Nogomet

Ispali su iz lige, raskinuli s onim koji ih je odveo u finale, ali još se nadaju trofeju

Krešimir Milić • srijeda, 24.05.2023.
Ispali su iz lige, raskinuli s onim koji ih je odveo u finale, ali još se nadaju trofeju
Foto: Pixsell

Iza Šibenika je jedna od bizarnijih sezona u povijesti kluba. Mijenjali su se vlasnici, uprave, treneri, pa vraćali treneri, mijenjao se kadar i prosula značajna prednost u borbi za ostanak koji se s obzirom na prednost očekivao, a na kraju se ušlo i u finale Kupa što se nije baš očekivalo…

Kad su se slagale momčadi na početku sezone od priprema pa u periodu od nekoliko prvih par kola Šibeniku se baš nije predviđao ovakav rasplet na kraju sezone. Doduše je borba za ostanak na koju su se mnogi bili spremni kladiti, a manje onih da će ispasti i još manje onih da će igrati finale SuperSport Hrvatskog kupa.

Igraj na Hajduk - Šibenik na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ove sezone vidjeli smo nekoliko različitih izdanja Šibenika, a na kraju je nažalost po navijače prevladalo ono najgore. Sezonu je počeo Damir Čanadi na klupi sa starim vlasnicima, a zamjerao mu se manjak napadačke igre iako je s kadrom koji je imao na raspolaganju uglavnom odigravao remije. Jedan takav bio je i protiv Hajduka kad je Ivan Dolček, igrač Bijelih na posudbi na Šubićevcu, zabio za 1:1, a taj gol je i presudio Valdasu Dambrauskasu na klupi Hajduka.

Kolo kasnije remizirali su i s Rijekom, a nakon toga uprava se odlučila na smjenu trenera pa je Čanadija zamijenio Mario Cvitanović. S njim su odradili zimske pripreme, a u tom periodu promijenio se i vlasnik te su počela dolaziti iskusna i zvučna imena s kojima je Šibenik trebao izgurati borbu za ostanak u kojoj je imao značajnu prednost ispred Gorice.

U proljeće su ušli pod vodstvom Cvitanovića, ali već nakon dvije utakmice proljetnog dijela uslijedio je novi zaplet i na klupu se vratio Čanadi. Na zimu su se pojačali zvučnim i iskusnim imenima poput Zorana Kvržića, Dejana Radonjića i Darija Čanađije, a ostali su bez Ivana Delića koji je otišao u talijansku Serie B gdje igra za Cosenzu.

Činilo se za Šibenčane nemoguće prosuti bodove prednosti koje su imali ispred Gorice. Međutim, iz kola u kolo demantirali su sve, a Gorica je igrala na drugoj razini od one koju je pokazivala tijekom jesenskog dijela. Trajala je ta borba sve do predzadnjeg kola u kojem su Šibenčani i potvrdili ispadanje, a onu prednost su izgubili ranije. Negdje u toj borbi izgubili su i Duju Čopa koji je iz još uvijek nepoznatih razloga udaljen iz momčadi, a onda je i raskinuta njegova posudba iz Dinama.

Bilo je to čudno s obzirom da ih je Čop uveo u finale kojem se ni sami nisu nadali do te mjere da bivša uprava nije predala zahtjev za licencu za europska natjecanja. Nadali su mu se možda navijači koji nakon ispadanja moraju slušati fore kako je ''drugo lice Dalmacije'' postalo ''druga liga Dalmacije''.

Nakon izbacivanja Dinama u polufinalu najveća želja im je slaviti protiv svojih najvećih rivala Hajduka. Poznat je antagonizam koji vlada između Funcuta i Torcide, a iz takvog odnosa rodilo se i rivalstvo koje će obilježiti još jedan Dalmatinski derbi.

Kad pričamo o šansama jasno je da se one Šibenika broje u jako sitnim postotcima. Svjesni su toga i u klubu, ali se isto tako nadaju ako su uspjeli rušiti Dinamo da mogu i Hajduk. Pokazali su nekoliko puta da mogu biti opasni iz kontre protiv jačih klubova, a takva je moguća i danas. Na sve to se poziva na oprez i u taboru Bijelih, ali i unatoč toj minimalnoj opasnosti teško je za vjerovati da se može ostvariti u ovakvoj utakmici.

Atmosfera u klubu posljednjih dana zbog ispadanja nije bila najbolja. Sivo okruženje i razmišljanja razlila su se u svakoj pori, a spominjali su se i sukobi u svlačionici. Očekuju se i krajem tjedna nakon posljednje utakmice u prvenstvu, one na Poljudu protiv Hajduka, brojne ostavke, otkazi i smjene, ali prije toga još imaju želju otežati Hajduku put do obrane Rabuzinova sunca, a ako uspiju i odnijeti ga na Šubićevac kao revanš za finala iz 2010. kad su ostali bez njega protiv Bijelih.

S takvim raspletom bila bi to svakako jedna od najbizarnijih sezona jednog kluba. Od borbe za ostanak i ispadanja preko izbacivanja Dinama pa eventualnog slavlja protiv Hajduka do mijenjanja trenera i povrataka u istoj sezoni te promjena u vlasništvu i drugih stvari koje su obilježile ovu sezonu Šibenčana.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!