arhiva

"Isildur1" saga

Goran Markuš • subota, 19.12.2009.
"Isildur1" saga

Uz "durrrr Challenge" već duže vrijeme online pokeru nedostajalo je "ono nešto" što bi i obične smrtnike koji poker igraju i prate isključivo iz zabave prikovalo za kompjuterske zaslone. Čak niti otvaranje stolova sa sve većim limitima nije popravilo situaciju sve dok se nije pojavio stanoviti "Isildur1", anonimni Šveđanin koji je u nepuna dva mjeseca cijelu online scenu okrenuo za 180 stupnjeva iz dana u dan puneći apsolutno sve relevantne medije koji se bave poker tematikom. Od sedmeroznamenkastih pot-eva do milijunskih swingova unutar tek nekoliko minuta - uistinu ničeg nije nedostajalo sve dok mladi Brian Hastings nije rekao - DOSTA!

Priča o anonimnoj poker zvijezdi, "Isildur1"

Isildur je tek jedan od brojnih likova iz Tolkienove imaginarne mitologije koji se između ostalih spominje i u dobro nam znanom Gospodaru prstenova. Sam Isildur najstariji je sin Elendila, vođe društva koje je uspjelo izbjeći propast otoka Nemenor da bi osnovao dva kraljevstva u progonstvu - Gondor i Arnor. Nakon što se "crni" Sauron ponovno našao u Mordoru krenule su pripreme za rat protiv već spomenutih izbjeglica i to je mjesto i vrijeme koje je proslavilo velikog Isildura. Naime, upravo je Isildur uzeo krhotine mača svog tad već poginulog oca i stao na kraj Sauronovim mračnim planovima.

Međutim, kako priče o svijetu vila i vilenjaka nisu "naš stil" mi niti nećemo pričati o tom Isilduru već o anonimnom igraču iz Švedske koji je pod nadimkom "Isildur1" u nešto više od posljednjih mjesec dana doslovce cijeli svijet svijet online pokera okrenuo naglavačke. Naime, anonimni Šveđanin u jednom je trenutku na računu imao nešto više od nestvarnih šest milijuna dolara da bi prije nekoliko dana praktički potpuno ispraznio svoj poker račun. Međutim, krenimo od samog početka, a ukoliko se u bilo kojem trenutku izgubite, uzmite pauzu - znam, zamorno je uopće čitati o nestvarnom broju swingova koje je talentirani Šveđanin preživio u posljednja dva mjeseca stoga pokušajte makar zamisliti kako se na kraju cijele priče osjeća sam "Isildur1".

Od trenutka kad se pojavio na High Stakes sceni pa sve do danas još uvijek se ne zna tko je točno taj anonimni Šveđanin koji se "skriva" iza sad već izuzetno popularnog nadimka "Isildur1" što mnogi pripisuju izuzetno strogim zakonima u Švedskoj gdje se porez kod online pokera računa isključivo na osnovu dobitaka dok se gubitci potpuno zanemaruju. Mnogo je nagađanja, od priča kako se radi o Toddu Brunsonu pa sve do također dobro znanom Martonasu, no nekako se čini kako se poker scena najviše koncentrirala na stanovitog sad već 21-godišnjeg Viktora Bloma koji se prije tri godine proslavio pretvorivši tek dvije tisuće u 1,5 milijun dolara u svega dva tjedna igrajući pod nadimkom "blom90" diljem Ipoker mreže. Iako je sam Blom opovrgnuo sva takva i slična nagađanja uzmemo li u obzir već spominjani "problem" koji bi imao s nacionalnim poreznicima vrlo je lako moguće kako je upravo ovaj "mladić" igrač koji je "zapalio" svijet High Stakes online pokera.

"Isildur1" vs "durrrr"

Sve je krenulo registracijom na "Full Tilt Pokeru" kamo je, prema većini nagađanja, prebacio nešto više od milijun dolara navodno zarađenih na nekoliko različitih europskih poker mreža. Prva, uistinu velika žrtva bio je dobro nam znani Tom "durrrr" Dwan koji je unutar tjedan dana odigrao oko 20 tisuća handova s anonimnim Šveđaninom nakon čega je zapao u minus od vrtoglavih tri milijuna dolara. Iako je krenulo prilično klimavo (minus od jedan milijun dolara) "Isildur1" vrlo se brzo snašao na "novom" terenu da bi sjajnom igrom ne samo protiv "durrrra" već i online velikana poput Briana Townsenda i Patrika Antoniusa tjedan završio s velikih 4,12 milijuna dolara dobitka.

