da vam bolje ide igra s 50-ak big blindova i manje tada igrajte samo premium karte i parove (male i srednje igrate za set) i pričekajte da se blindovi dignu.


Bilo je to duže, no nadam se još jedno uzbudljivo putovanje s Aces High-om koji se od vas oprašta u stilu cijelog izdanja - jednom reklamom koja samo potvrđuje sve o čemu smo nešto više raspravljali. Ovim putem kao i obično pozivam sve čitatelje da nastave sa slanjem svojim primjedbi, pohvala, komentara kao i pitanja za "Pitaj PokerPro.com.hr prefesionalca" na [email protected].

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2010. u 15:21
    Većina većih poker kuća nudi freerollove - eto, ovako "napamet" mogu izdvojiti Full Tilt Poker i PokerStars :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 15:56
    jedno brzopotezno koji je mooooožda mali OT: dali ijedna druga "kuća" osim Unibet-a nudi freeroll turnire bez ikakvih uplata? naime, s vremenom nije problem uplatiti koji € mjesečno pa šta bude, ali dok se ne skupi vještine freeroll dušu dao :) instalirao sam software od party pokera... [više na forumu]
    Obrisan korisnik