Nogomet

Kolektivni podbačaj

Ivana Jurica • nedjelja, 04.10.2009.
Kolektivni podbačaj
Foto: Martina Japundžić

Subotnja utakmica protiv Cibalije na Šubićevcu vjerojatno je i najlošija otkako je Branko Karačić preuzeo kormilo šibenskog prvoligaša. Podbacila je cijela momčad, a Vinkovčani su, iako su u Šibenik došli s namjerom da osvoje jedan bod, na kraju iskoristili poklone domaćin nogometaša i kući se vratili s tri vrijedna boda. Puno toga nije štimalo u igri Modrih i u predstojećoj stanki zbog obaveza reprezentacije Karačić će morati uočene nedostatke otkloniti jer slijede dva uzastopna gostovanja.

Nije Šibenik bio niti sjena momčadi koja je agresivnošću, igrom od noge do noge i požrtvovnošću od prve do posljednje minute utakmica osvajao simpatije publike gdje god je igrao. Izostanak trojca Ademi - Husmani - Jurčević značio je i izostanak uobičajene količine agresije, jer upravo njih trojica svojom igrom tjeraju i ostatak momčadi na agresiju od prve do posljednje minute utakmice.

Pribojavao se baš toga domaći trener Karačić: "Znamo koliko su nam nedostajali igrači poput Husmanija, Ademija i Jurčevića. Njihova agresija, rastrčanost, dinamika u igri. Mi smo u subotu u veznoj liniji imali igrače koji znaju igrati nogomet, međutim, to nije dovoljno da bismo protiv disciplinirane momčadi kao što je Cibalia došli do rezultata koji bi nas zadovoljio. Da je bilo više rastrčanosti, više dobivenih duela u središnjici mislim da bi to puno bolje izgledalo".

Vezane vijesti

Iako se u Šibenik došli isključivo braniti i igrati na nulu, Cibalia kući nosi puni plijen. U prvom poluvremenu domaćin je imao terensku inicijativu, a dobre prilike propustili su realizirati i jedni i drugi. U svakoj mogućoj prilici gostujući igrači odugovlačili su s igrom, čestim izležavanjima po terenu, što im je sudac Svilokos dopuštao. Bez obzira na sve to, uzroke poraza Modri moraju potražiti isključivo u svojim redovima. Vinkovčani su iskoristili ono što im je ponuđeno, totalnom destrukcijom i poklonima domaćih nakon 14 godina sa Šubićevca odnose sva tri boda.

Djelovali su gosti vrlo organizirano i disciplinirano, mora se priznati, posebno zadnja linija kojoj je na mlin išla i igra Šibenika u većem dijelu utakmicu kad su Karačićevi igrači pokušavali visokim loptama pronaći Zeca i Fuštara, a visoki braniči Crvenih to su lako rješavali. Previše je puta u prvom poluvremenu igru Šibenika vodio stoper Karadža, nije bilo raspoloženog veznjaka koji bi stao na loptu, a zatim i namjestio stopostotnu priliku jednom od napadača.

U drugom dijelu ništa se značajnije nije promijenilo. Šibenik je dalje tražio put prema mreži gostiju, a onda je u 62. minuti, iako je do tada sve ukazivalo da će susret završiti bez golova i pobjednika, neobjašnjivu grešku napravio Duro tek što je ušao u igru i utakmica se prelomila u korist gostiju. Potpuno nepotrebno i glupo u kaznenom je prostoru srušio Husića koji je bio leđima okrenut golu i teško da bi mogao ugroziti Blaževića. Opravdano dosuđen kazneni udarac Cibalia je znala iskoristiti, pet minuta kasnije nakon brze kontre Malčić je još jednom matirao kao i uvijek dobrog Blaževića i bodovi su nepovratno otišli.

Pokušao je Karačić uvođenjem dvojice novih napadača, Božića i Makarina, nešto napraviti, ali do nikakvih značajnih promjena koje bi utjecale na promjenu na semaforu nije došlo. Previše je bilo neraspoloženih igrača, gosti su bili bolji i brži u duelima, agresivniji. Zna to i trener Karačić kojega, više od gubitka tri boda, boli sljedeća spoznaja: "Nismo ostavili srce na terenu i to me kao trenera zabrinjava jer možeš utakmicu izgubiti, međutim, danas nismo djelovali kao ekipa i to me boli kao trenera i kao čovjeka."

Baš u spomenutoj Karačićevoj rečenici krije se i glavni razlog poraza od Cibalije. Igrači su odigrali najlošiju utakmicu sezone, a na strategu Šibenika je da u predstojećoj pauzi, zajedno s igračima, otkloni uzroke zbog kojih je došlo do loše igre kompletne momčadi kako bismo i u nastavku prvenstva gledali dopadljiv nogomet u izvedbi Šibenčana, jer posve je jasno kako Šibenčani mogu puno više od onoga što su prikazali u ogledu s prvoligašem s Bosuta.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!