Međutim, nakon što je dotaknuo "strop" od nekih šest milijuna dolara započela je Isildurova noćna mora. Sve je krenulo devetosatnom sesijom tijekom koje je "Isildur1" prebacio nešto više od nevjerojatna tri milijuna dolara na Antoniusov račun istovremeno čak dva puta izgubivši u najvećem pot-u u dotadašnjoj povijesti online pokeru. Naime, nakon što je Patrik pokupio pot vrijedan potpuno šokantnih 878.958,50 dolara uslijedio je hand u kojem se najmanjom mogućom skalom Antonius dočepao rekordnog pot-a u povijesti online pokera vrijednog nevjerojatnih 1.356.947 dolara.

Analiza "Isildur1" vs "Patrik Antonius" (uključujući i najveći pot u povijesti online pokera)

Pobjedom protiv još nekoliko prilično znanih anonimaca na "Full Tilt Pokeru" hrabar Šveđanin uspio je donekle pokrpati "rupe" nastale nakon okršaja s Patrikom, no tad je napravio za mnoge jednu od najvećih mogućih gluposti što, na čuđenje velikog broja pratitelja ovih ogleda, nije naplaćeno. Naime, istovremeno "Isildur1" zaigrao je s trojicom istinskih velikana već spomenute poker kuće - Phila Iveyja, Ilari "Ziigmund Sahamiesa" i Tom "durrrr" Dwana.

Očekivano, Ivey je znao iskoristiti pruženu priliku i izuzetno nadarenog Isildura "opelješio" je za nešto manje od milijun dolara, no "Isildur1" sve je naplatio protiv ostale dvojice. Naime, svima znani "durrrr" ostao je bez novih 800 tisuća dok je Sahamies izgubio nešto više od milijun dolara i tako pomalo nevjerojatno anonimac iz Švedske ponovno se našao u plusu od potpuno neočekivanih 5,42 milijuna dolara. Međutim, kao što ste vjerojatno i očekivali, niti ovdje nije bio kraj "akcije" u najvećoj igri online.

Naime, iako je samo dan kasnije upravo protiv Iveyja pokupio svoj jedini i tek drugi milijunski pot (1,127,955 dolara) u online povijesti "Isildur1" ponavlja svoju grešku igrajući istovremeno, ponovno, protiv Iveyja i "durrrr-a" kojima se ovog puta priključio i najveći Isildurov "krvnik", Patrik Antonius. Dok Tom Dwan još jednom nije uspio značajnije materijalizirati očigledan propust Šveđanina iskusni Ivey i Antonius nisu i nakon još jedne poduže sesije zarada "Isildur1" pala je s još uvijek nevjerojatnih šest milijuna ispod "mizernog" milijuna dolara da bi se tri dana kasnije našao u šokantnom minusu od 1,1 milijun dolara.

Mislili ste da je tu kraj - nije. Očekivano, "Isildur1" uzeo je kratku pauzu, no nakon nekoliko dana ponovno se pojavio na online stolovima gdje se nakon zarade od nekih 350 tisuća dolara na "nižim" limitima ponovno popeo više gdje je još jednom protiv očito mu omiljenog protivnika, Toma Dwana, slavio zaradivši gotovo milijun dolara. Nakon što je svemu tome pridodao lijepa slavlja nad "Ziigmundom" i Townsendom u visokim kao i veliku pobjedu nad nekoliko "anonimaca" iz "nižih" limita (poput pobjede vrijedne 471 tisuću dolara nad izvjesnim "jungleman12") "Isildur1" ponovno se našao u plusu od ogromnih četiri milijuna dolara. Čovjek bi pomislio da su prijašnja iskustva naučila Šveđanina "pameti", no "Isildur1" još je jednom zakazao.

Naime, iako je praktički cijeli dan "visio" na online stolovima igrajući za stotine i stotine tisuća dolara protiv nekolicine profesionalnih pokeraša "Isildur1" prihvatio je poziv mladog profesionalca, Briana Hastingsa koji je to znao iskoristiti i uz nešto sreće, naravno, stigao je do najveće zarade u jednoj sesiji u čitavoj online povijesti, sesiji koja je trajala "tek" pet sati tijekom kojih je odigrano 2.858 hand-ova. Naime, iako je "Isildur1" nešto bolje otvorio "ogled" zaradivši oko 700 tisuća dolara Hastings se vrlo brzo snašao i uz malu pomoć karata i svoje znanje pet sati kasnije na svojem je računu imao NEVJEROJATNIH 4.206.960 dolara više! Koliko ga je to psihički uništilo, naravno, "Isildur1" dokazao je i posljednjom porukom u chat box-u: "Uzmi i ove posljednje tri tisuće danas, ne želim ih!"

