Košarka

Četiri gubitnika

Branimir Korać • četvrtak, 10.09.2009.
Četiri gubitnika
Foto: EPA

Završen je prvi krug natjecanja na Eurobasketu. Četiri reprezentacije su otpale iz igre za medalje dok svaka od preostalih osam nešto očekuje i nečem se nada. Svatko ima svoju računicu i vjeruje kako će biti dobra...

Izrael, Latvija, Velika Britanija i Bugarska - te četiri reprezentacije neće se boriti za medalje na ovogodišnjem Eurobasketu. Prema viđenom i očekivano iako možda Latvija ne pripada ovom društvu jer realno nisu ništa lošiji niti od ovakvih Rusa, a niti od Njemačke.

Izraelci i Bugari nisu pokazali gotovo ništa i za njima ne žalimo, Velika Britanija se pokazala simpatičnom reprezentacijom, a kada nekog etiketiramo simpatičnom momčadi ili reprezentacijom, onda znate kako su kvalitetno deficitarni. Ali borili su se, neviđeno grizli i protiv objektivno puno jačih Slovenaca i Španjolaca bili do samog finiša u igri. Nisu uspjeli, ali budite uvjereni da bi to bila posve drugačija priča da su tu bili Deng i Gordon.

Izrael je veliko razočaranje. Nisu odigrali skoro ništa. U redu, bili su tijesni s nama i Makedoncima, ali bilo je to daleko od neke kvalitetne igre. Možemo te neizvjesne utakmice više pripisati našim slabostima u nekim fazama igre i makedonskoj ograničenoj kvaliteti. S dva čovjeka koji su nešto igrali, Eliyahuom i Bursteinom, nisu ni mogli više. Ostali se nisu priključili.

Latvija je po imenima jača reprezentacija od Njemačke. Njemačka nema ekstra klase tipa Biedrins ili Kambala, ali što to Latviji vrijedi kada njihova centarska linija nije ipak odigrala onako kako se očekivalo. Kada im se još tako poklope rezultati da Njemačka dobije Rusiju i oni zbog pada u finišu protiv Rusa ispadnu na koš razliku, ostaje im samo žaljenje.

Toliko o onima koje više nećemo gledati. Što nam ostaje? Naravno, Hrvatska. Drugi krug da nije izboren, bilo bi ravno katastrofi, ali nije bilo ugodno. Daleko od toga. Malo dublju analizu ostavit ćemo za 24 sata kasnije, ali da je bilo dobro, jasno je da nije. Dosta toga nije funkcioniralo, možemo se nadati kako će se to promijeniti. Ipak, najvažnije je da su i igrači i Repeša svjesni da nije valjalo.

Obje skupine drugog kruga su vrlo izjednačene, a posebno vatreno bit će u drugoj skupini. Litva i Španjolska su od statusa prvog favorita stigli u tešku situaciju, doduše Španjolci ne toliko, ali Litva itekako da.

Litavska javnost je ogorčena, Butautas gubi kredit, očekivala se borba za naslov, a došli su u situaciju da im treba malo čudo za prolazak u četvrtfinale. Odigrali su dvije loše utakmice u skupini i nisu ličili na momčad iz pripremnog razdoblja. Bit će zanimljivo vidjeti kako se misle izvući iz ove situacije, pazite, oni moraju četvrtfinale izboriti preko Srbije, Slovenije i Španjolske i to je veliko pitanje hoće li im dvije pobjede biti dovoljne.

Španjolska se mogla naći u identičnoj situaciji. Slovenija im je bila za vratom i po "beogradskom receptu" izborila produžetak. Kako su Španjolci nama uzeli polufinale skokom u napadu i neregularnim košem, tako su i Slovenci njih odveli u produžetak. Suci su nakon isteka vremena pokušavali na snimci dokučiti je li vrijeme isteklo, tu su bili u pravu - vrijeme nije isteklo. No Lorbek je napravio korake, ali tu je progledano kroz prste i otišlo se u produžetak gdje je Španjolska uzela tu pobjedu za mirniji život u drugom krugu.

Četvrtak je dan odmora, prvi i posljednji na ovom Eurobasketu. Reprezentacije će se baviti dijelom rekuperacijom, dijelom pripremom za sljedećeg protivnika. Mi ćemo razmišljati o Rusima, Rusima koji izgledaju loše i koje se mora pobijediti. Nismo niti mi space shuttle, ai ova Rusija izgleda vrlo loše. No dobro je, imamo vrlo realne šanse za četvrtfinale i s optimizmom ulazimo u drugi krug. Biste li se mijenjali možda s Litvom, roster i poziciju? Ne, hvala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!