arhiva

Anfield: najvažniji svjetski stadion

Borna Rupnik • utorak, 09.02.2010.
Anfield: najvažniji svjetski stadion

Izbor najvažnijeg svjetskog stadiona pripao je domu slavnog Liverpoola, stadionu na Anfield Roadu. U finalu je pao i Santiago Bernabeu...

Novac je promijenio pogled na stadione, mjesta koja su nekada bili nogometni hramovi, a danas služe za zgrtanje novca ionako bogatim Arapima, Rusima ili Amerikancima. Međutim, novac ne može nekom stadionu donijeti slavu koja dolazi s bogatom poviješću - s tom se mišlju Sportnet.hr upustio u izbor najvažnijeg svjetskog stadiona.

Mi smo za vas bili izabrali 16 stadiona za koje smatramo da imaju prošlost dovoljno bogatu za ovaj izbor, a vi ste po "kup sustavu" birali pobjednike iz dana u dan sve do finala gdje ste među velikima izabrali - najveći. Nisu to bili Allianz ili Amsterdam Arena, takvi nisu ni ušli u izbor, kao ni oni na kojima se više ne igra ili su srušeni.

Naposljetku je trijumfirao Anfield, stadion na kojem svoje domaće utakmice igra momčad engleskog Liverpoola. S obzirom na status devetog nositelja, dom Redsa morao je do svoje krune proći trnovit put.

Prvo je odmjerio snage sa San Sirom, stadionom na kojem nastupaju gradski rivali iz Milana, a potom je uslijedio obračun s brazilskom Maracanom, prvim nositeljem ovog natjecanja.

I tu su čitatelji prepoznali važnost Liverpoolovog hrama te je polufinale donijelo ogled s vječnim suparnicima s Old Trafforda. Nakon još jedne pobjede, u finalu se Anfield namjerio na Realov Santiago Bernabeu i sa 65% vaših glasova osvojio ovu titulu.

ANFIELD (9)

S obzirom na to da se nogometni stadioni grade zbog pojedinih klubova, malo koji klub na svijetu može reći da je nastao zbog stadiona. A upravo je to slučaj s Liverpoolom i Anfieldom: prvi stanovnik stadiona izgrađenog 1884. godine kraj Anfield Roada bio je Everton, koji je sedam godina poslije novom vlasniku odbio plaćati povišenu cijenu najma i odselio na Goodison Park, a kako stadion ne bi ostao prazan, John Houlding je odlučio osnovati novi klub. Ostalo je, kako se kaže, povijest.

Danas se dom peterostrukog prvaka Europe sastoji od četiri tribine ukupnog kapaciteta 45 362 gledatelja. Među tribinama je daleko najpoznatiji Spion Kop, okupljalište najvjernijih navijača Redsa i mjesto na kojemu je rođeno pjevanje na stadionima, kao i najslavnija nogometna pjesma na svijetu, himna You'll never walk alone. Pred ulazom na Kop stoji kip Billa Shanklyja, legendarnog nogometaša Preston North Enda i trenera koji je obilježio jednu eru Liverpoolove vladavine. Ispod te tribine smješten je prekrasno uređen, bogat muzej kakav najtrofejniji engleski klub i zaslužuje.

Slika 1 od 1.

Na suprotnom dijelu stadiona postavljena su Shanklyjeva vrata, nad kojima se nadvija klupski slogan, a pokraj njih stoji spomenik vječne vatre, podignut u čast navijačima poginulim u tragediji na Hillsboroughu. S druge strane tog zida nalazi se tunel kroz koji nogometaši napuštaju svlačionice i kreću prema terenu, a prije samog izlaza prolaze ispod table na kojoj piše This is Anfield, za koju se vjeruje da donosi sreću onima koji je dotaknu. Ujedno je namijenjena da gostujućim momčadima utjera dodatan strah u kosti jer uglavnom znaju kakva ih atmosfera čeka kada izađu na travnjak.

A Englezi ne bi bili Englezi kada ne bi opsesivno pazili na svoje zelene površine i sveta trava Anfielda nije iznimka. Tijekom nogometne sezone pedantno se reže na dva i pol centimetra dužine, a izvan sezone na punih pet centimetara, ponekad i do četiri puta na tjedan. Stadion je svojedobno ugostio i boksački meč za naslov svjetskog prvaka, a svoje je vještine ondje predstavio i proslavljeni tenisač Fred Perry. Liverpoolov je stadion između dva svjetska rata služio kao cilj gradskog maratona, a u novije je vrijeme Billy Graham na njemu držao propovijedi.

Anfield je u više navrata ugostio i englesku nogometnu reprezentaciju, a povremeno su ga posuđivali i Velšani za utakmice svoje izabrane vrste. Liverpool u šest prvenstvenih sezona nije izgubio susret na svom terenu, a jednom su prilikom u svim domaćim dvobojima upisali pobjede. Rekordan posjet zabilježen je 1952. godine, kada je utakmicu FA kupa protiv Wolverhampton Wanderersa pratilo 61 905 navijača.

Najveći problem Anfielda je okolni prostor. Naime, stadion je stisnut unutar stambenih blokova i osim što nema parkirališnih mjesta, novo je širenje praktično nemoguće. Zato Liverpoolovi čelnici planiraju selidbu na novo, modernije zdanje u Stanley Parku. Ukoliko taj stadion uistinu bude izgrađen (projekt je upitan zbog nesređenih financijskih planova američkih vlasnika i globalne krize), Liverpool bi u sljedećih nekoliko godina mogao napustiti svoj sadašnji dom, kojega u tom slučaju čeka rušenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Top temaarhivaS vrha
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani13.02.2010. u 00:36
    Odlična dijagnoza dr. House, odlična!!! :)
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 18:01
    The Kingže, kao sto sam rekao, ne isplati se s tobom raspravljat, tebi cinjenice ne znace nista.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 17:13
    Vec je netko napisao, ovakvi izbori su uvijek subjektivni. I uvijek ce bit nezadovoljnih, recimo meni bi bilo cudno da je izabran San Siro, no sigurno ne bih pisao gluposti kakve pojedinci (the king,bobo 020,hrc-o) pisu koji su nezadovoljni izborom. Da Liverpool ne spada u najvece klubove svijeta?!... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 13:31
    Opet ista prica od navijaca barcelone.......kako je franco kriv sto oni jadni nisu imali nogometnog znanja da osvoje trofeje.........prejadna  i preglupa isprika svih onih koji kao navijaju za barcelonu a ne znaju ni gdje se nalazi grad barcelona.......mislim da u tu skupinu pripadas i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2010. u 23:24
    ..hehe,jel ti imaš neke argumente ili ćeš i dalje trkeljati i vrijeđati..već par sezona su u polufinalu LP 3 engleska kluba,da se ne sudare već u četvtfinalu bilo bi ih i četvero..gdje su u svemu tome Atletico,Sevilla i ostali koji su top 4 u španjolskoj?..al dobro,možda padneš po stepenicama na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik