Košarka

Izostanci kroje očekivanja

Lovro Štrbinić • nedjelja, 08.08.2010.
Izostanci kroje očekivanja
Foto: Kristijan Komarica

Izostanak nekih igrača znatno je oslabio Slovence i umanjio njihova očekivanja na ovom prvenstvu. Ipak, i dalje imaju solidnu momčad, pogotovo vanjsku liniju, pa će i našoj reprezentaciji biti zahtjevna prepreka u skupini.

Roster Slovenije

Jaka Lakovič, Regal Barcelona
Sani Bečirovič, bez kluba
Goran Dragić, Phoenix Suns
Jaka Klobučar, Partizan
Samo Udrih, bez kluba
Goran Jagodnik, bez kluba
Hasan Rizvić, Unics Kazan
Gašper Vidmar, Fenerbahce Ulker
Primož Brezec, bez kluba
Boštjan Nachbar, Efes Pilsen
Uroš Slokar, Montepaschi Siena
Miha Zupan, St. Peterburg

Košarkaška reprezentacija Slovenije, baš kao i njen košarkaški savez približno je jednako stara kao i hrvatska reprezentacija, odnosno datira iz ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a slovenski košarkaški savez postaje član FIBA-e 1993. godine.

Te 1993. godine Slovenci su zabilježili i svoj prvi nastup na velikim natjecanjima. U ovom slučaju to je bio Eurobasket na kojem su zauzeli tek 16. mjesto. Treba naglasiti da je slovenska reprezentativna košarka u kontinuiranom usponu, te su tako svoj najbolji rezultat ostvarili na prošlogodišnjem Eurobasketu gdje su zauzeli četvrtu poziciju, ostavši tako zamalo prekratki u borbi za medalju.

Ipak, izvan Europe nisu imali toliko sreće i uspjeha, jer se nikad na Olimpijskim igrama nisu ni pojavili, a na Svjetskom prvenstvu nastupili su samo jednom, u Japanu prije četiri godine. No, zadnjih godina sve je više njihovih igrača u NBA-u, te u najjačim europskim ligama i na svakom velikom natjecanju slove kao pritajeni favoriti, uvijek spremni iznenaditi. S takvom atmosferom dolaze i ove godine u Tursku, a ždrijeb ih je smjestio u istu skupinu u kojoj se nalazi i Hrvatska.

Kako su se plasirali

Slovenci su se na SP u Turskoj plasirali preko lanjskog Eurobasketa gdje su zauzeli četvrtu poziciju. Izravan dvoboj za plasman u polufinale, te samim tim i na Svjetsko prvenstvo vodili su upravo s reprezentacijom Hrvatske, a vjerujem da se mnogi sjećaju te propuštene hrvatske prilike, još jedne u nizu. Srećom, u daljnje natjecanje imalo je i za nas sretan kraj.

Zvijezda reprezentacije

Ponajveća zvijezda ove reprezentacije, a ujedno i njezin kapetan, je Jaka Lakovič, igrač Barcelone. Ovaj playmaker važna je karika igre Barcelone, u kojoj se nalazi od 2006. godine, i Slovenije. O njegovoj formi i pruženoj igri ovisit će dosta toga u ovoj reprezentaciji.

Tko nedostaje

Prije svega nedostaje Beno Udrih, važna karika ove reprezentacije i jedan od onih koji svoj kruh zarađuje u NBA ligi. On je kao razlog svog otkaza naveo nezadovoljstvo svojom ulogom unutar reprezentacije, odnosno nedovoljnom važnošću. Drugi veliki izostanak je onaj Erazema Lorbeka, igrača Barcelone. Uz njih, u Turskoj neće biti ni Smodiša. Vidjet ćemo koliko će se nedostatak navedenog trojca osjetiti na igri Slovenije.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Slovenci su dosad zabilježili samo jedan nastup na SP-u. Bilo je to prije četiri godine u Japanu, a tada su svoj nastup završili u osmini finala, gdje su poraženi od Turske.

Prognoza

Skupina u kojoj će Slovenija započeti natjecanje je ista ona u kojoj će biti i Hrvatska. Nije lagana, ali za očekivati je da Slovenci izbore daljnji krug natjecanja. U tom daljnjem natjecanju dosta toga će ovisiti o poziciji koju će Slovenija zauzeti u skupini. Kako će voditi bitku s Hrvatskom i Brazilom za drugu poziciju, dosta toga će biti jasnije nakon prvog kruga. Nije nemoguće da iz grupe izađu kao četvrti i nalete u idućem krugu na nekog od favorite, te budu izbačeni s natjecanja, ali isto tako može im se i otvoriti ždrijeb s jednom velikom pobjedom.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.08.2010. u 20:28
    Također.Bez 3 važne karike su bitno slabiji,i pobjedljivi. A podsjetimo,jedva su nas dobili i prošle godine,i to samo na našu glupost,i Repešine rotacije
    Obrisan korisnik
  • danchy08.08.2010. u 16:31
    objektivno, da su kompletni ne bismo imali šanse protiv njih, a ovako sve je moguće 50:50 po meni...
    danchy