arhiva

Poker i ego ne idu zajedno

Goran Markuš • subota, 13.02.2010.
Poker i ego ne idu zajedno

Lako eksplodirate, konstantno vas prati nesreća, lomljenje dragocjenih kompjuterskih miševa vaša je svakodnevica? Zašto to nije dobro za vašu igru saznajte nešto niže gdje ćete vrlo brzo naići i na nekoliko informacija iz Premier lige koju će Aces High popratiti i tijekom idućeg pokeraškog tjedna...

Koliko puta se dogodilo da ste dva-tri handa uzastopce zapeli na drawu boje ili skale i igrač s desna upornim dizanjem uzeo vam je neočekivano puno žetona. Naravno, kad dobijete ulaz u boju s middle parom na četvrtom uzastopnom flopu i tip ponovi napad na vas vi zaključite, ukoliko u ovom trenutku čak i niste ispred, da je konačno došlo vrijeme da se domognete te boje i bacite sve žetone u sredinu samo da bi vas vaš protivnik odmah pratio s nekim overpairom. Počinjete trljati ruke, no niti turn niti river ponovno nisu od pomoći i "nekim čudom" vi ste izbačeni iz turnira.

Iako All-in sa srednjim parom i ulazom u skalu u nekim slučajevima i nije loš potez kad imate igrača koji je spreman ulagati iz streeta u street bez obzira na stol navlačenje i čekanje da ta boja konačno stigne sigurno je pametniji potez, posebice ako još uvijek imate dovoljan broj žetona za nastavak igre i u slučaju da "čarobna" karta ipak ne padne. Međutim, kako pretrpjeti takvo maltretiranje - on će nas gnjaviti? Misli da je faca? Pokazat ćemo mi njemu...

Povrijeđen je naš ego, isfrustrirani smo ili kako se to u žargonu puno češće kaže - na tiltu smo. Nažalost, i to je dio igre koju toliko volimo. Činjenica je da je vrlo teško ostati miran kad sedmica i osmica pobjede vaš ručni par kraljeva, no mislim da se svi možemo složiti da ovakvo srljanje nikako ne može biti dobro za nas, barem ne dugoročno.

Daniel Negreanu na temu...

Ukoliko sjednete za poker stol morate biti spremni progutati svoj ponos jer on vam sigurno neće donijeti pobjedu. Iako je sreća, naravno, kod svakog turnira jedan od faktora dugoročno gledano pobjeđivat će oni igrači koji svoje odluke donose potpuno svjesno uvažavajući sva pravila logike, sociologije i matematike same igre.

U prošlom handu protivnik je dobio osmicu na riveru i sa setom vam uzeo trećinu stacka iako ste s parom dama preflop bili ogroman favorit (oko 4:1)? Velika stvar! Tipični bad-beat, ništa više niti manje od toga. Što ćete češće igrati ovakvih ćete se situacija sve više i više nagledati, no dugoročno gledano guranjem All-ina s parom dama protiv para osmica bit ćete debelo u plusu, ne brinite. Ne vjerujete mi? Izračunajte...

Naravno, automatski se postavlja pitanje kako bi se to čovjek "ohladio" nakon što je pretrpio još jedan bad beat. Tilt je gadna stvar, no ukoliko igrate online kod kuće "vrlo lako" ga se možete "riješiti". Jedan od klasičnih primjera je izgradnja tzv. "tilting" prostora ili pak dvominutno trčanje oko kuće. Sve u svemu - što god vam omogućava da što prije zaboravite na taj nesretni hand - dobro je.

Za potrebe showa "2 Months, 2 Million" momci su izgradili tzv. "tilt" sobu


Premier League

Kao što smo već i spomenuli naš Dragan Galić dobio je pozivnicu na kvalifikacijski turnir gdje se uz bok Mikea Sextona, Bodoa Sbrzesnyja, Iana Frazera, Felipea Ramosa i Remyja Biechela borio za pravo nastupa u prestižnoj Premier ligi. Cilj sve šestorice bio je skupiti što više bodova kroz prva tri preliminarna turnira (format dodijele bodova bio je 17-13-10-8-7-5) kako bi na konačnom turniru imali što više žetona za igru.

