Košarka

Kreće doigravanje u hrvatskom prvenstvu: Cibona favorit ili autsajder protiv Zaboka?

Branimir Korać • četvrtak, 02.05.2024.
Kreće doigravanje u hrvatskom prvenstvu: Cibona favorit ili autsajder protiv Zaboka?
Foto: Tomislav Pavlek/HINA

Danas su na rasporedu prvi susreti četvrtfinalne serije hrvatskog košarkaškog prvenstva. Dva su izrazita favorita, Zadar i Split, u ostala dva susreta razlike su znatno manje…

Hrvatsko košarkaško prvenstvo nastavlja se doigravanjem, osam najboljih momčadi iz regularnog dijela sezone borit će se za titulu prvaka. U biti, realnost je da će se dvije momčadi boriti za titulu, Zadar i Split koji su daleko ispred ostalih i bilo bi veliko iznenađenje da oni ne zaigraju u finalu.

Igraj na utakmice Premijer lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Cibona je bila treća nakon ligaškog dijela, ali to njeno treće mjesto samo je pokazatelj "kvalitete" hrvatske košarkaške lige. Cibosi su uglavnom sezonu gurali s petoricom seniora koji su dodatno izraubani u ABA ligi, u jednom trenutku imali su na raspolaganju čak šestoricu punoljetnih, a danas su na samo četvorici. Od te četvorice tu je Krešo Radovčić koji je u posljednjim utakmicama samo bi u zapisniku, ali nije moga igrati i upitno je koliko će sada moći.

Uz svo poštovanje prema Cibosima koji su preživljavali na parketu i borili se u svakoj utakmici kao da im je posljednja, bilježili su neke pobjede u susretima u kojima su bili veliki autsajderi, ali su isto tako gubili utakmice od slabijih protivnika što se može opravdati stanjem u klubu i momčadi. Ipak, taj visoki plasman Cibone u ovakvom stanju, koliko god je pozitivna vijest za Repešine igrače, toliko je pokazatelj koliko ostali klubovi i dalje zaostaju za ABA ligašima.

No, doigravanje je neka druga priča i iako bi dosad Cibona bila veliki favorit protiv Zaboka i očekivao bi se njen prolaz, danas je upitnik tko je favorit u tom srazu. Cibona ima na raspolaganju Perasovića, Aranitovića i Majcunića, možda i Radovčića, ali hoće li to biti dovoljno? Zabok je ove sezone pokazao kako zna s Cibonom, tri puta su se susreli i Zabočani su dva puta slavili. Oba puta su do pobjede došli u Zagrebu dok je Cibona jedinu pobjedu ostvarila u Zaboku, ali tada je, u listopadu, bila i svježija i s petoricom seniora koji su nosili igru u tim trenucima.

Još jedan par koji nudi neizvjesnost bit će Cedevita Junior - Dinamo. Zagrebački dvoboj bit će ujedno i dvoboji bivšeg i sadašnjeg izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije. Damir Mulaomerović s Cedevitom ima bolju startnu poziciju, ali Sesarov Dinamo polako se diže i ovdje vidi svoju šansu.

U ostala dva četvrtfinala favoriti su jasni i očekuje se Zadar i Split neće imati prognoza. Prolaz s dvije utakmice je realan i za očekivati je da će Zadar i Split napraviti sve kako bi izbjegli majstoricu.

Zadrani igraju protiv Dubrave koja je doigravanje dohvatila doslovno u posljednji trenutak. U posljednjem kolu morala je do pobjede protiv Cibone kako bi dohvatila doigravanje i uspjela je, a u konačnici među osam nije ušla Šibenka.

Zadar je znatno kvalitetniji i jedino što ga zanima je osvajanje naslova prvaka, a Dubrava je samo jedna stepenica na tom putu.

Problema ne bi smio imati niti Split protiv Dubrovnika, bez obzira na oscilacije koje je Rimčev sastav ove sezone imao. Razlika u kvaliteti je jasna i ako Split bude na željenoj razini, rutinski će odraditi posao.

U svakom slučaju imamo dva susreta s izrazitim favoritima i dva neizvjesnija. Sve osim finala Zadra i Splita bilo bi prilično iznenađenje, po svim parametrima ostali su ipak ispod ova dva kluba.

Parovi četvrtfinala:
Cibona - Zabok 18:00
Split - Dubrovnik 19:00
Zadar - Dubrava 19:00
Cedevita - Dinamo 20:30

Premijer liga, doigravanje

četvrtfinale

Cibona92:75Zabok
Split100:78Dubrovnik
Zadar78:61Dubrava
Cedevita Junior95:82Dinamo Zagreb
Dubrava78:90Zadar
Dubrovnik74:82Split
Zabok73:70Cibona
Dinamo Zagreb102:71Cedevita Junior
Cibona97:67Zabok
Cedevita Junior89:100Dinamo Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!