Nogomet

Majer: 'Nije lako kada ne igraš, ali ne bojim se za svoj status u reprezentaciji jer sam pokazao koliko vrijedim'

Mario Borko • utorak, 07.05.2024.
Majer: 'Nije lako kada ne igraš, ali ne bojim se za svoj status u reprezentaciji jer sam pokazao koliko vrijedim'
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon dvije utakmice u kojima nije igrao, Lovro Majer je napokon dobio priliku i pokazao koliko vrijedi. Zamijetili su to njemački mediji koje su njega i trenera ispitali o tome zašto je u prethodnim kolima sjedio na klupi…

Nikog tko prati hrvatsku reprezentaciju i njezine igrače nije mogla veseliti situacija u kojoj se posljednjih tjedana našao Lovro Majer. Bivši igrač Dinama je nakon otkaza Niki Kovaču u Wolfsburgu pao u drugi plan, a dvije utakmice za redom ostao je na klupi. U subotu je protiv Darmstadta napokon dobio priliku, upisao je asistenciju i dokazao novom treneru Ralphu Hasenhüttlu da je bio u krivu.

Igraj na utakmice Bundeslige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Majer je u Wolfsburg stigao prošlog ljeta iz Rennesa. Klub je za njega platio 25 milijuna eura, a Zagrepčanin je time postao treći najskuplji igrač u povijesti kluba. Početak je bio nešto sporiji, trajala je prilagodba, ali kod Kovača je Majer bio standardan. Vukovi su imali vrlo tešku sezonu. U jednom trenutku imali su niz od 11 utakmica bez pobjede, čak je i ostanak u ligi došao u pitanje, a to je u konačnici dovelo do smjene bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije.

Hasenhüttel je po dolasku promijenio formaciju, prešao je na igru s trojicom u zadnjoj liniji i tu je Majer izgubio svoje mjesto. Najprije je tri puta ulazio u završnici susreta, a potom je u dvije utakmice ostao “zabetoniran“ na klupi. Da stvari budu još i gora, Wolfsburg je u ta dva susreta upisao pobjede i zato je pojavljivanje 26-godišnjeg veznjaka u početnih 11 protiv Darmstadta bilo malo iznenađenje.

Austrijanac je protiv posljednje momčadi lige odlučio ponovno promijeniti formaciju, krenuti s četvorkom u posljednjoj liniji što je Majeru otvorilo prostor na njemu najdražoj poziciji “desetke“. Odigrao je fenomenalnu utakmicu, bio je opasan po vrata suparnika, stvarao je šanse, upisao asistenciju i dao svoj veliki obol u 3:0 pobjedi.

Majer je s pet golova i pet asistencija u Bundesligi, drugi najbolji strijelac i drugi najbolji asistent u momčadi. Osim toga vrlo je cijenjen u njemačkim medijima koji su bili iznenađeni njegovim statusom nakon dolaska novog trenera, a Kicker je nakon sjajne predstave hrvatskog veznjaka s njim odradio intervju.

Nakon pobjede, Hasenhüttel nije mogao izbjeći pitanja o tome zašto je skupo pojačanje držao na klupi:

“Lovro je apsolutni profesionalac. Bilo mi je jako teško što u posljednje vrijeme nije dobivao dovoljno prilika, ali borba za ostanak je zahtijevala drugačije tipove igrača. Bilo je važno na terenu imati igrače koji su taktički disciplinirani, a Lovro je u tom segmentu ponekad malo neoprezan. Protiv Darmstadta je odigrao sjajnu utakmicu, igrao je jednostavno i naravno da je vrlo važan za nas. Uspjeli smo mu pronaći pravu poziciju, on je igrač koji se voli slobodno kretati, to smo mu omogućili i on je opravdao dobiveno povjerenje.“

Njemački list hvali hrvatskog veznjaka i bez obzira na manjak prilika koje u posljednje vrijeme dobivao ne vidi ga kao promašenu kupnju, ali skeptičan je da će igrač takve kvalitete ostati u klubu kako bi grijao klupu.

“Ovo razdoblje nije bilo nimalo lako za mene. Mislim da sam odigrao dobru utakmicu, zadovoljan sam asistencijom i pobjedom. Ja sam timski igrač kakvog trener želi i kada imam slobodu prema naprijed mogu biti vrlo koristan za ekipu“, rekao je Majer nakon utakmice.

Bivši igrač Dinama odgovorio je na pitanje o tome kako se osjećao zbog toga što u posljednje vrijeme nije bio u planovima novog trenera:

“Naravno da ja želim igrati svaku utakmicu, ali trener je tako odlučio i morao sam to prihvatiti. Pokušao sam naporno raditi i ne razmišljati o svom statusu. Naravno da to nije lako jer kad ne igraš svašta ti se vrti po glavi. Svaki igrač u karijeri prolazi kroz takvu situaciju i postoje dvije mogućnosti: tražiti krivnju u drugima ili ostati fokusiran na sebe, vjerovati u svoje kvalitete i marljivo raditi. Ja sam izabrao ovo drugo i takav me stav u životu i doveo ovdje.“

Majer nije želio previše govoriti o svom statusu i budućnosti u klubu:

“Trenutno ne razmišljam o tome što će biti u budućnosti. Imam ispred sebe još dvije utakmice i nakon toga slijedi Europsko prvenstvo. Kada to završi vidjet ćemo što i kako dalje.“

Lovro je za hrvatsku reprezentaciju odigrao 29 utakmica, ali samo u deset navrata je bio starter. U nešto više od 1100 minuta zabio je šest golova i upisao tri asistencije. Na Svjetskom prvenstvu postigao je pogodak protiv Kanade i uspješno realizirao jedanaesterac u raspucavanju protiv Brazila. U posljednje vrijeme sve se više nameće Zlatku Daliću, postigao je gol i asistirao protiv Latvije, a isto je ponovio u zadnjoj utakmici protiv Egipta.

“Naravno da se brineš za svoj status u reprezentaciji kada ne igraš. Bez obzira na to nisam previše zabrinut jer sam u posljednje vrijeme u reprezentaciji igrao vrlo dobro, a zabio sam i dva gola. Naravno da nema garancije, ali pokazao sam izborniku što mogu“, zaključio je Majer koji će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj biti vrlo važan dio reprezentacije.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3489:24+6590
2Stuttgart 3478:39+3973
3Bayern 3494:45+4972
4RB Leipzig 3477:39+3865
5Borussia D. 3468:43+2563
6Eintracht Frankfurt 3451:50+147
7Hoffenheim 3466:66046
8Heidenheim 3450:55-542
9Werder Bremen 3448:54-642
10Freiburg 3445:58-1342
11Augsburg 3450:60-1039
12Wolfsburg 3441:56-1537
13Mainz 05 3439:51-1235
14Borussia M. 3456:67-1134
15Union Berlin 3433:58-2533
16Bochum 3442:74-3233
17Köln 3428:60-3227
18Darmstadt 3430:86-5617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!