Nogomet

Repriza grupne faze, Borussia Dortmund i PSG sada se bore za finale

Petar Jenjić • srijeda, 01.05.2024.
Repriza grupne faze, Borussia Dortmund i PSG sada se bore za finale
Foto: EPA

Pred nama je prva utakmica drugog polufinala Lige prvaka. Borussiji Dortmund ovo je jedino natjecanje u kojem može do trofeja, dok je PSG u igri za čak četiri titule u ovoj sezoni...

Nakon sinoćnje odlične utakmice Bayerna i Real Madrida (2:2), večeras je na rasporedu prvi dvoboj drugog polufinala Lige prvaka. Borussia Dortmund će od 21 sat biti domaćin PSG-u u borbi za svoje novo finale, a njihov susret sudit će engleski sudac Anthony Taylor.

Igraj na Borussia D. - PSG na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ove dvije momčadi igrale su u grupnoj fazi. Prva utakmica odigrana je u Parizu gdje je domaćin slavio s 2:0 pogocima Kyliana Mbappea i Achrafa Hakimija u drugom poluvremenu. Druga je odigrana u Dortmundu gdje je njemačka ekipa vodila pogotkom Karima Adeyemija, ali bod Parižanima donio je Warren Zaire-Emery.

PSG je početkom ove godine osvojio francuski superkup protiv Toulousea, a proteklog vikenda osigurao je novi naslov prvaka u Ligue 1. Spasio se od poraza protiv Le Havrea u sudačkoj nadoknadi, a dvoboj je završio rezultatom 3:3. Kada na to nadodamo ovo polufinale Lige prvaka te činjenicu da još treba odigrati finale francuskog kupa protiv Lyona, PSG ima šansu osvojiti četiri trofeja.

Parižani su na vrhu lige sa 70 bodova, tri kola prije kraja imaju 12 bodova prednosti ispred Monaca. Nakon što su u osmini finala s ukupnih 4:1 izbacili Real Sociedad, u četvrtfinalu ih je čekao puno teži posao. Barcelona je slavila na Parku prinčeva s 2:3, ali je francuska ekipa s 1:4 slavila u uzvratu.

Dok PSG čeka na svoju prvu europsko titulu i hvata drugo finale, Borussia Dortmund već je 1997. godine osjetila slast osvajanja naslova europskog prvaka, a 16 godina kasnije i igranja još jednog finala. S obzirom na rezultate u Bundesligi, nisu mnogi očekivali da će dogurati do polufinala najjačeg europskog klupskog natjecanja.

Naime, tri kola prije kraja prvenstva zauzima peto mjesto s 57 bodova, pet manje od četvrtog RB Leipziga koji je upravo proteklog vikenda slavio u međusobnom dvoboju s čak 4:1. Tjedan prije toga Bayer Leverkusen se spasio duboko u sudačkoj nadoknadi i izvukao 1:1 u Dortmundu.

U osmini finala Borussia je svladala nizozemski PSV s ukupnih 3:1, dok je u četvrtfinalu bila bolja od Atletico Madrida. Španjolska ekipa slavila je s 2:1 u prvoj utakmici, no nakon prave golijade na Westfalenu domaćin je slavio s 4:2.

Borussia neće moći računati na duže ozlijeđenog Ramyja Bensebainija te Juliena Duranvillea, dok će susret propustiti i Sebastien Haller. Izvan kadra trebala bi biti još trojica igrača: Mats Hummels, Donyell Malen i Marcel Sabitzer, no ne bi nas iznenadilo da se barem netko od njih nađe u početnoj postavi. S druge strane, kod PSG-a neće igrati Presnel Kimpembe, Layvin Kurzawa i Sergio Rico.

Što su rekli

Edin Terzić, trener Borussije Dortmund: "U grupnoj smo fazi vidjeli drastično drugačiju utakmicu na našem stadionu. Bila je vrlo otvorena, mi smo bili bliže pobjedi, ali PSG je trenutno na vrhuncu i morat ćemo odigrati vrhunsku utakmicu kao tada. Imamo samopouzdanja da ćemo pokazati koliko smo napredovali. Nije ih lako zaustaviti, svima je cilj spriječiti Mbappea, ali to ne upali uvijek."

Luis Enrique, trener PSG-a: "Prekrasna je stvar uživati i igrati u ovako posebnoj utakmici na jedinstvenom stadionu u Europi i pokušati izboriti finale. Večeras će biti sjajna utakmica, moglo bi biti puno golova. Otkad sam stigao u klub, uvijek sam osjećao podršku igrača i kluba, u procesu smo napretka. Ovo je samo početak ovog projekta. Još je mjesec dana do kraja sezone i možemo osvojiti četiri trofeja, tako da moramo držati emocije pod kontrolom."

Mjesto, vrijeme, suci

Westfalenstadion, Dortmund, 21:00

Sudac: Anthony Taylor (Engleska)

Nedostaju

Borussia Dortmund: Duranville, Bensebaini, Haller (ozljeda), Hummels, Malen, Sabitzer (pod upitnikom)

PSG: Kimpembe, Kurzawa, Rico (ozljede)

Zadnji susret

Dvoboj u grupnoj fazi, odigran na istom stadionu na kojem se igra večeras, završio je rezultatom 1:1.

Prognoza

Polufinale Lige prvaka trebalo bi donijeti još jednu odličnu utakmicu. Obje momčadi večeras bi trebale postići po pogodak, a blagu prednost dajemo gostima.

FOTO: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Liga prvaka, nokaut faza

polufinale - prve utakmice

Bayern2:2Real Madrid
Borussia D.1:0PSG

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!