Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice saznale protivnice u skupini Svjetskog prvenstva do 19 godina

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 31.03.2023.
Hrvatske odbojkašice saznale protivnice u skupini Svjetskog prvenstva do 19 godina

Na pravom sportskom spektaklu u švicarskoj Lausanni održan je ždrijeb Svjetskog U-19 prvenstva za odbojkašice koje se od 1. do 11. kolovoza igra u Hrvatskoj (Osijeku) i Mađarskoj (Szegedu).

Hrvatska reprezentacija igrat će u skupini B u Osijeku, a uz naše odbojkašice tu su još i selekcije Turske, Njemačke, Dominikanske Republike, Portorika i Nigerije. U Osijeku se igra i skupina D, po mnogima možda i najjača od sve četiri. Tu su reprezentacije SAD, Srbije, Poljske, Meksika, Japana i Koreje. Naša skupina B u drugom dijelu SP-a križa upravo s jakom skupinom D.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dugogodišnji izbornik naše juniorske U-19 reprezentacije Saša Ivanišević nakon ždrijeba je rekao: "Bit će to sjajno natjecanje, u to sam uvjeren, s mnoštvom odličnih utakmica. Trenutno se kod mnogih događaju promjene godišta, to je generacija 2005/2006. i mlađe. Znam da je Turska tu svakako najjača reprezentacija i to ne samo u skupini već mislim i da imaju aspiracije i prema nekoj od medalja. Njemačka također ima sjajnu generaciju, Dominikanska Republika fizički je vrlo moćna selekcija, baš poput njihove seniorske reprezentacije, a i Portoriko prema nekim trenutno dostupnim informacijama ima jako dobru selekciju. Tu je Nigerija, kao predstavnik Afrike, po rejtingu nekako najslabija reprezentacija. No, to su za sada samo papirnate prognoze, mi imamo vrlo zanimljivu generaciju za koju vjerujem da se može nositi sa svima te da možemo na ovom SP-u polučiti dobar rezultat."

Izbornik se osvrnuo i na nadolazeće planove i ciljeve ususret Svjetskom prvenstvu: "Mi već imamo određeni kostur reprezentacije, no do početka priprema napravit ćemo širi spisak onih s kojim ćemo startati, dakle sa 16 igračica, jer na FIVB natjecanjima sudjeluje njih 12. Plan i program već imamo, nedostaju tek neke finese. U svakom slučaju krećemo s pripremama u Mariboru 19. lipnja i tamo ćemo manje-više biti pet tjedana, da bi se posljednjih desetak dana prebacili u Osijek. Maribor nam je stara baza, tu je uvijek puno reprezentacija i klubova na pripremama pa nema problema s pronalaskom sparing-partnera."

Skupine A i C igraju se u Mađarskoj. U skupini A igraju Mađarska, Argentina, Egipat, Kamerun, Kina i Čile, dok u skupini C igraju Italija, Brazil, Tajland, Peru, Kanada i Bugarska.

Ovo će se Prvenstvo po prvi put održati u novom formatu s 24 ekipe, podijeljene u četiri skupine s po 6 reprezentacija. Sustav je standardan, prve četiri reprezentacije iz svake skupine idu u drugi krug, gdje se križaju skupine A i C, te B i D, i to tako da prvi iz jedne skupine igra s četvrtim iz druge skupine, drugi s trećim, treći s drugim te četvrti s prvim. Nakon toga slijede četvrtfinalni i polufinalni mečevi te na koncu borba za odličja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!