Iako je za našeg Galića koji je nakon desetak minuta igre izbacio velikog Sextona, a zatim i Sbrzesnyja, krenulo fantastično iz prvog preliminarnog turnira vrlo brzo i sam je ispao što se pokazalo prekretnicom cijelih kvalifikacija. Naime, treće mjesto na prvom turniru pokazalo se odličnim naspram posljednje pozicije na iduća dva (na trećem turniru izbačen je protiv ručnog para aseva kao i na prvom) što mu je osiguralo tek 200 tisuća žetona na finalnom stolu gdje je vodeći, u tom trenutku Felipe Ramos, imao dvostruko više.

Već na samom otvaranju Sexton i Ramos otvorili su "raising" rat, no legendarni Sexton prvi je popustio i tako vrlo brzo preuzeo "ulogu" shortstacka na stolu što se svega nekoliko trenutaka kasnije pokazalo kobnim kad je s damom i dečkom naletio na Biechelov ručni par dečkiju. Nažalost, naš Galić bio je sljedeća Biechelova žrtva. Naime, Dragan je ušao u race sa parom petica, no Remy je dobio dečka na flopu i Galić je napustio turnir kao petoplasirani.

Ramosova rođendanska proslava usred kvalifikacijskog turnira

Međutim, Biechel se tu nije zaustavio i nakon Ramosovog All-ina s asom i peticom odlučio se na call s parom osmica koji su izdržali i potpuno neočekivano Felipe napušta društvo kao tek četvrtoplasirani. Iako je u tim trenucima bio najslabiji nekoliko manjih potova diglo je Frazera na drugo mjesto i nakon All-ina Sbrzesnyja s parom dvojki odlučio se na call s asom i i osmicom da bi mu već na flopu stigla dva para. Još jedan as stigao je i na turnu i Bodo društvo napušta kao trećeplasirani.

Izjava tjedna

Doyle Brunson: "Moram na zubnu operaciju koja će sigurno utjecati na moju fizičku spremu, a danas ako nisi i psihički, ali i fizički potpuno spreman nema smisla igrati poker na ovako visokoj razini."

Prije nego je uopće počela Heads-up borba je završila. Naime, svega nekoliko dijeljenja kasnije Biechel je gurnuo sve žetone u sredinu s ručnim parom devetki što je Frazer odlučio callati s asom i peticom i novi as na flopu bio je sasvim dovoljan za plasman u Premier ligu. Spomenimo i kako se Doyle Brunson zbog zubne operacije koju nikako nije mogao odgoditi povukao ne samo iz dotične lige već je najavio i kako se neće pojaviti na velikom LAPC-u u Los Angelesu.


Pitate se zašto nema handa tjedna? Razlog je jednostavan - Aces High mijenja pravila igre. Od ovog tjedna ne postoje više ograničenje handova s obzirom na limite stoga igrate li na micro, low ili možda većim limitima svoje handove slobodno šaljete na dolje navedenu e-mail adresu, a mi ćemo za vas pokušati spremiti što je moguće kvalitetniju analizu hand-a. Mala napomena: Kod slanja bilo koje ruke svaka informacija uvijek je dobrodošla - od limita na kojoj je hand odigran do prethodno skupljenih informacija o protivniku.

I ovog puta opraštamo se uz vrlo zanimljiv video. Riječ je o jednoj "kontroverznoj studiji" provedenoj među profesionalnim igračima pokera. Ovim putem naglasio bih i kako Aces High ne odgovara za bilo kakvu nastalu "štetu", a samu interpretaciju značenja ovog video isječka prepuštam čitateljima na slobodnu volju. Kao što je i običaj svi komentari, prijedlozi, kritike kao i primjeri handova uvijek su dobrodošli na [email protected]

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!