Košarka

Turska kao kruna sezone velikih iskoraka

Branko Barić • nedjelja, 08.08.2010.
Turska kao kruna sezone velikih iskoraka
Foto: Kristijan Komarica

Iako ga godinama prati epitet jednog od najvećih talenata kojeg je hrvatska košarka u svojoj novijoj povijesti "izbacila", Eurobasket u Turskoj bit će mu prvi izlazak na veliku scenu u dresu A reprezenacije. To ipak ne znači da se od njega ne očekuje da bude jedan od nositelja igre i veliki Vrankovićev adut…

15 centimetara u godinu dana

Sezona za pamćenje

Sezonu 2009./2010. Tomić će sigurno pamtiti po velikom iskoraku, vjerojatno i najvećem kojeg će napraviti u cijeloj karijeri. Iz malog Zagreba prešao je u veliki Real i praktički trenutačno se predstavio široj europskoj košarkaškoj javnosti kao nova zvijezda. Prvu polovicu sezone predvodio je ljestvicu za najkorisnijeg igrača NLB lige sa 17.5 poena i 8.9 skokova, te prosječnom valorizacijom 23.8, pa je svakako najzaslužniji što se Zagreb u tom periodu nalazio pri vrhu poretka u ligi.

Nakon prelaska u Real nije puno gubio vrijeme za adaptaciju, već je 24 utakmice ACB lige ostvario učinak od 8.5 poena i 5.6 skokova po utakmici, dok je u devet euroligaških utakmica imao prosjek od 11 poena i 3.6 skokova.

23-godišnji Ante Tomić svoje prve košarkaške korake napravio je u rodnom Dubrovniku još kao osmogodišnjak. S 15 godina je kao veliki talent prešao u KK Zagreb, odakle je odmah posuđen u Goricu, no 2004. se ponovno vratio u Trnsko. Treba napomenuti da je u mlađim dobnim kategorijama dugo vremena igrao na pozicijama razigravača i šutera, no kako je u jednoj godini narastao za 15 centimetara, tako se naglo promijenila i njegova pozicija na parketu. Takav splet okolnosti omogućio mu je da zadrži osobine poput tehnike, kontrole lopte, imaginacije i mekane ruke, čime se danas od centara može pohvaliti još eventualno Pau Gasol.

Seniorski staž, logično, Tomić je započeo među Mravima i dugo godina bio je oslonac te ekipe. Iako su ga 2004. draftirali Utah Jazzeri, iako se za njega zanimalo mnogo europskih klubova, uprava KK Zagreb relativno dugo je odolijevala svim ponudama i ambicije kluba gradila oko 217 centimetara visokog Dubrovčanina. Tomić je to vratio ugradivši veliki doprinos u odlične rezultate kluba, uključujući i prvi trofej u povijesti, onaj u Kupu Krešimira Ćosića 2008.

Sljedeće sezone Tomić je stigao do prestižne titule najkorisnijeg igrača NLB lige, a nakon pola sezone 2009./2010. vodio je u poretku za istu titulu i bio na najboljem putu da ponovi taj uspjeh. Ipak, u siječnju ove godine u Trnsko je sletjela ponuda iz Madrida koja se ne odbija, pa je Ante po brzom postupku spakirao kofere i preselio u španjolsku prijestolnicu.

Prekobrojan za Poljsku

Zastoj zbog ozljede

Josip Vranković, kao i cijela košarkaška javnost, ozbiljno su se zabrinuli kada je na samom početku priprema za Eurobasket Tomiću napuknuo mišić. Svi smo zajedno odahnuli kada se ispostavilo da ozljeda neće ugroziti njegov nastup u Turskoj, pa je samo bilo pitanje kada će ga izbornik ponovno uključiti u puni program priprema i kako će se to osjetiti na igrama Dubrovčanina. Nakon dva tjedna rada po posebnom programu i tri propuštene prijateljske utakmice, Tomić je u subotnjem susretu protiv Njemačke dobio solidnu minutažu i vrlo dobro je odradio (sedam poena), što je najbolji znak da je ozljeda stvar prošlosti.

Tomićeva reprezentativna karijera uvijek je išla uzlaznom putanjom, no mnogi se i dalje čude kako jedan takav hrvatski biser nije ranije dobio priliku u najjačoj selekciji na velikim natjecanjima. Nakon mlađih reprezentativnih selekcija, Tomić je prirodnim slijedom dospio do B reprezentacije s kojom je 2009. osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Pescari, a iste godine našao se i na širem popisu Jasmina Repeše za Eurobasket u Poljskoj. Pored povratnika Nikole Vujčića na koncu ipak nije bilo mjesta, pa je Tomić zajedno s Rančićem otpisan uoči turnira.

Turska je tako prva prava prilika da se novopečena zvijezda Real Madrida pokaže i u reprezentativnom dresu. Dok se mnoge mlade igrače u takvim situacijama često vodi samo kako bi upoznali atmosferu i stekli iskustvo za buduća natjecanja, od Tomića se odmah očekuje da bude jedan od nositelja igre. To nije nimalo jednostavna situacija za njega, no srećom radi se o izrazito inteligentnom i skromnom momku, koji je u ovom kratkom periodu u Kraljevskom klubu pokazao kako se zna nositi s pritiskom i izazovima. Priliku da zaigra u tako velikoj momčadi odmah je iskoristio i pokazao svima da više nije samo veliki talent pred kojim je blistava budućnost, već gotov igrač najveće svjetske klase.

Sad je konačno je dobio priliku i da zaigra u reprezentativnom dresu na velikom natjecanju, a mi vjerujemo kako će i nju na jednak način iskoristiti…

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2010. u 13:19
    Slažem se. Ni Pau nije mogao bez snage protiv Bostona 08', premlatili su ga. Ali Ante, ako nastavi s razvojem i napretkom, definitivno ima što za reći u NBA-u
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2010. u 10:59
    treba on dosta mišićne mase još nabiti za NBA (tehnike i osjećaja ima, ali s mrcinama  u nba nema šanse ako fizički još ne ojača).
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2010. u 09:44
    Nadam se da ce ga Jazz uzeti za sezonu 2011/2012... Okur im vec sad ima 31 godinu...
    Obrisan korisnik