S velikim minusom i "tek" 400-njak tisuća dolara na računu nestali su šesteroznamenkasti pot-ovi, no već idućeg dana "Isildur1" krenuo je po još jedan veliki comeback. Međutim, ovog puta nije uspio. Naime, nakon što mu je velik dio, oko 350 tisuća dolara, pokupio iskusni Townsend s nešto više od 70 tisuća dolara na računu "Isildur1" spustio se na "niži" limit gdje je izazvao još jednog profesionalnog pokeraša, Colea Southa koji je kao i Brian znao iskoristiti Isildurovu frustraciju i nepuna tri sata kasnije uzeo je i posljednje dolare s računa sad već svjetski znanog Šveđanina.

Hoćemo li ime "Isildur1" ikada ponovno vidjeti za High Stakes stolovima nitko sa sigurnošću ne zna, no gotovo svi igrači koji su na bilo koji način bili uključeni u "švedski" šok u posljednja dva mjeseca slažu se kako je riječ o izuzetno talentiranom igraču koji će se nedvojbeno kroz neko vrijeme ponovno okušati s najvećima. Za razliku od Isildura, Hastings je odmah po svom ogromnom dobitku napomenuo kako će s dijelom zarade, naravno, ponovno zaigrati na High Stakes stolovima, no dobar dio će (kao što bi to i mnogi učinili) zasad ipak umiroviti.


Aktualno

Mnogo je novosti, kao što je to i običaj u svijetu pokera, no s obzirom na podulju gnjavažu s "Isildur1" sagom Aces High se ovog tjedna odlučio na spomen tek jednog, ali izuzetno važnog turnira - WPT Brunson Classic, turnira kojim je 2002. godine WPT zaživio. Iako su organizatori i ove godine očekivali više od 400-njak posjetitelja zbog čega su dopustili registriranje do samog kraja prvog dana, brojka je stala na 329 igrača od kojih je u trenutku objave ovog članka u igri još 12 sretnika.

Sad već duže vrijeme Amerikanac Curt Kohlberg uvjerljivi je chip-leader, a od poznatijih igrača svakako treba izdvojiti Johna Juandu koji s oko milijun žetona trenutno drži sedmo mjesto. Iako je u igri još uvijek nekolicina potvrđenih igrača već na prvi pogled u oko upada jedno ime, Scotty Nguyen koji se s oko 700 tisuća žetona trenutno nalazi na posljednjoj, 12. poziciju.

Kao što je to i običaj i ove godine turnir se igra u Bellagio Casinu, a svjetskih poker imena još jednom nije nedostajalo. Tako smo već prvog dana ostali bez velikana poput Daniela Negreanua i Barryja Schulmana dok se aktualni svjetski prvak, Joe Cada s impresivnim društvom oprostio tek jedan dan kasnije. Iako se držao neočekivano dugo i visoko treći dan pokazao se kobnim za zvijezdu cijelog turnira, Doylea Brunsona, a uz njega turnir je napustila još nekolicina velikih igrača poput Howarda Lederera, Barryja Greensteina i već spominjanog Toma "durrrr" Dwana.

Dio "WPT Brunson Classic-a" iz 2007. godine

Ovogodišnji "WPT Brunson Classic" pamtit će se i kao mjesto na kojem je odličan Eric Baldwin praktički osigurao prvo mjesto u utrci za igrača godine u izboru jednog od najznačajnijih časopisu u svijetu pokera - "Card Player Magazine". Eventualno drugo mjesto Yevgeniya Timošenka ili pak barem treće Cornela Cimpana Baldwina bi stajalo izbacivanje od Toma Dwana već u drugom danu turnira, no obojica "izazivača" izletjela su samo dan kasnije čime su sjajnom Ericu osigurali još jedno veliko priznanje cijele poker zajednice.


Hand tjedna

Kao što je i najavljeno Aces High uvodi tzv. "Hand tjedna", podcjelinu u kojoj će prokomentirati jedan pažljivo odabran hand, bilo iz "javnog" svijeta ili privatno primljenog na dobro znanu e-mail adresu, [email protected]. Želite li komentar nekog od vaših poteza ili pak savjet kako bi bilo najbolje postupati u datoj situaciji sve što morate učiniti je javiti se i ukoliko izaberemo upravo Vaš hand već biste idućeg tjedna mogli dobiti kratku analizu poslanog.

