Nogomet

Smije li Hajduk "promašiti" Križanca?

Piše:Bernard Jurišić • petak, 21.01.2011.
Smije li Hajduk "promašiti" Križanca?
Foto: Duje Bonačić

Od prvih momenata kad značajnije počeo pojavljivati u hrvatskim medijima, Ivica Križanac odavao je dojam osebujnog lika. Tvrdoglavog i svojeglavog, ali i dozlaboga samouvjerenog tipa koji je od Dade Prše preuzeo ulogu igrača koji je napravio veliku karijeru iako je do njegovih 25-ih malo tko uopće čuo za njega. Raskid ugovora sa Zenitom samo je još jedna potvrda koliko je Križanac "poseban"...

Puno je ljudi koji će se hvaliti kako im novac nije najvažniji na svijetu. Ivica Križanac jedan je od rijetkih koji su to dokazali i djelom. Odlazak iz najbogatijeg ruskog kluba i najljepšeg ruskog grada 32-godišnji Omišanin objasnio je potrebom da bude s obitelji i uživa u "pogledu s terase svog omiškog doma". Koliko ste puta čuli reklamu "kuća mi ima milijunski pogled"? E, pa Križanac je svoj pogled uistinu platio milijunima.

Iako su ga problemi s leđima natjerali da se povuče iz reprezentativnog dresa nakon samo jednog odrađenog kvalifikacijskog ciklusa, Križanac je ovu sezonu u Zenitu odigrao na vrhunskoj razini, osvojio naslov prvaka Rusije i plasirao se u europsko proljeće. Ugovor mu je još trajao, nema nikakve dvojbe da bi dobio ponudu da u Zenitu ostane i dalje, jer mu je status neupitan. Križanca, naime, vole i poštuju i uprava i trener i suigrači i navijači.

No, obiteljska sreća i pogled s terase ponudili su više nego što je Zenit ikad mogao. I još nešto što ponosni i tvrdoglavi Omišanin nikad neće priznati. A jasno je kao dan. Ivica Križanac želio je ostvariti dječaki sam i u Hajduku odigrati posljednje vrhunske godine svoje karijere. U kakvom je stanju i formi, Hajdukovci su najbolje mogli provjeriti minule jeseni kad je sa Zenitom igrao protiv splitskog kluba u Europskoj ligi.

Tjednima, čak i mjesecima je trajalo "natezanje" oko toga tko bi ga iz Hajduka trebao nazvati i što mu uopće ponuditi. Treba li uopće 32-godišnji stoper Hajduku? Može li ga Hajduk platiti? Ne može, naravno da ne može. Ali da je njemu do novca - ne bi ni mijenjao pogled s omiške terase za pogled na ruske milijune na deviznom računu.

Križanac je preponosan da bi otvoreno i jasno rekao "Dajte, uzmite me, ima još goriva u mojim nogama i leđima", a Hajduk je očito prezaposlen nekim drugim razmišljanjima da bi shvatio što mu to "pada s neba". Igrač koji je još do prije nekoliko mjeseci igrao na najvišoj europskoj razini, igrač koji sigurno neće tražiti ništa što Hajduk ne može i platiti, a najvažnije od svega - igrač koji je bio "predsjednik" svlačionice pune svjetskih zvijezda i koji bi se i na Poljudu brzo nametnuo kao vođa. A vođe se u svjetskom sportu plaćaju zlatom.

Neslužbeno i stidljivo "objašnjenje" iz Hajduka je kako Križanac nije neophodan u situaciji kad klub ima Vejića, Maloču, J. Buljata i Jonjića. Zaista? Uz dužno poštovanje prema kvalitetama i budućim mogućnostima koje navedeni poker stopera posjeduje, to objašnjenje drži vodu koliko i kuhinjsko cjedilo.

"Pokus" s Vejićem, koji je trebao "poučavati" mlađe stopere na kojima će klub u budućnosti zaraditi milijune, očito nije uspio. Bivši kapetan od povratka iz Rusije nije na razini igara koje je pružao prije odlaska, a iako jest najveća, krivnja za to nije isključivo njegova. Nije se ni splitski klub proslavio u odnosu prema igraču kojeg je doveo da bude vođa svlačionice, pa je razočarani Vejić brzo odustao od uloge učitelja i prihvatio ulogu alternative. Maloči i Buljatu.

Što je Hajduk dobio nakon europske polusezone spomenutog stoperskog tandema? Saznanje da su ipak još uvijek obojica daleko od europske razine i ponudu iz poljske Legije da joj posudi Buljata za neku "siću". Je li to zaista pravi smjer i za proljeće? Zar Vučević uistinu ima povjerenje u obranu koja je na jesen sve samo ne oduševljavala?

Hajduk ne treba ići u skupe investicije, niti bi ove zime trebao uzimati svašta, samo da nešto uzme. Ali to bi se trebalo odnositi na "bezimene" igrače čiji menadžeri obasipaju poljudski stadion DVD-ima i ponudama za "neotkrivene talente koji čekaju iza zidića", a ne na igračke klase poput Križanca, koji bi valjda smo još trebao štampati majicu "Hajduče, uzmi me" i s njom paradirati oko Poljuda. Ili nagovoriti Mamiće da se za njega zainteresiraju, pa da se onda "probudi" i Hajduk?

Ima li Hajduk pravo "promašiti" takvog igrača i pustiti ga da završi karijeru znajući da je barem još sezonu-dvije mogao igrati na mnogim adresama u Europi? Zar je zaista moguće da Hajduku nije potreban igrač kojeg Zenit želi i dalje u svojoj svlačionici? Je li vrijedan novca koji bi dobio? Pa ako Ivica Križanac nije dokazao da mu novac nije najvažniji u životu, onda ne znam tko jest. Da mu je stalo samo do novca, elegantno bi odgodio omiški pogled s terase za još par mjeseci i zaradio ono što i najskuplji Hajdukovac može samo sanjati...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom27.01.2011. u 22:53
    Evo moje izjave i nisan iznenađen
    The Phantom
  • Obrisan korisnik27.01.2011. u 20:43
    sanjam da dobijem silne milijune na lotu ili okrenem kakvu grdnu internet lovu.  sigurno bi dio te love islo na kupovinu vecinskog paketa, ali debelo vecinskog paketa dionica hajduka.  zasto, zapitace se mnogi?  zato sto mi je hajduk drag i volim ga koliko i vk jug, i na kraju zato... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2011. u 12:27
    promašili su ga, otišao u HRNK split. koji debili u upravi hajduka sjede, to je strašno....pa ni mamić ih ne bi biolje odabrao, da sam bira:)!
    Obrisan korisnik
  • matbaric26.01.2011. u 12:23
    Evo ipak ga je promasio....
    matbaric
  • Obrisan korisnik25.01.2011. u 20:49
    smije nažalost
    Obrisan korisnik