Košarka

Najbolji ostaju

Branimir Korać • četvrtak, 17.09.2009.
Najbolji ostaju
Foto: EPA

Završena je i druga faza natjecanja na Eurobasketu. I ako je netko mislio o kalkuliranju i pokušavao odmarati igrači, više toga nema. Slijedi nokaut faza...

Osam najboljih reprezentacija Europe ostaje u borbi za medalje na Eurobasketu u Poljskoj. Među tih osam je i Hrvatska. Minimalni cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, no pritajeni cilj je borba za medalje. Medalju sanja i preostalih sedam reprezentacija, ostali su samo velikani koji niti ne pomišljaju zadovoljiti se s četvrtfinalom.

Dok je završni dan u skupini E bio više nego dramatičan, u skupini F nije bilo toliko dramaturgije. Srbija i Španjolska odradili su uvjerljivo svoj dio posla dok je tek u borbi za prvo mjesto viđena neizvjesna završnica u kojoj su slavili Slovenci iako je jednako tako do pobjede mogla i Turska.

Dvoboj Srbije i Litve pokazao je svu tugu litavske reprezentacije na ovom Eurobasketu i sav razložni optimizam navijača reprezentacije Srbije. U Poljsku su jedni došli s ambicijama borbe za zlato dok su drugi u najavama bili skromni i na kraju, kako to obično bude, oni koji su se udarali u prsa "dobili su po glavi" dok su ovi skromniji otišli dalje.

Litavci već nekoliko dana analiziraju i pokušati shvatiti gdje su se zamjerili sreći. Glavom je platio izbornik Ramunas Butautas koji odličnu skupinu igrača nije uspio uklopiti. U šest utakmica svladali su samo nekonkurentnu Bugarsku dok niti u jednom drugom susretu nisu čak ušli niti u neizvjesnu završnicu.

Ako ćemo biti realni, nije Litva toliko očajno igrala. Igra im je izgledala često prilično tečna, bez dugih razdoblja mučenja dolazili su do otvorenih šuteva, ali te otvorene šuteve nisu mogli pogoditi. Sada kada tome dodamo prevelik broj izgubljenih lopti, jasno je zašto Litva nije ostvarila dobar rezultat. Uvijek su bili reprezentacija koja je živjela većinom od šuta, imala je kvalitetne razigravače i šutere, a sve to im je ovdje nedostajalo.

S druge strane stajala je Srbija, mlada reprezentacija željna "krvi". Mladići predvođeni jedinim NBA igračem Nenadom Krstićem odigrali su sjajnu utakmicu, a posebice Miloš Teodosić. Igrač koji je prošle sezone igrao vrlo nekonstantno na ovom prvenstvu je "poludio". Teodosić igra izvrsnu košarku i ovo što je prikazao protiv Litve je među najboljim igrama na ovom Eurobasketu. Nikom ovako mlada, a motivirana Srbija neće biti lagan protivnik.

Nakon posljednjeg kola drugog kruga jasno je kako se div probudio. Španjolska je nakon loših predstava u prvoj fazi zaigrala onako kako može i kako se očekivalo. Poljaci nisu bili ozbiljan protivnik, no nije imponirala pobjeda koliko igra. Španjolci jednostavno imaju sva oružja. Ako ne ide šut, mogu prodirati do iznemoglosti. Ako im se i tu zaustavi prolaz, mogu bez problema spuštati na Gasola i držati vas u šahu. Sve solucije je teško pokriti. U početku nisu funkcionirali najbolje, ali sada se čini kako su uhvatili formu i kako će ih biti vrlo teško pobijediti.

Poljaci su otpali i nije baš da žalimo zbog toga. Žale tek oni malobrojni obožavatelji Marcina Gortata, čovjeka koji je prošle sezone s nekoliko solidnih utakmica razvikan kao da je riječ o nasljedniku Shaquillea O'Neala, a u biti je sasvim prosječan centar. Itekako se vidjelo to na Prvenstvo, istina, imao je visok prosjek poena i skokova, ali u usporedbi s drugim centrima i minutaže. U srijedu mu je Gasol davao besplatne lekcije.

Posljednji dvoboj dana odradili su Slovenci i Turci. Najneizvjesnija utakmica u kojoj se nije moglo umirati u ljepoti, ali do kraja je bila zanimljiva. Nekoliko odličnih prezentacija na obje strane i nakon kraće krize probuđeni Hedo Turkoglu. No niti on nije pomogao, Slovenci su bili bolji i zasluženo slavili uz čudnu odluku Tanjevića da zadnji šut ide na Atsüra..

Tom pobjedom Slovenija je izabrala za protivnika u četvrtfinalu Hrvatsku i nadamo se da su pogriješili. S njima se može igrati, bez obzira što na ovom prvenstvu izgledaju sjajno, ali ostaje osjećaj kako Slovenija nije nepobjediva. Velikih razloga za optimizam nemamo obzirom na sve dosad viđeno, ali nokaut faza je krajnje vrijeme za buđenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!