Packe

Iz početka... Opet

Tomislav Pacak • četvrtak, 24.04.2008.

Neminovni odlazak Luke Modrića, za čijim će stopama iz Maksimira potom otići i Ognjen Vukojević označava kraj jedne i početak druge ere. Dok rezimiramo jednu, možemo razmišljati o idućoj eri. Eri koja sa sobom donosi neka nova pitanja, poput onoga "tko će zamijeniti Luku", ali i neka stara - hoće li se u Maksimiru neke stvari ikad promijeniti?...

Budimo odmah potpuno iskreni - proda li Dinamo Luku Modrića prije Europskog prvenstva, onda je Zdravko Mamić ili napravio pogrešku ili će je tek napraviti.

Naime, svi argumenti koji su javnosti, ali i Luki, ponuđeni ove zime kao razlozi zbog kojih nije pušten u neki od zainteresiranih klubova, padaju u vodu ako se Modrić proda sada. Od njegovog proljeća u HNL-u koristi onda nije imao nitko. Ni Luka, koji je izgubio motiv, koji je sporadično igrao i koji je ipak malo pao u formi u odnosu na jesen, a ni klub, koji je prvenstvo ionako već osvojio prije, a ovako je izgubio priliku da bezbolno uigra momčad bez Modrića za iduću sezonu. K tome, Lukina cijena sigurno nije mogla porasti na temelju par dobrih utakmica u HNL-u, pa je nejasno što je Mamić, odnosno, što je Dinamo dobio zadržavanjem Modrića.

Tada je obećan još jedan pokušaj prolaska u Ligu prvaka, no iako odlazak još nije "pismeno potvrđen", prilično je izvjestan. Jedan od najtraženijih veznjaka u Europi nema namjeru potrošiti još jednu polusezonu pred praznim tribinama, a Dinamo će tu Modrićevu želju ispoštovati. A onog trenutka kada Modrić ode, Dinamovi simpatizeri dobit će još jedan šamar jer im se opet lagalo.

Neobično je, međutim, što u klubu, izgleda, Modrića žele prodati prije Eura, premda je izgledno da bi nastupima na Europskom prvenstvu Modrićeva cijena mogla samo narasti, a moglo bi se pojaviti i par novih potencijalnih kupaca. Kada već nije prodan na zimu, čemu onda prodaja sada prije Eura?

Dinamo, međutim, ima i važnijih stvari za brigu, primjerice - planiranje budućnosti bez najboljeg igrača.

Nasljednika Luke Modrića nema na vidiku. To sigurno nije Sammir, ne tako davno forsiran kao "jedan od pet najboljih veznih igrača na svijetu", niti je Guela, a ovog trenutka jako daleko od te razine je i mladi Badelj, koji je "programiran" kao Lukin nasljednik prema svojim nogometnim vrlinama. Daleko od njegove klase trenutno su i Jajalo, Tomasov i ostale mlade zvijezde HNL-a koje se spominju kao potencijalna pojačanja (zapravo prinove) Dinama ovog ljeta.

Dinamo će, stoga, Modrićevu kvalitetu morati nadoknaditi na druge načine, prvenstveno promjenama u fizionomiji igre. Trebat će naći nove jake strane u napadu, od recimo prekida, preko bolje krilne igre ili brže transformacije.

Prodajom Modrića bit će zaključena era trojice vrhunskih španera - Luke, Eduarda i Ćorluke, koja je Maksimiru donijela jednu Ligu Uefe i tri uzastopna naslova hrvatskog prvaka, ali i brdo zelembaća. Je li se u tom periodu moglo napraviti više? I važnije - hoće li Dinamovi navijači konačno imati koristi od tih prodaja? Drugim riječima, hoće li na Maksimiru osvanuti neko ime vrijedno nekoliko milijuna eura, ili ćemo opet gledati kako Dinamo dovodi, odgaja i uči mlade talentirane igrače, i potom ih, kad postanu malo zreliji, prosljeđuje u Europu?

Što se prvog pitanja tiče, čini se da se moglo učiniti i više. Uz malo više odlučnosti, rizika i hrabrosti, Dinamo se možda mogao dokopati Lige prvaka prošlog ljeta. Da su ostali Dudu i Ćorluka, da je doveden Robert Kovač, dojam je da se mogao napraviti taj europski iskorak. No, u monografijama neće nigdje ostati zapisano "da je babi ona stvar", pa stoga iza reprezentativnog trojca ostaje ono što ostaje - neviđena dominacija unutar Hrvatske, razočaranja izvan granice.

Što se, pak, drugog pitanja tiče - teško. Dinamo nije privlačna destinacija ozbiljnim nogometašima u najboljim godinama, koliko god para Mamić bacio na stol. Truli stadion, trula liga, trula atmosfera oko nogometa općenito, prazne tribine - a to je problem koji Mamić ne može riješiti. Dinamov jedini put jest pouzdati se u svoju školu i skaute, pronalaziti mlade igrače i "upecati" ih dok još nisu spremni za Monaco ili Galatasaray, te pokušati od njih izvući maksimum, kako rezultatski tako i financijski. To je činjenica s kojom se svi navijači Modrih moraju pomiriti, jer dok god HNL ne postane ozbiljna liga do tada ni Dinamo ne može biti europski ozbiljan klub. A put do ozbiljne HNL je dugačak i mukotrpan, s time da se na njemu zapravo tek počinje raditi.

Kako onda dalje? Dinamo neće odmah biti jednako kvalitetan kao s Lukom, no i dalje ima sve temelje za dominaciju unutar Hrvatske. Financijski je nedodirljiv konkurentima i može si priuštiti dovođenje svih interesantnih mladih igrača (osim Kalinića i Rukavine), pa se nadati da će od Jajala, Tomasova, Mujdže i/ili drugih ovoljetnih pojačanja u relativnom kratkom periodu napraviti novog "Modrića" ili barem "Pokrivača".

Dok god je Hajduk u rasulu kakvom jest, dok god Rijeka nije sposobna napraviti iskorak prema vrhu, dok god Osijek nije dovoljno ambiciozan - u Dinamu nemaju razloga za strah. Bar ne što se HNL-a tiče.

U Europi su već Dinamovi navijači naviknuti na križni put, s Modrićem, Eduardom, Ćorlukom ili bez njih, pa ni posrtanja neće nikoga previše razočarati. Zapravo, možda bi Dinamo baš bez velikog pritiska mogao iznenaditi i prezimiti onda kada se to najmanje očekuje...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!