Automoto

Dominacija Chevroleta u Portu: Mulleru prva, Nashu druga utrka

Igor Šestak • nedjelja, 30.06.2013.
Dominacija Chevroleta u Portu: Mulleru prva, Nashu druga utrka

Na uličnoj stazi Circuito da Boavista u Portu u nedjelju su održane 13. i 14. utrka sezone Svjetskog prvenstva turističkih automobila. Natjecanjem su dominirali Chevroletovi automobili, a pobjede su odnijeli Yvan Muller u prvoj i James Nash u drugoj utrci.

Yvan Muller, vodeći u ukupnom poretku, u subotu se kvalificirao na prvu startnu poziciju, a u prvoj utrci ju nije ispuštao. Suvereno je vozio od starta pa do cilja i upisao svoju petu pobjedu sezone. Iza njegovih leđa poredala su se još tri vozača u Chevroletovim automobilima. Drugo mjesto pripalo je Tomu Chilton, treće Michelu Nykjaeru, a četvrto Pepeu Orioli kojem je ovo bila prva utrka od prelaska iza SEAT-a u Chevrolet.

Najbrži od vozača koji ne sjede za volanom Chevroleta bio je aktualni prvak Rob Huff u SEAT-u, a iza njega su se poredali James Thompson u Ladi te Tom Coronel i Stefano D'Aste u BMW-ima.

Utrku je obilježila bizarna nesreća koja se dogodila u desetom od 12 krugova. Gabrieleu Tarquiniju je Honda otkazala poslušnost i Talijan je morao parkirati pored staze. Službeni kamionet uzašao je na stazu kako bi odvukao Hondu, no na njega je naletjela skupina natjecatelja. Najmanje sreće imao je Franz Engstler koji je udario u službeno vozilo, a Freddy Barth se izvrtio kako bi ga izbjegao.

I u drugoj je utrci pobijedio vozač koji je startao s prve startne pozicije, a ovoga je puta u toj ulozi bio James Nash u Chevroletu. Muller, Oriela, Nykjaer i Chilton su se morali probijati kroz poredak nakon što se obrnuo startni poredak, a najviše uspjeha imao je Danac Nykjaer koji je dogurao do drugog mjesta. Silno se trudio probiti do druge pozicije, no Rob Huff je iskusnom vožnjom obranio poziciju.

Četvrto mjesto je osvojio Oriola, peto Marc Basseng u SEAT-u, dok je Thompson Ladi osigurao još jedno šesto mjesto. Muller je bio sedmi, ali može biti zadovoljan vikendom u Portugalu jer je dodatno učvrstio svoju prednost u poretku.

U WTCC-u slijedi ljetna stanka pa je iduća utrka u Argentini na rasporedu tek 4. kolovoza. Yvan Muller će imati ugodno ljeto jer u ukupnom poretku ima 122 boda prednosti pred Michelom Nykjaerom. James Nash je trenutačno treći, a prate ga Rob Huff i Gabriele Tarquini koji ovog vikenda nije osvojio niti bod.

WTCC, Porto, rezultati prve utrke:
1. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) 27:38,637 min
2. Tom Chilton (VBR/Chevrolet) +0,343
3. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) +0,665
4. Pepe Oriola (ŠPA/Chevrolet) +1,318
5. Rob Huff (VBR/SEAT) +2,493

WTCC, Porto, rezultati druge utrke:
1. James Nash (VBR/Chevrolet) 23:41,247 min
2. Rob Huff (VBR/SEAT) +5,624
3. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) +6,012
4. Pepe Oriola (ŠPA/Chevrolet) +6,368
5. Marc Basseng (NJE/SEAT) +7,946

Foto: Wikipedia, Morio

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoVideoWTCC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!