Nogomet

Sve staje u 90 minuta, Sturm Graz brani naslov u kupu

Petar Jenjić • srijeda, 01.05.2024.
Sve staje u 90 minuta, Sturm Graz brani naslov u kupu
Foto: EPA

Pred nama je finale austrijskog kupa u kojem će se za trofej boriti Sturm Graz i Rapid Beč. Međusobni dvoboji i aktualna forma na strani je branitelja naslova...

Još od 1918. godine održava se natjecanje austrijskog nogometnog kupa, a danas je pred nama finale još jednog u nizu izdanja u kojem ćemo saznati novog pobjednika. Na Wörthersee stadionu u Klagenfurtu snage će odmjeriti Sturm Graz i Rapid Beč s početkom u 17 sati. Finalni dvoboj sudit će Sebastian Gishamer.

Igraj na Sturm Graz - Rapid Beč na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najviše osvojenih kupova ima Austria Beč, njih 27, dok je na drugom mjestu s 14 naslova upravo današnji finalist, bečki Rapid, dok je Sturm na šest osvojenih kupova. Ekipa iz Graza ujedno je i branitelj naslova iz prošle sezone kada je u finalu na istom stadionu slavila s 2:0.

U današnjem dvoboju definitivno je favorit Sturm koji je vodeća momčad austrijskog prvenstva s 39 bodova, tri više od drugoplasiranog Red Bull Salzburga i na dobrom putu do svog ukupno četvrtog naslova prvaka. Upravo su protiv najvećeg ovosezonskog konkurenta igrali prije samo tri dana u Salzburgu gdje je dvoboj završio 1:1.

Time je prekinut Sturmov niz od pet uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima. Sve je krenulo izbacivanjem Red Bulla iz kupa (3:4), nakon čega je svladao minimalno LASK (1:0) te na gostovanju kod Hartberga (1:3). Uslijedile su zatim dvije uzastopne utakmice protiv današnjeg protivnika. Od pobjede Rapida rezultatom 4:1 u siječnju 2021. godine, Sturm je izgubio samo jedan od sljedećih 15 međusobnih dvoboja, krajem svibnja prošle godine. U spomenuta dva dvoboja slavio je s 1:0 i 1:3.

S druge strane, kup je Rapidu jedina šansa za trofejem ove sezone, s obzirom na su tek na šestom mjestu Lige za prvaka austrijske Bundeslige sa 17 bodova zaostatka za vodećim. Međutim, ako je suditi po formi, momčadi i Beča danas se ne piše dobro, no nizovi su tu da se ruše, posebno u finalu nekog natjecanja.

Još od polufinala kupa protiv Leobena (0:3), koje je odigrano početkom travnja, Rapid nije upisao pobjedu. Prvo je upisao dva remija od 1:1 protiv Red Bull Salzburga i Austrije Klagenfurt. Nakon toga su stigla dva već spomenuta poraza od Sturma, dok ih je prije samo tri dana pregazio LASK s 5:0.

Što su rekli

Christian Ilzer, trener Sturma: "Naša glad za titulama je velika, sada trebamo ponoviti prošlu godinu. Bilo je jako naporno opet doći do finala, a osvojiti ponovno značilo bi nam sve."

Robert Krauss, trener Rapida: "Činjenica je da igramo protiv trenutno vodeće momčadi lige, protiv prošlosezonskog osvajača kupa i trenutno najbolje austrijske momčadi. Jasno je tko ima koju ulogu i mi sigurno nismo favoriti. Osvajanje kupa s Rapidom bila bi velika stvar za nas."

Mjesto, vrijeme, suci

Wörthersee stadion, Klagenfurt, 17:00

Sudac: Sebastian Gishamer

Zadnji susret

Sturm je slavio u gostima kod Sturma s 1:3. Zabijali su: Horvat, Gazibegović i Kiteisvhili, a jedini gol za poražene zabio je Mayulu.

Prognoza

U današnji finale Sturm ulazi kao blagi favorit, a taj bi status trebao opravdati i osvojiti trofej.

FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!