Tenis

Qinwen Zheng preko Ukrajinke do prvog Grand Slam finala u karijeri

Mario Borko • četvrtak, 25.01.2024.
Qinwen Zheng preko Ukrajinke do prvog Grand Slam finala u karijeri
Foto: EPA

U drugom polufinalu Australian Opena, Qinwen Zheng bila je s dva puta po 6:4 bolja od Dajane Jastremske. Za Kineskinju je ovo prvo finale Grand Slama, a u finalu ju očekuje prošlogodišnja pobjednica Arina Sabalenka…

Saznali smo i drugu finalisticu Australian Opena. 15. tenisačica svijeta Qinwen Zheng pobijedila je ukrajinsku kvalifikanticu Dajanu Jastremsku sa 6:4, 6:4 i tako stigla do svog prvog Grand Slam finala u karijeri.

Igraj na mečeve Australian Opena na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ukrajinka je bolje ušla u meč i nakon oduzetog servisa stigla do vodstva 2:0. Ipak Kineskinja odmah vraća izgubljeni servis i kod rezultata 3:3 radi novi break. Tu je prednost uspješno obranila i uzela prvi set sa 6:4.

U drugom setu obrnut početak, Zheng je prva oduzela servis i povela s 2:1, ali već u idućem gemu Jastremska vraća izgubljeno. Kineskinja ponovo, kao i u prvom setu, kod rezultata 3:3 oduzima servis 93. tenisačici svijeta i mirno privodi meč kraju sa 6:4, 6:4.

Zheng je u karijeri osvojila dvije titule, a na Grand Slamu je do sada samo jednom igrala četvrtfinale. Da joj je forma u uzlaznoj putanji dala je nagovijestiti krajem prošle godine kada je osvojila prvi turnir iz serije 500 i igrala finale WTA Elite Trophyja. Od idućeg tjedna bit će, ovisno o ishodu finala, sedma ili šesta na WTA ljestvici.

U finalu ju očekuje druga tenisačica svijeta Arina Sabalenka koja lovi svoju drugu uzastopnu titulu u Australiji. Bjeloruskinja će u finalu biti veliki favorit, a treba spomenuti da je Kineskinja do finala stigla bez ijedne pobjede protiv top 50 tenisačice svijeta, a čak tri protivnice bile su rangirane ispod 90. mjesta.

Jastremska kojoj su tek 23 godine bila je svojevremeno 21. igračica svijeta, a na glavni turnir Australian Opena ušla je preko kvalifikacija. Tamo je u prvom kolu u tri seta pobijedila hrvatsku tenisačicu Leu Bošković. U prvom meču glavnog ždrijeba izbacila je sedmu tenisačicu svijeta Marketu Vondroušovu i krenula u nevjerojatan niz koji je ipak stao u polufinalu.

Ukrajinka će napraviti velik skok na WTA ljestvici, do sad je bila 93., a sada će skočiti na 29. poziciju. Vidjet ćemo hoće li nastaviti sjajnu formu ili će joj ponovo trebati više od tri godine kako bi prošla prvo kolo Grand Slama.

Australian Open polufinale:
Qinwen Zheng (Kina, 12) – Dajana Jastremska (Ukrajina) 6:4, 6:4

FOTO: EPA/JOEL CARRETT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!