Nogomet

Kreilach: "Vjerujem da Rijeka ima dobre šanse protiv Olympiakosa, a volio bih se jednog dana vratiti"

Branimir Korać • utorak, 22.08.2017.
Kreilach: "Vjerujem da Rijeka ima dobre šanse protiv Olympiakosa, a volio bih se jednog dana vratiti"

Damir Kreilach već više od četiri godine s uspjehom nosi dres Union Berlina te je jedno od prepoznatljivih lica 2. Bundeslige. U razgovoru za Sportnet govori o karijeri u Berlinu, Rijeci, ambicijama u ovoj sezoni, ali i budućnosti...

28-godišnji Vukovarac nije tipičan profesionalac koji svakih sezonu-dvije mijenja klubove, bori se za visoke ugovore i ne izaziva pozornost medija aktivnostima van travnjaka. Njegova karijera vezana je samo uz Rijeku i Union Berlin, a u oba kluba ostavio je veliki trag.

Damir Kreilach

Datum rođenja: 16. travanj 1989.

Mjesto rođenja: Vukovar

Klubovi: Opatija, Rijeka, Union Berlin

Pozicija: Vezni

U Berlin je otišao još 2013. godine, tamo je već starosjedioc, a veliko priznanje je i činjenica da je dogurao do jednog od kapetana momčadi. Klub iz sezone u sezonu od Kreilachovog dolaska napreduje, a prošle sezone nijanse su ga dijelile od ulaska u najviši rang. Kreilach je danas iznimno cijenjen u njemačkim nogometnim krugovima, do tog statusa došao je zahvaljujući kvalitetnim nastupima.

"Sada sam ušao u petu sezonu u Union Berlinu i mogu reći da sam jako zadovoljan osobnom situacijom. Imamo jako dobru i kvalitetnu momčad i mislim da ove sezone možemo uz kontinuitet igara napraviti taj iskorak u najviši rang koji smo na žalost propustili prošle sezone. Naravno jako sam zadovoljan kako je i klub posložen na svim poljima i kako ima izraženu ambiciju napretka i ulaska u Prvu ligu."

Ambicije za ovu sezonu ostaju iste, pokušaj ulaska u rang više. Union Berlin na taj način bi ostvario povijesni uspjeh.

"Cilj je ulazak u prvu ligu, ali normalno treba ići iz utakmice u utakmicu jer je liga stvarno iznimno teška pa ćemo na kraju vidjeti gdje smo. Sigurno bi to bila lijepa stvar za klub i navijače po prvi puta igrati 1. Bundesligu. Prošle sezone smo bili jako blizu tom pothvatu, ali u zadnjih sedam-osam utakmica nismo imali taj kontinuitet igara kao tijekom cijele sezone. Pred kraj smo izgubili utakmice od direktnih konkurenata Stuttgarta, Hannovera i radi toga smo na kraju ostali kratki."

Od prve sezone Kreilach je često i među strijelcima, a prošle sezone posebno se istaknuo uz devet postignutih pogodaka. Za veznog igrača to je sasvim dobra brojka i čini ga zadovoljnim.

"Igramo moderan i ofenzivan nogomet i stvaramo puno prilika po utakmicama pa se onda i ja nalazim u njima. Sa svojom kvotom golova i asistencija u zadnje tri-četiri sezone sam jako zadovoljan, ali normalno da postoji još prostora za napredak kako na osobnom tako i na momčadskom planu."

Liga je stvarno jaka, a najveći konkurenti bit će nam Nürnberg, St.Pauli, Ingolstadt, Darmstadt, Braunschweig, Fortuna Düsseldorf, tako da nas očekuje jako zanimljiva sezona.

Ugovor s Union Berlinom traje do lipnja 2019. godine, a Kreilach ima želju osjetiti najviši rang i nada se kako će to ostvariti upravo s Union Berlinom. Prošlu sezonu s njim je odradio i Roberto Punčec koji je ovog ljeta preselio u Rijeku, bivši Kreilachov klub. Naravno i Kreilach ima želju u budućnosti vratiti se na Kvarner.

"Roberto se vratio u Hrvatsku u odličnu i jaku Rijeku i ja, kako i njemu tako i HNK Rijeci, svakako od srca želim ulazak u Ligu prvaka i obranu naslova prvaka Hrvatske. Sigurno mi je san i želja jednog dana vratiti se u Rijeku i tamo završiti karijeru jer ipak je Rijeka klub koja me je prije svega izgradila kao čovjeka, a onda i kao igrača."

Iz Rijeke je odlazio u trenucima kada je krenulo stvaranje jake Rijeke i nakon što je u klub ušao kapital.