Ovog puta, također po "narudžbi", odabrana je jedna konkretna, no općenito prilično česta ruka u micro stakes cash igrama. Šestorica su igrača za stolom gdje su blindovi 0,05 - 0,10 dolara i gotovo svi za stolom imaju oko 50 big blindova (pet dolara). Do buttona svi bacaju svoje karte i naš čitatelj s asom i dečkom u piku uloži 0,30 dolara. Small blind odustaje dok big blind, prosječan igrač koji igra više od pedeset posto dijeljenja, prati ulog. Flop nam donese trojku u piku, peticu u trefu i sedam srce. Iako je u pot-u 0,65 dolara big-blind ulaže minimalnih 0,10 dolara (ili tek jedan big blind) i naš se čitatelj pita što sad?

Iako se odgovor nameće sam od sebe činjenica je da se u ovakvim situacijama na micro stakes stolovima nađemo mnogo češće nego što bismo to željeli pa umjesto opće prihvaćenog stopostotnog reraisea mnogi se slažu da su potrebne neke manje, ali dugoročno vrlo isplative prilagodbe. Naime, u 90 posto slučajeva igrači ne poznavajući niti osnovnu teoriju pokera pokušavaju jeftino ukrasti pot i sve što vas dijeli od slavlja u datom dijeljenu tek je jedan standardan reraise od oko dvije trećine pot-a. Međutim, kao i naš vjeran čitatelj ne tako rijetko naš protivnik odgovara sa All-inom da bi nam nakon našeg očekivanog odustajanja pokazao apsolutni bluff.

Iako generalnog pravila nema i sve zavisi od situacije do situacije nakon podosta diskusije relevantno poker društvo došlo je do nekog općenitog pravila koje bi glasilo:
1. Ukoliko niste pogodili flop, ali imate karte vrijedne dolaska do showdown-a ispravno je samo pratiti minimalan ulog
2. Ukoliko niste pogodili flop, ali imate više od šest outs-a ispravno bi bilo napraviti reraise do što je moguće veće svote za koju mislite da će protivnik pristati pratiti ili uz malo sreće ući All-in
3. Ukoliko niste pogodili flop i nemate ništa vrijedno potpuno je ispravno odustati
4. Ukoliko ste pogodili flop najisplativije je pratiti minimalan ulog i iskoristiti turn kao trenutak maksimiziranja svojih dobitaka

Analizom malo podeblje baze handova pokazalo se kako kod micro stakes stolova upravo ovakvom strategijom, dugoročno, možete izvući maksimum protiv prosječnih ili puno češće prilično loših igrača.


Ovime smo završili još jedan Aces High nakon kojeg, kao što je to i običaj, pozivam sve čitatelje da slanjem pohvala/kritika ili bilo kakvih prijedloga, bilo na organizaciju Aces High-a ili sadržaj nekog od budućih izdanja, na [email protected] pomognu u stvaranju još boljeg osvrta na toliko voljeni svijet pokera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2009. u 15:53
    haha - istina, samo nekako sumnjam da se je prijavio za rakeback :) Što se ovog svega tiče istina je da se nitko nije pridržavao osnova "bankroll managementa", no bilo koji imalo inteligentan novi igrač malo će pronjuškati po netu i naići na komentare ove "gluposti" Isildura - između ostalog, odmah... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2009. u 13:38
    ma sve stoji, pa nisu oni bezveze pro, slažem se s tim, samo kažem kako ovakvi slučajevi ''rabacivanja'' s novcem (iako je njihov to im se ne može osporit) nisu najbolji primjer za nove igrače a još su gori primjer za popularizaciju pokera kao sporta, oni će lako izgraditi novi bankroll nakon što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2009. u 02:06
    pa baš se i ne bih složio - ovakve stvari privlače ljude, a brojke praćenje Isildurovog slučaja samo su potvrda toga. Istina kratkoročno sreća utječe na ishod, no činjenica je da su profesionalci još jednom dokazali da nakon što upoznaju i analiziraju svoga protivnika, znaju kako ga zaustaviti što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2009. u 13:00
    meni se čini da je ovim high stakes igračima malo postalo dosadno pa se ovako ''igraju''. npr. ovaj isilduurr hebote u nekoliko tjedana plus/minus 5 milijuna dolara na online pokeru...kakve su to cifre...poker je jedna igra vještina a to ovi pro igrači na ovakav način zasigurno ne promoviraju već... [više na forumu]
    Obrisan korisnik