Ostali sportovi

Hrvatske gimnastičarke na EP-u u Riminiju: 'Osjećam se spremno'

Sportnet, Petar Jenjić • srijeda, 01.05.2024.
Hrvatske gimnastičarke na EP-u u Riminiju: 'Osjećam se spremno'

Pred nama je Europsko prvenstvo u Riminiju gdje će nastupiti i pet hrvatskih predstavnica. Najmlađa od njih je Mila Prpić koja tek ulazi u seniorsku gimnastiku...

Nakon Europskog prvenstva gimnastičara Rimini će ugostiti i smotru najboljih gimnastičarki Starog kontinenta. Pet hrvatskih reprezentativki otputovalo je u Italiju gdje ih sutra očekuju kvalifikacije: Tijana Korent (GK Nedelišće), Sara Šulekić (ZTD Hrvatski sokol), Tina Zelčić (ZTD Hrvatski sokol), Christina Zwicker (ZTD Hrvatski sokol) i Mila Prpić (ŽGK Vita Rijeka).

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U kvalifikacijama će nastupiti 155 djevojaka iz 38 europskih zemalja. Na ovo prvenstvo nije otputovala Ana Đerek, 25-godišnja Splićanka pretrpjela je još jednu tešku ozljedu u karijeri.

Tijana Korent ima bogato iskustvo nastupanja na europskim smotrama, Čakovčanka je i dalje motivirana za odlične rezultate. Korent je dvaput bila u finalima europskih prvenstva, 2013. u Moskvi te sedam godina poslije u Mersinu.

"Zdravstveno sam više-manje dobro, još uvijek imam malih problema s leđima i ramenom, ali nadam se da to neće puno utjecati na moju izvedbu u četvrtak. Vidjet ćemo kako će proći kvalifikacije s obzirom na to da je ovo europsko prvenstvo i konkurencija je vrlo jaka. Puno ekipa se priprema i za same Olimpijske igre i pokušavaju uopće vidjeti tko će uopće izboriti mjesto u ekipi. Konkurencija je stvarno dobra, ali ako odradim svoje, mogu samo čekati i vidjeti kako će druge cure odraditi i što će biti na kraju dana."

Sara Šulekić i Tina Zelčić nakon dobrih nastupa u kvalifikacijskim Svjetskim kupovima za Olimpijske igre nadaju se da to mogu ponoviti i u Riminiju.

"Super se osjećam i mislim da sam se uspjela malo rekuperirati i doći k sebi u ovih tjedan dana nakon Dohe. Želja mi je biti među prvih 12 što bi se moglo dogoditi, ako odradim svoju vježbu sa što manjim odbitkom, što čišće. Što se tiče novog težeg saskoka, treneru Marku Brezu i meni to trenutno ovdje nije cilj, ali ću taj teži saskok nastaviti trenirati i nadam se da će biti spreman za iduću sezonu", rekla je Šulekić.

Zelčić je poručila:

"Osjećam se spremno s obzirom na to da smo prošlih par mjeseci imali dosta natjecanja i borili se za Olimpijske igre. Na kraju mi je olimpijska smotra pobjegla samo za taj jedan jedini bod, ali što je tu je. Okrećem se Europskom prvenstvu, mislim da ako odradim svoju vježbu kao što sam odrađivala na posljednjih nekoliko Svjetskih kupova da bi to mogla biti ocjena oko 12.800, 12.900, možda čak i 13.000 što bi bio sjajan rezultat i samim time mislim da bi mogla završiti među prvih 12 do 15 cura. Ja ću dati sve od sebe da odradim vježbu kao što sam do sada odrađivala i nadam se onda što boljem rezultatu."

Christina Zwicker imala je namjeru na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu putem višeboja osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. U samom naumu spriječila ju je još jedna ozljeda u karijeri. 21-godišnja Zagrepčanka vraća se na međunarodnu scenu. Zwicker je pripreme za ovo Europsko prvenstvo odradila u Norveškoj, gdje uspješno usklađuje fakultetske i sportske obaveze.

"Treninzi su prošli dobro, osjećam se spremno, probala sam sve sprave. Sprave su iste one kakve imam i u dvorani u kojoj treniram tako da tu nije bilo nekih iznenađenja niti nekih većih promjena. Ovdje smo i kao juniorska i kao seniorska ekipa što mi je posebno drago zato što su tu i curice koje su prvi put na tako velikom natjecanju, a evo tu smo i mi koje već imamo iskustva i kojima ovo nije ništa novo i nepoznato. Meni je jako drago da sam ovdje budući da se posljednjih pola godine mučim s ozljedom. Imala sam stres frakturu jedne kosti stopala koja je onda zahtijevala i dugotrajnu imobilizaciju i oporavak. Međutim, to je sada iza mene, počela sam ponovno raditi višeboj koji ću raditi i na ovom natjecanju. Tome se jako veselim, da sam se i nakon ozljede 2022. i nakon ponovne ozljede, vratila nazad i da mogu raditi sve sprave, da mi to zdravlje dopušta. Veselim se natjecanju i nadam se da ću pokazati ono što znam i mogu."

Najmlađa članica reprezentacije je 15-godišnja Mila Prpić. Riječanka tek ulazi u seniorsku gimnastiku. Bogato iskustvo stekla je nastupivši na dva ovogodišnja Svjetska kupa, debitirala je u Bakuu, tri tjedna poslije u Antalyji dohvatila je i finale.

"Jako sam zadovoljna i sretna što sam dio ove seniorske ekipe. Nadam se da ću kvalifikacije odraditi najbolje što znam, mislim da sam spremna i jedva čekam početak."

Seniorske kvalifikacije na rasporedu su u četvrtak s početkom u 10 sati. Hrvatske predstavnice nastupaju u trećoj skupini koja se održava od 15.30 do 17.35 sati. Kvalifikacije završavaju oko 20 sati. Finala po spravama održavaju se u subotu od 16.25 do 19.45 sati.

U Riminiju se istovremeno održava i Europsko prvenstvo juniorki. U kvalifikacijama u petak sudjelovat će pet hrvatskih reprezentativki: u višeboju će nastupiti Ani Pughel (GK Rijeka), Mia Gašparin (GK Dubrava) i Iva Begić (GK Dubrava). Lucija Puljiz (GK Split) dobar rezultat "lovit" će na preskoku, dvovisinskim ručama i gredi, a Antea Šikić-Kaučič (ZTD Hrvatski sokol) isto će pokušati ostvariti na parteru.

FOTO: Slobodan Kadić/HGS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!