Ostali sportovi

Sedlaček izborio finale Lige prvaka: 'Kada sam došao i vidio sastav momčadi, potajno sam se nadao'

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 28.03.2024.
Sedlaček izborio finale Lige prvaka: 'Kada sam došao i vidio sastav momčadi, potajno sam se nadao'

Izboriti finale odbojkaške Lige prvaka doseg je kojim se malo koji profesionalni odbojkaš može podičiti, pogotovo netko od Hrvata ili Hrvatica. Doista nije bilo puno naših vrhunskih igrača i igračica koji su to uspjeli, a Marko Sedlaček, naš iskusni reprezentativac koji će na ljeto napuniti 28 godina, odnedavno je ušao u taj 'klub privilegiranih'.

Njegov poljski klub Jastrzebski s 3:0 i 3:2 pobijedio je turski Ziraat Bankasi u polufinalu, pa će tako u finalu CEV Lige prvaka odmjeriti snage s talijanskim Trentinom. Upravo s ovim klubom Marko Sedlaček ima jednu zanimljivu poveznicu. "Trentino vodi moj bivši trener iz talijanske Cisterne u kojoj sam lani igrao, a trenirao me i ranije u Monzi, Fabio Soli. O njemu imam iznimno visoko mišljenje, vrhunski je stručnjak i drago mi je što ćemo se vidjeti u finalu najjačeg klupskog natjecanja", govori Marko koji se nakon možda najbolje sezone u karijeri, lani u Cisterni, sjajno snašao i u Poljskoj, zemlji u kojoj je odbojka prvi sport i u kojoj se igra jedna od najjačih europskih liga.

Igraj na odbojkaške mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ovdje su igrači jako cijenjeni i poznati, snimaju reklame, svi ih poznaju. Ogroman je broj talentiranih igrača koji još nisu na internacionalnoj razni, ali nezadrživo prodiru. Utakmice se igraju pred prepunim dvoranama, 15-17.000 ljudi, sjajna atmosfera koja nosi. To još nisam doživio u niti jednoj zemlji u kojoj sam do sada igrao, toliki interes za odbojkom. No i naporno je, duga su putovanja, mi koji igramo europske kupove igramo svakih nekoliko dana utakmice od kojih niti jedna nije lagana, u niti jednoj se ne možeš opustiti. No, zato imamo takav roster, nas primača-pucača ima četiri, tako da se nekako rotiramo pa se ipak ne potrošimo toliko. Uglavnom, zadovoljan sam jako, iako sam igrao manje nego lani, ali ovo je ipak novi nivo za mene", dodaje Marko.

Biti u finalu Lige prvaka, to je definitivno nešto čime se može pohvaliti. "Velika su bila očekivanja od kluba, a i ja sam se, kada sam došao i vidio sastav momčadi, potajno nadao tome. Meni je igranje finala Lige prvaka od početka karijere bio san i evo sada sam na pragu ispunjenja toga."

U Poljskoj je upoznao i novog izbornika reprezentacije Hrvatske, Igora Juričića, koji uspješno vodi Trefl. "Nisam ga poznavao odranije, već smo se sreli ove sezone dva puta u domaćim susretima i oba puta smo imali zanimljive razgovore. Nakon što je postao izbornik čuli smo se telefonom, ukratko mi je prenio neke svoje ideje, kako gleda na reprezentaciju, dao mi je neke smjernice. Iz svega toga sam zaključio da je vrlo direktan, da dosta traži od igrača u sportskom smislu, ali i da već sada ima ideje kako sve podići na još viši nivo pa se radujem novoj suradnji. Vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve ako svi pušemo u isto jedro, od igrača, preko stožera do Saveza. Najvažnije je da svi pozitivno 'kliknemo' s novim izbornikom. Uz to i on je s Treflom imao odličnu sezonu, u play offu su, iako na papiru nema toliko atraktivnu momčad. No, očito je iz njih izvukao maksimum, ponudio im odskočnu dasku za daljnje napredovanje u karijeri."

Izbornik Juričić rekao je da s našom reprezentacijom ima puno posla pa je početak priprema zakazao već početkom svibnja. "Točnije, na dan kada ja igram u finalu Lige prvaka, tako da se neću moći odazvati odmah, no to smo ionako već dogovorili. Meni se zapravo toliko velikih, pozitivnih stvari 'naguralo' praktički u mjesec dana da je to doista nevjerojatno. Evo, finale Lige prvaka početkom svibnja, prije toga play off u Poljskoj", kaže Marko i dodaje: "No najprije od svega – uskoro ću postati tata malog Jakova, supruga bi trebala roditi oko Uskrsa. U Zagrebu je, to joj je poznato okruženje, rodbina, prijatelji. Ja ću doći u Zagreb tih prvih nekoliko dana, to se ne propušta, a i u klubu su bili susretljivi glede toga. Uostalom, mislim da preko 70% mojih suigrača već postalo roditeljem."

Marko Sedlaček doista ima razloga za slavlje ovo proljeće, potpuno zasluženo. Neka se samo to dobro raspoloženje protegne i tijekom ljeta kroz nastupe u reprezentaciji, ali i kako bi odmah mogao uskočiti u novu veliku klupsku sezonu, u ponovno nekom velikom klubu, jer mu u Jastrzebskom ističe ugovor.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!