Nogomet

Kapetan, klasa i pojačanje koje se isplatilo jednim pogotkom

Branimir Korać • ponedjeljak, 06.05.2024.
Kapetan, klasa i pojačanje koje se isplatilo jednim pogotkom
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dinamo je slavio na Rujevici i napravio ogroman korak prema naslovu prvaka. Iz ponora ga je izvukao Bruno Petković...

Nije to bila bajna predstava za najviše ocjene. Obrana Riječana dobro je iskontrolirala Brunu Petkovića, znalo se gdje je najopasniji ne samo izravno po gol, nego i razigravanjem suigrača.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Međutim klasa je neupitna. 15 minuta prije kraja izborio je prekršaj na nešto više od 20 metara, a ostalo je povijest. Savršeno izveden slobodni udarac preko živog zida u kut, Nediljko Labrović nije mogao do lopte.

Petković je vratio Modre iz ponora, pogodio je kada je to bilo najbitnije i potvrdio je neupitnu klasu.

Mnogi su se sjetili Svjetskog prvenstva u Katru i pogotka Brazilu. Tada je ušao u igru, mučio se, gubio lopte, a onda je pred kraj susreta sjajno pogodio i odveo Hrvatsku u raspucavanje s 11 metara. Također, ostalo je povijest.

Petković je rijetko imao problema s pritiskom iako si sam predbacuje dva promašena jedanaesterca koja su imala veliki značaj, onaj u finalu Lige nacija i onaj protiv Hajduka na početku sezone nakon kojeg je Hajduk došao do preokreta i pobjede na Maksimiru.

Međutim imao je puno više krucijalnih poteza i pogodaka, a pogodak na Rujevici stajat će vrlo visoko na ljestvici najvažnijih Petkovićevih golova u karijeri.

Dolazak u Dinamo oživio mu je karijeru iako je tada malo tko vidio Petkovića kao pojačanje i igrača koji će imati značajan doprinos. Na kraju Dinamo je njemu dao puno, vratio ga je na nogometnu mapu, a dao je i on Dinamu itekako puno.

Na Rujevici je zabio pogodak koji je vratio Dinamo s dna i dramatično mu podigao postotke u borbi za titulu prvaka. Ne samo da je postigao taj pogodak za pamćenje, već je i ulogu kapetana odradio besprijekorno.

Petković je sjajno reagirao kada je prijetilo da dođe do eskalacije na travnjakau, kada su Modri bili nezadovoljni odlukama Mađara Bognara. I tu je preuzeo odgovornost, prvo se izborio sa suigračima i odmaknuo ih od Mađara, a zatim tražio objašnjenja. Kada je bilo potrebe komunicirao je sa sucem, kada je bilo potrebe reagirao je prema momčadi.

Nije mu bio problem u završnici u kritičnim trenucima "potući" se za loptu u svom kaznenom prostoru i odvesti je u sigurnu zonu.

Petko je imao boljih utakmica, ali ovo će mu svakako biti jedna od najvažnijih.

A utakmica koju će dugo pamtiti svakako je iza Arbera Hoxhe. Kada je dolazio u Dinamo, nepotrebno su mu na leđa natrpana silna očekivanja i od njega se tražilo da ih isporučuje sad i odmah.

Preko noći se zaboravilo da je stigao iz sredine u kojoj nema pritiska i u kojoj je prag očekivanja puno niži, u sredinu u kojoj se priznaju samo, jedino i isključivo pobjednici.

Hoxhi je trebalo vremena da uopće shvati gdje je došao i što treba raditi, što se od njega očekuje. Sergej Jakirović ga je gurao, unatoč neuvjerljviim nastupima pokušao ga je podići kroz utakmice i s vremenom je izgledao sve bolje i konkretnije.

Pogodak na Rujevici isplatio je njegov transfer iz Slaven Belupa u Dinamo. Kada je primio loptu, svi su znali na koju će stranu krenuti, znao je to i Mitrović, ali pronašao je put do mreže i donio Dinamu pogodak koji mu vjerojatno donosi i titulu prvaka.

Ne treba od Hoxhe sada preko noći očekivati nikakva čuda, ali nakon najvažnijeg pogotka u karijeri sigurno će mu i samopouzdanje rasti, a Dinamo dobiti još jedan važan adut. Čeka ga i nastup na Europskom prvenstvu vrlo skoro i sve to moglo bi ga uoči sljedeće sezone podići na razinu više.

Dva Dinamova junaka s liste strijelca na Rujevici zaslužuju da ih se istakne, ali bilo je tu još onih koji su odradili kilometre i kilometre i zaslužuju pohvale. Bilo je to daleko od idealne predstave, bilo je i nekih pojedinačnih izvedbi koje su tehnički bile dosta ispod onog što se od pojedinaca očekivalo, ali na kraju se gleda rezultat.

Riječani su pucali iz svih oružja, na kraju je pogled na statistiku dijelom i zavaravao s obzirom da je ogroman broj udaraca bio bezopasan i dosta neprecizan. No činjenica je da Rijeka igrom nije zaslužila poraz, ali isto tako je činjenica da je i Dinamo puno puta bio na drugoj strani, igrao bolje, ali gubio utakmice. To je nogomet, broje se golovi, broje se bodovi. A Dinamo je taj koji ih je u škrabicu skupio najviše.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!