Ostali sportovi

Bez ruskih i bjeloruskih mačevaoca u Parizu

HINA, Petar Jenjić • utorak, 23.04.2024.
Bez ruskih i bjeloruskih mačevaoca u Parizu
Foto: Pixsell

Na Olimpijskim igrama u Parizu neće nastupiti ruski i bjeloruski mačevaoci. Naime, nitko od njih nije prijavljen za europski olimpijski kvalifikacijski turnir...

Niti jedan ruski ili bjeloruski mačevalac neće sudjelovati na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu za tri mjeseca, jer oni koji ispunjavaju uvjete pod statusom neutralnog pojedinačnog sportaša nisu prijavljeni za europski olimpijski kvalifikacijski turnir, objavio je u utorak predsjednik Europske mačevalačke konfederacije Giorgio Scarso.

Igraj na Serie A na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ako Međunarodni mačevalački savez (FIE) nije smatrao da najbolji ruski mačevaoci ispunjavaju uvjete za ovaj status, ostali su još uvijek imali posljednju priliku kvalificirati se za Igre. Preostalo je osvojiti šest "viza" za olimpijski kvalifikacijski turnir europske zone koji se od petka do nedjelje održava u Differdangeu u Luksemburgu.

"Ograničenje registracije je prošlo. Razlog njihovog nedolaska nije poznat, nema službene izjave ili pisma koje bi to objasnilo", rekao je Giorgio Scarso.

Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Podznjakov zaprijetio je bojkotom olimpijskih natjecanja u mačevanju prošle godine kada je status AIN-a uskraćen najboljim mačevaocima njegove zemlje, počevši od njegove kćeri Sofije Podzniakove, aktualne olimpijske prvakinje u pojedinačnoj i ekipnoj sablji.

Čini se da je prijetnja ostvarena:

"Nitko od ruskih mačevalaca neće ići na ove Olimpijske igre", izjavio je 11. travnja predsjednik Ruskog mačevalačkog saveza Ilgar Mamedov za specijaliziranu stranicu Sports.ru.

"Jasno smo izrazili svoj principijelni stav - nećemo dijeliti naš tim na one koji se sviđaju Zapadu i one koji su, po njihovom mišljenju, loši Rusi."

Međutim, u hrvanju su plasman na Igre početkom travnja izborili sportaši iz Rusije i Bjelorusije. Detaljnije, 13 od 36 mjesta dodijeljenih tijekom kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Bakuu osvojili su "neutralni pojedinačni sportaši".

Na individualnoj osnovi, ruski i bjeloruski sportaši mogu sudjelovati pod neutralnom zastavom na Igrama, pod uvjetom da nisu otvoreno podržavali ofenzivu koju je Rusija pokrenula u Ukrajini u veljači 2022. ili da nisu članovi kluba povezanog sa snagama sigurnosti ili vojske.

Unatoč ovim strogim ograničenjima koja samo nekoliko desetaka sportaša može poštovati, čini se da je ruski ministar sporta Oleg Maticin sredinom ožujka isključio mogućnost bojkota.

No, od tada je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) također isključio Ruse i Bjeloruse s parade otvaranja, što je izazvalo bijes Moskve zbog koje se međunarodno tijelo "prebacilo u rasizam i neonacizam".

FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!