Nogomet

Melnjak za Sportnet: "Želim ostati na zemlji, trenutno razmišljam samo o Rizesporu"

Branimir Korać • petak, 10.05.2019.
Melnjak za Sportnet: "Želim ostati na zemlji, trenutno razmišljam samo o Rizesporu"
Foto: Pixsell

Dario Melnjak sjajno igra u Turskoj, prelaskom iz Domžala u Rizespor povukao je izvrstan potez i napravio veliki iskorak u karijeri. U razgovoru za Sportnet govori o novom klubu, promjeni sredine, ali i o stanju u turskom nogometu...

Dolaskom u Rizespor Dario Melnjak proživljava najljepše dane u karijeri. Samo pola sezone bilo je dovoljno da cijena dramatično naraste na tržištu i da Melnjak zapne za oko renomiranijim klubovima. Iz Slovenije je otišao u Tursku.

"Prvo veliko hvala Domžalama koje su mi omogućile prekrasnih godinu i pol, isto tako što nisu radile veliki problem pri odlasku u Tursku, uvijek ću biti dio "rumene družine". Interes Rizespora pojavio se ove zime, a moja velika želja još od prošlog ljeta bila je Turska (jedna od boljih liga, super navijači, stadioni, ...) tako da smo se sve brzo dogovorili."

Rizespor vodi bivši turski reprezentativac Okan Buruk, a klub je trenutno oko sredine ljestvice.

"Pri dolasku u Rizespor na sredini prvenstva, klub je bio na posljednjem mjestu tablice, ali smo stvarno super krenuli u drugu polusezonu i sada smo na sredini tablice sa šansom da se izbore kvalifikacije za Europsku ligu. Klub krase sjajni navijači, to je manji grad u odnosu na ostale gradove u Turskoj, ali s velikom ljubavlju prema nogometu, tj. Rizesporu. Trener Okan Buruk se prije svega ističe prekrasnom osobnošću i zajedno sa svojim stožerom, u kojem se nalazi i naš Stjepan Tomas, prava su podrška svim igračima, pa tako i meni."

Melnjak je imao najbolje moguće predstavljanje navijačima, zabio je u debiju Akhisaru i nakon toga je nezamjenjivi član prvih 11.

"Uzevši broj 53 (broj grada/kluba/navijača...) nekako sam s jedne strane imao dodatnu energiju, a s druge "stavio" mali pritisak. Pokazalo se super potezom, drago mi je da sam im se zahvalio tim golom na velikoj podršci, naravno presretan sam zbog gola u debiju, a najviše što smo nastavili sa skupljanjem bodova u tada velikoj borbi za ostanak u turskoj Super ligi."

Dosta se govorilo o odličnom nastupu protiv Fenerbahčea kojeg smo ove sezone imali prilike vidjeti protiv Dinama u Europskoj ligi. Velikan se na kraju provukao golom u završnici i slavio s 3:2.

"Bila je to utakmica u kojoj smo nakon odličnog niza od nekoliko pobjeda htjeli nastaviti s istim i protiv Fenerbahčea. Sigurno, sretan sam zbog svoja dva gola, no tužan zbog izgubljenih bodova nakon dobre igre cijele momčadi, unatoč igraču manje. No taj poraz nas je ojačao. Samopouzdanje i kolektiv samo su rasli."

Melnjak je igrao jako dobro u Domžalama, a ovdje je nastavio s odličnim nastupima na još višoj razini.

"Vjerovao sam u sebe, želio taj iskorak i uz Božju pomoć, trener i klub zadovoljni su mojim igrama, a ja želim još više napredovati i dokazivati se samom sebi te isto tako i drugima."

Osim u Sloveniji i Turskoj, Melnjak je nastupao i u Belgiji i u HNL-u te je iskusio različite lige i načine igre.

"Nekako sam dojma da je današnji nogomet sve više ujednačen, male su razlike između liga, nekako infrastruktura, uvjeti oko same nogometne igre povećavaju dojam o kvaliteti neke utakmice ili ekipe. Turska liga je stvarno sjajna, nogomet atraktivan i zanimljiv, popraćen punim stadionima."

Kada bi Rizespor nastupao u HNL-u, bio bi na kojoj razini otprilike?

"Ove sezone Rizespor je igrao "al pari" s najboljim klubovima u Turskoj (Bašakšehir, Bešiktaš, Fenerbahče...), a oni su u najmanju ruku nivo s Dinamom."

HNL, naravno, prati i dalje, a posebna je pozornost na Slaven Belupu.

"HNL napreduje, dosta se ulaže, tako je i ovih četiri-pet ekipa gornjeg dijela odmaknulo. Pratim Slaven Belupo, napravili su neke promjene, dali šansu mladim trenerima, mladim igračima i sigurno će izgraditi još bolju ekipu i biti bolji."

Kakvi su ciljevi kluba do kraja sezone, ali i u sljedećoj sezoni?

"Ako bi Galatasaray osvojio Kup, otvorilo bi se to peto mjesto na tablici koje vodi u kvalifikacije Europske lige, postavili smo si cilj to peto mjesto, neće biti lako, ali cijele polusezone dizali smo ciljeve, pa tako i sada, želimo se boriti za nešto."

Bašakšehir je imao sve u svojim rukama, ali u zadnje vrijeme je potpuno pao i Galatasaray ga je uhvatio, a Rizesporu slijedi upravo dvoboj s Galatasarayjem.

"Bašakšehir je stvarno držao dobar "tempo" do prije nekoliko kola, igrao najbolji nogomet u ligi. Možda ih je mali pritisak usporio, ali nogomet daje tu čar da je uvijek na kraju zanimljivo, tako da bit će sad zanimljiva završnica. Galatasary sada dolazi kod nas, mi se super osjećamo i bez pritiska smo tako da sigurno nas očekuje zanimljiva utakmica. Vidjet ćemo, u Turskoj je svaka utakmica izjednačena. Tu je i Bešiktaš našeg Domagoja Vide koji se isto bori za prvo mjesto."

Rize je na obali Crnog mora, ima odlične uvjete za rad, prilagodba je prošla glatko.

"Svaki klub u Turskoj ima odličan kamp centar, tako i Rizespor, Grad je mali, ali ima dušu. I prilagodba je stvarno bila glatka, nije bilo previše vremena, odmah poslije tog gola i borbe za opstanak stvarno je sve krenulo super i s pobjedama. Pozitivna energija u ekipi i gradu, to mi je puno olakšalo."

U Tursku ste tek došli, a mediji već pišu o brojnim klubovima kojima je zapeo za oko.

"Iskreno, lijepo je čuti da se piše, priča, no, želim ostati na zemlji, trenutno razmišljam o Rizesporu. Želim nastaviti davati sve od sebe i prepustiti sve Božjoj volji."

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!