arhiva

I na drugoj strani sjedi čovjek

Goran Markuš • subota, 06.02.2010.
I na drugoj strani sjedi čovjek

Pročitali ste trilijun knjiga i pogledali sate i sate o pokeru, no nikako se ne uspjevate probiti i konačno ostati u plusu? Znate da niti kod online pokera ne igrate protiv računala? Ne? Otputujte nešto niže i saznajte što vam je to Aces High spremio ovog tjedna...

Da poker nije kockanje već i vrapci na granama dobro znaju. Samim time, kao vrlo domišljatom momku kakvim se barem volim smatrati, neočekivano brzo iskočilo je pitanje: "Zašto se ne bih upoznao s pokerom i iskoristio kockarski pristup mnogih igrača u svoju korist?" Gotovo odmah počeo sam "gutati" praktički bilo kakav materijal o pokeru kojeg sam se mogao dočepati, od knjiga pa sve do onih kratkih filmića na svima nam dobro znanom YouTube-u i kad sam se osjećao spremnim prvi puta sjeo sam za online stolove.

Galić u "Royal Flush"

Najprestižniji njemački poker magazin, "Royal Flush", u svojem posljednjem broju održao je ekskluzivni intervju s našim Draganom Galićem. Ukoliko razumijete njemački jezik i imate četiri, odnosno 3,99 eura "viška" drugo ovogodišnje izdanje časopisa "Royal Flush" možete naručiti OVDJE.

Međutim, stvari nisu krenule dobro, točnije, nisu krenule onako kako sam očekivao. Iako sam bio upoznat s dobrim dijelom "tehničke" strane igre svi dobitci vrlo bi brzo gotovo u potpunosti "pobjegli" od mene. Logično, odmah sam počeo analizirati svoju igru i potpuno očekivano pronašao sam pregršt grešaka, no čak niti te greške nisu objašnjavale sve te silne gubitke zarade stoga sam nastavio s traženjem uzroka mojih problema.

I našao sam ih, ili barem u to volim vjerovati. Naime, kao vjerojatno i svaki početnik maksimalnu koncentraciju posvetio sam "tehnikalijama" potpuno zanemarivši sve ostalo što je daleko najveća greška koju igrač može učiniti. Jedna od najčešćih fraza profesionalnih igrača pokera, "poker je igra protiv ljudi, a ne računala", dobila je svoj smisao. Usredotočivši se na outove, drawove te dobre i loše flopove u potpunosti sam zanemario da s druge strane sjedi još jedno ljudsko biće od krvi i mesa jednako sklono pogreškama kao što sam i ja.

Igra protiv duha - samo na filmovima i YouTube-u

Kao kompetitivnoj osobi ova spoznaja unijela je dodatan motiv i smisao u poker stoga sam se odlučio na daljnje istraživanje ove druge strane pokera da bi nakon nekog vremena izradio i kratak popis vrlo važnih ljudskih osobina koje svaki igrač, ukoliko želi (p)ostati uspješan, mora ne samo posjedovati već i brusiti tijekom cijele svoje karijere.

Izjava tjedna

Daniel Negreanu: "Zaustavi me neki lik na cesti i pita - jeste li vi možda glumac iz filma 'The Grand' - to je prvi puta. Nije imao pojma da sam profesionalni igrač pokera ili nešto slično."

Inteligencija: Gotovo uvijek za vašim stolom bit će barem jedna osoba koja poznaje poker u najmanju ruku jednako kao i vi stoga da bi svladali takvog igrača "knjiga" nam neće biti dovoljna. Ukoliko niste u mogućnosti što brže procijeniti protivnika i na vrijeme se prilagoditi njegovoj igri teško ćete izaći s plusom na računu. "Ako nakon 30 minuta igre ne procijenite tko je najveća 'riba' za stolom, vi ste", još je jedna od omiljenih fraza profesionalnih igrača.

Iskustvo: Poker je igra situacije i usprkos činjenici da postoji čak 2.598.960 mogućih handova neočekivano često naći ćete se u vrlo sličnim situacijama, a u tim trenucima iskustvo će vrlo često odlučiti hoćete li donijeti najbolju odluku. Iako je puno bolje učiti na tuđim nego svojim pogreškama iskustvo sigurno nećemo skupiti pregledavanjem svih mogućih videa kojih se možete dočepati već jednostavno moramo sjesti za stol i odigrati tisuće i tisuće ruku - kraći put ne postoji.