"Na svu sreću doživio sam i bio u toj početnoj fazi stvaranja jake Rijeke i mislim da od početka od kada je klub preuzeo gospodin Mišković, klub ima jasnu filozofiju i postavljenu strukturu rada. Rijeka je postala ozbiljan i respketabilan klub u europskim okvirima što jasno govore i pokazuju njeni rezultati iz sezone u sezonu."

Iako u Njemačkoj igra odlično, poziva iz HNS-a nije bilo, no i sam Kreilach svjestan je kolika je gužva na njegovoj poziciji.

"Normalno da je reprezentacija san svakog igrača, ali za sada nije bilo nikakvog kontakta. Svjestan sam kakvi igrači i u kakvim klubovima igraju u veznom redu hrvatske reprezentacije. Međutim sigurno ću i dalje davati sve od sebe da jednog dana možda i ostvarim svoj san."

Sigurno mi je san i želja jednog dana vratiti se u Rijeku i tamo završiti karijeru jer ipak je Rijeka klub koja me je prije svega izgradila kao čovjeka, a onda i kao igrača

Prošle sezone u 2. Bundesligi igrao je Josip Brekalo, u Fortuni su Karlo Igor Majić i Davor Lovren, koliko je ta liga dobra za razvoj mladih igrača?

"Po meni 2. Bundesliga svakako spada u desetak najjačih liga na svijetu i to svakako pokazuju i statistički podaci. Mislim da je svakako odlična liga za napredak kako mladog tako i svakog igrača jer sigurno nije mala stvar svako kolo igrati pred 20-ak, 30-ak tisuća ljudi i igrati i trenirati u vrhunskim uvjetima."

Svjedoci smo da igrači često mijenjaju klubove, no Kreilachova profesionalna karijera vezana je uz samo dva kluba.

"Imam tu sreću da nisam morao mijenjati puno klubova i dosadašnja karijera vezana mi je uz samo dva kluba. Velika je čast što sam u oba kluba jako lijepo prihvaćen od navijača. Sigurno da nakon svake pobjede i svakog gola igrač ima predivan osjećaj, ali trenuci kao što su oproštaj kakav mi je napravila Armada kada sam odlazio iz Rijeke ili koreografija koju su mi napravili navijači Uniona protiv Borussije Dortmund na Westfalenu, su svakako ono što igrača čini presretnim, ponosnim i ono što se u svakom slučaju nikada ne zaboravlja."

Za razliku ne samo od hrvatskih stadiona, već i u nekim drugim ligama, njemački su iz utakmice u utakmicu ispunjeni, navijači prate svoje klubove.

"U Njemačkoj postoji i dalje ta kultura odlazaka i "življenja" za utakmice što pokazuje da je njemačka liga i dalje najposjećenija na svijetu, kako 1. liga,tako 2. i 3. koje su isto tako profesionalne. U prilog tomu ide svakako veliki broj tradicionalnih klubova uz koje su navijači jednostavno jako povezani."

Hrvatski nogomet polako raste, a pokazuju to i nastupi naših klubova u Europi. Kreilach vjeruje u dobre šanse hrvatskih predstavnika u borbi za ulazak u skupine.

"Pa iz mog kuta gledanja mogu reći da se u Hrvatskoj igra jako, jako kvalitetan nogomet i sigurno veseli u zadnje vrijeme i veliki broj gledatelja na tribinama. To sve zajedno svakako pokazuju i rezultati naših klubova u Europi. Kako Rijeci, za koju mislim da ima jako dobre šanse protiv Olympiakosa, tako i Dinamu, Hajduku i Osijeku želim ulazak u skupine Europske lige što bi bio svakako bio odličan pokazatelj koliko se u Hrvatskoj igra odličan nogomet."

Iz perspektive igrača, kako gledaš na ludilo koje je zavladalo s transferima ove godine? Neymar je probio sve moguće granice, spominju se svote od 100 i više milijuna eura gotovo svakodnevno u kontekstu niza igrača.

"Iskreno mislim da je zavladala prevelika "ludnica" na nogometnom tržištu i da su to postale stvarno prevelike svote tako da nemam neko pozitivno mišljenje o svemu tome."

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3387:23+6487
2Bayern 3392:41+5172
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3375:37+3864
5Borussia D. 3364:43+2160
6Eintracht Frankfurt 3349:48+146
7Hoffenheim 3362:64-243
8Freiburg 3344:56-1242
9Heidenheim 3346:54-839
10Augsburg 3349:58-939
11Werder Bremen 3344:53-939
12Wolfsburg 3340:53-1337
13Borussia M. 3356:63-734
14Bochum 3341:70-2933
15Mainz 05 3336:50-1432
16Union Berlin 3331:57-2630
17Köln 3327:56-2927
18Darmstadt 3330:82-5217

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!