Nogomet

"Znam što Hajduk predstavlja"

Bernard Jurišić • utorak, 18.08.2009.
"Znam što Hajduk predstavlja"
Foto: Bernard Jurišić

Edoardo Reja danas je predstavljen novim trenerom splitskog Hajduka. 64-godišnji Talijanski stručnjak najavio je "red, rad i stegu" i bit će prvi talijanski strateg za kormilom nekog hrvatskog kluba...

Talijan rođen u slovenskoj Gorici novi je trener Hajduka. Edoardo Reja potpisao je dvogodišnji ugovor s Hajdukom i bit će prvi talijanski trener u splitskom klubu, ali i hrvatskom nogometu.

Na početku današnjeg predstavljanja medijima Reja je rekao nekoliko riječi na slovenskom jeziku, no prebacio se na materinji talijanski kako bi ono što će reći bilo što jasnije.

"Ovo je velika čast za mene. Imam sijede vlasi na glavi, ali znam što Hajduk predstavlja i sjećam se njegovih velikih momčadi iz prošlosti. Privukao me veliki entuzijazam i velika želja da se Hajduk dovede na poziciju koja mu pripada, ali prije svega zbog ozbiljnosti programa kojeg mi je Hajduk predstavio. Nisam čovjek za govore, ja sam 'zvijer terena' i sve što ima reći reći ću tamo."

Dobro raspoloženi Reja odavao je dojam čovjeka koji je uistinu zadovoljan svojim novim radnim uvjetima i okolinom.

"Nakon 32 godine vođenja klubova u Italiji ovo je novi izazov za mene, nova nacija, novi svijet koji su mi dali novi poticaj i novu motivaciju. Čuda nisu moguća, samo je jedan radio čuda pa je završio na križu. Samo radom sam postigao sve u svojoj karijeri, to namjeravam i ovdje."

Priznao je da ga je posebno impresionirao obilazak Hajdukova stadiona, a posebno trofejna soba splitskog kluba.

"Dolaskom na stadion vidio sam puno trofeja koji pričaju priču o povijesti ovog kluba i zbog toga sam uzbuđen. Razumijem ovaj navijački temperament, navijači Hajduka bili su poznati još za vrijeme bivše Jugoslavije, a imaju puno sličnosti s vatrenim navijačima u Napulju, gdje sam radio četiri godine. Znam kako je kad su navijačka srca vruća, a očekivanja velika."

Palicu vođenja momčadi preuzet će već večeras, kad će biti predstavljen svojim novim igračima. Večeras stiže i njegov pomoćnik zrakopolovom iz Rima, koji će voditi trening dok Reja bude "snimao stanje".

"Nevjerojatno je da gotovo ista momčad koja je gotovo u istom sastavu kao lani i borio se za naslov prvaka, odlično odigrao protiv Blackburna, danas ima takve probleme. To mi je veliki izazov, moj je zadatak izvući iz postojećeg kadra ono najbolje i da pokažu na terenu ono što mogu. Hrvatski nogomet ne poznajem previše, gledao sam nekoliko puta utakmice u Rijeci, ali imam dovoljno vremena za upoznati se detaljnije."

Može li ovaj Hajduk biti na tragu uspješnog Napolija iz prošlih sezona?
"Svaka je momčad drugačija, drugačiji su igrači i tomu se treba prilagoditi. Nisam proveo pripreme s momčadi i moram u brzom roku snimiti kapacitete i mogućnosti igrača, te prema tome formirati izgled momčadi."

Koji su vaši trenerski ciljevi s dolaskom u Hajduk?
"Moja je želja da se Hajduk vrati na mjesto koje mu pripada, a to je vrh Hrvatske lige. Predsjednik mi je rekao da bi volio već ove sezone osvojiti trofej, ja se s tim slažem, no prave stvari trebali bismo ostvariti u narednoj sezoni. Teško je govoriti o ciljevima, ali učinit ću sve da igrači vrate samopouzdanje, da već ove godine postignemo što bolji rezultat."

U Hajduku se često spominju "vanjski utjecaji" na trenere od strane mandžera i drugih "zainteresiranih". Kako se vi mislite nositi s tim pritiskom?
"Trener sam već 32 godine i puno sam toga prošao u Italiji. Uvijek radimo samo po svojoj glavi i za mene takva vrsta pritiska nije prihvatljiva. Dolazio sam i dosad u situacije da se svađam i s predsjednicima i upravama klubova, ali kad nisam naišao na pravu potporu onda sam se znao razilaziti s klubovima u takvim situacijama."

Hajduk je otvorio novu stranicu svoje povijesti...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!