Sposobnost kontroliranja emocija: Kad par trojki pobijedi vaš par aseva u ruci vrlo se teško kontrolirati međutim ukoliko se prepustimo osjećajima gubitak jednog handa vrlo nas lako može baciti u provaliju iz koje se izuzetno teško izvući. Tilt je nešto što se u pokeru mora izbjegavati i svaki igrač s njime se mora naučiti nositi.

Što je tilt - Phil "The Poker Brat" Helmuth zna...

Spremnost konstantnog učenja: Vremena se mijenjaju, a s njima i pristup igrača pokeru. Prije trideset godina reraise preflop u više od 80 posto slučajeva značio je da osoba ima izuzetno jak hand (manje-više najčešće je "označavalo" veliki ručni par) dok su danas igrači spremni ovakve poteze izvoditi čak i sa 7-2, najslabijom mogućom preflop kombinacijom karata. Nedvojbeno, igra se mijenja zbog čega i mi moramo biti spremni na konstantno učenje želimo li održati kontinuitet uspješnih rezultata.

"Kockarski" duh: Prije svega nekoliko sati usred jedne kućne partije našao sam se u kasnoj poziciji sa sedam i osam u piku i "igrom slučaja" na turnu sam dobio toliko željenu boju. Nakon što smo odradili betting dio na riveru se, naravno, pojavio i četvrti pik. Po tko zna koji puta mrak mi je pao na oči jer do tog trenutka dragi prijatelj u pot ubacuje šokantnu količinu žetona.

Ovo je samo jedan od tipičnih primjera u kojima, iako nam sve govori da smo bolji, još uvijek moramo biti spremni gurnuti sve te žetone u vatru. Teško je kad si tako blizu, a opet tako daleko, no svaki pravi igrač s vremena na vrijeme spreman je na kockanje. Ne vjerujete mi? Pitajte Phila Iveyja, po mišljenju mnogih najboljeg all around poker igrača današnjice.

Phil Ivey i - kockice


Hand tjedna

No-limit Hold'em cash igra, početni ulozi 0,01 - 0,02. Naš čitatelj na buttonu dobiva par devetki, svi do njega foldaju, on diže na 0,07 dolara (veličina pota), small blind odustaje, big blind (prosječan igrač) prati. Na flopu dolazi četvorka, devetka i kralj bez ulaza u boju, protivnik checkira, naš čitatelj ulaže 0,12 dolara, protivnik prati. Turn je dvojka bez ulaza u boju, protivnik checkira, naš čitatelj ulaže novih 0,25 dolara, a protivnik prati. River je četvorka, protivnik ulaže 0,60, naš čitatelj pod pretpostavkom da big blind ima četvorku u ruci diže All-in do 1,2 dolara što protivnik odmah prati i pokazuje ne jednu već dvije četvorke.

Nažalost, ovo je tipična bad beat priča. Naš čitatelj apsolutno ništa nije krivo odigrao, zapravo je radio upravo ono što je i njegov protivnik trebao - ulagao, ulagao i ulagao dok svi žetoni nisu bili unutra. Vrlo je teško baciti Full House, a na micro limitima to bi zapravo bila i pogreška jer u ovakvoj situaciji puno više puta protivnici će vas pokušati zastrašiti s dva para ili možda čak i jednom četvorkom stoga kad ima četiri jednake ili jači Full House ne možete napraviti ništa više nego ga pošteno isplatiti. Bez brige, dugoročno ovakvom igrom sigurno ćete biti iznad, a ne ispod nule.


U tjednu bez većih high-stakes vijesti stigli smo do kraja još jednog izdanja Aces High-a i po dobrom starom običaju oprostit ćemo se uz još jedan, u najmanju ruku zanimljiv video. Naravno, ovim putem pozivam sve čitatelje da nastave sa slanjem komentara, prijedloga, kritika i primjera svojih handova na [email protected] - svaka povratna informacija uvijek je dobrodošla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!