Hrvatski Kup, Polufinale, 04.03.2009, 15:30 h, Split, Gradski stadion u Poljudu, gledatelja: 5.000
Suci: Domagoj Vučkov (Rijeka), Volf (Rijeka), Perak (Karlovac)
Hajduk
Hajduk
Marin Tomasov 13'
Drago Gabrić 33'
Mirko Oremuš 37'
Boris Pandža 86'
4:1(3:1) Cibalia
Željko Malčić 29'
Cibalia

Hajduk sve riješio u Splitu

Bernard Jurišić • srijeda, 04.03.2009.
Hajduk sve riješio u Splitu
Foto: Bruno Karadža

Priželjkivali su Hajdukovci riješiti posao već u prvoj utakmici polufinala hrvatskog kupa i to im je praktično i uspjelo. Iako su igrali bez nekoliko važnih aduta, Splićani su nadigrali i pobijedili Cibaliju s 4:1...

Cibalia
Hajduk
Cibalia
20
Josip Skoko
(do 46')
14
(do 86')
Pričuvni igrači
29
Dario Jertec
46'
Trener
Ante Miše
12
Davor Burcsa
5
Boris Leutar
26
Josip Milardović
16
Tomislav Radotić
19
Ivan Medvid
28
Tomislav Mazalović
14
Mario Andričević
(do 60')
18
Ivan Babić
9
Tomislav Pavličić
(do 88')
25
Ivan Baraban
11
Željko Malčić
(do 76')
Pričuvni igrači
8
Edin Husić
60'
20
Ivan Grgić
76'
13
Marijan Matić
88'
Trener
Stanko Mršić

Desetak minuta trebalo je igračima obje momčadi da se prilagode klizavom travnjaku, natopljenom od kiše koja je padala cijelo jutro. Na tribinama se skupilo oko 5.000 gledatelja, među kojima i pedesetak navijača Cibalije, koji su i ovog puta potegnuli na dalek put kako bi podržali svoju momčad.

Klizava lopta vjerojatno je pomogla i da Hajduk povede u 13. minuti. Marin Tomasov je izveo slobodan udarac lijevom nogom s desnog boka, Medvid je loptu okrznuo glavom i prevario svog vratara koji nije stigao bolje reagirati. Hajduk je poveo, a Tomasov proslavio prvijenac u bijelom dresu.

Vezane vijesti

Pogodak je dodatno razgoropadio domaćine, koji su samo pet minuta kasnije preko Ibričića mogli i povećati vodstvo. No, reprezentativac BiH bio je malo prekratak na prvoj vratnici na Tomasovljev ubačaj.

Gosti su počeli prelaziti centar tek negdje iza 25. minute i u praktično u prvom takvom naletu uspjeli izjednačiti. Babić je na desnoj strani gurnuo Pandži loptu kroz noge, izbacivši potpuno zaboravljenog Željka Malčića na ulazu u kazneni prostor. Njegov prvi udarac Subašić je odbio, no u popravnom nije imao šanse. Konačno su se mogli radovati i gostujući navijači, potpuno tihi i depresivni viđenim od svoje momčadi dotad.

No, izjednačenje nije zabrinulo Hajdukovce. Trener Miše već u 32. minuti Bartolovića mijenja Oremušem, a napad "bilih" dobiva dodatnu agresivnost. Napad na zadnji red Cibalije urodio je plodom već minutu kasnije, kad Linić prebacuje vinkovačke stopere, a Drago Gabrić im utrčava iza leđa i pogađa za 2:1.

Uskoro je stigao i treći pogodak, samo pet minuta nakon ulaska pogodio je Oremuš. Opet je agresivni i odlični Gabrić bio ishodište gostujućih problema. Njegov ubačaj s desnog boka Ibričić je promašio, ali nije Oremuš u sredini i Hajduk je na odmor otišao s prednošću od dva pogotka. Moglo je biti i drugačije, da je Pavličić kaznio pogrešku Pandže u sudačkoj nadoknadi, no Subašić je još jednom odlično reagirao.

Oštar start Mazalovića pred kraj prvog dijela ostavio je Skoku u svlačionici, pa je Hajdukova momčad u drugom poluvremenu zaigrala bez kompletne "kičme" momčadi; Vejića, Andrića, Skoke i Kalinića.

Vidjelo se to i na igri, nije Hajduk imao onu agresivnost kojom plijeni kad je u punom sastavu, niti prava rješenja prema naprijed. Prvu prigodu kreirao je Jertec paralelom u 64. minuti, na koju su zakasnili Oremuš i Tomasov. Nešto kasnije opasno je pokušao i Linić s 25 metara.

I bez "betonskog zida" Skoko - Andrić Vinkovčani nisu uspijevali probiti Hajdukovu barijeru na 40 metara i u drugom dijelu nisu stvorili ni jednu opasnost pred Subašićem. Na drugoj strani, Boris Pandža potvrdio je pogotkom Hajdukovu pobjedu u 86. minuti i zaradio ovacije s tribina po prvi put otkako igra za Hajduk. Marijan Buljat je ubacio iz slobodnog udarca s lijevog boka, Pandža je najviši u skoku i glavom povećava prednost Hajduka uoči uzvrata.

Na kraju svega, konačan rezultat otprilike najbolje pokazuje odnos snaga na terenu, iako je Hajduk igrao bez nekoliko svojih najvažnijih aduta. Tri pogotka prednosti "bili" nose u Vinkovce i na pragu su ulaska u finale kupa.

Hrvatski Kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!