Tenis

Pironkova zaustavila Martić na putu do osmine finala Wimbledona

Tea Lokas • subota, 29.06.2013.
Pironkova zaustavila Martić na putu do osmine finala Wimbledona
Foto: EPA

Petra Martić nije uspjela izjednačiti svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima. U svom prvom pojavljivanju u trećem kolu Wimbledona, protiv Cvetane Pironkove, vratila se "iz mrtvih" i izborila treći set, no ondje je bugarska tenisačica ipak odnijela pobjedu...

Petra Martić nije se uspjela pridružiti Ivanu Dodigu u osmini finala Wimbledona. Hrvatska tenisačica u trećem je kolu poražena od bivše polufinalistice Cvetane Pironkove 6:1, 4:6, 6:2 poslije jednog sata i 46 minuta igre.

Bugarska tenisačica osvojila je deset od prvih 12 gemova. Vodila je 6:1, 4:1 kada je Martić nanizala šest gemova. Osvojila je drugi set 6:4 i na početku trećeg zadržala svoj servis-gem za vodstvo 1:0. No tu je stala. Pironkova je osvojila šest od sljedećih sedam gemova i plasirala se u osminu finala.

Dvostrukim breakom u prvom setu Pironkova je započela svoj lov na osminu finala, a za prvu dionicu susreta trebalo joj je 26 minuta igre i loša prezentacija Petre Martić.

Nakon 6:1 bugarska je tenisačica, inače 72. na WTA ljestvici, uzela servis Splićanki na startu drugog seta za nastavak dominacije. Ništa se nije promijenilo u narednih nekoliko gemova, a Martić je pripomogla da Pironkova "podeblja" prednost na 4:1 dvostrukom pogreškom za (poslije iskorištenu) break loptu.

Martić uspijeva povratiti jedan izgubljeni servis smanjivši na 4:2, a potom i drugi (4:4) konačno odigravši čvrsto protiv 26-godišnjakinje iz Bugarske koja je 2010. igrala polufinale Wimbledona. U idealnom trenutku Martić je proigrala i breakom pri 5:4 brzinski zaključala set.

Priča iz prvog seta ponovila se u odlučujućem dijelu susreta. Prvi break bez izgubljenog poena Pironkova je zabilježila za 2:1, a isti je postupak ponovila za 5:2, nakon čega je servirala za osminu finala.

Bugarka se izbavila iz tri opasnosti break lopte te drugu meč loptu pretvorila u pobjedu nad posljednjom Hrvaticom u pojedinačnom natjecanju tenisačica.

Martić je u meču upisala tek tri breaka (3/14), dok je Pironkova šest puta (6/9) lomila servis hrvatskoj predstavnici. Na mreži je slavila u 25 izlazaka (25/40), zabilježila je 30 winnera, 27 neforsiranih grešaka, 61% poena nakon prvog servisa te čak sedam dvostrukih pogrešaka. S druge strane, pobjednica je imala tri winnera manje (27), no 20 neforsiranih grešaka, 63% pogođenih prvih servisa te nijednu dvostruku pogrešku.

U sljedećoj fazi natjecanja Cvetanu Pironkovu očekuje četvrta nositeljica, Agnieszka Radwanska.

Wimbledon, 3. kolo:
Martić (Hrvatska) - Pironkova (Bugarska) 1:6, 6:4, 2:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg01.07.2013. u 11:56
    Kad bi bar bila u Top 50. Trenutno je blize do 150...
    interreg
  • Josippo29.06.2013. u 21:58
    gledao sam mec, i moram nazalost priznati da je bio jedan od najgorih meceva sto sam ikad gledao, samo su grijesile, nikakva kvaliteta, nemam pojma kako su dotlen stigle, pironkova je bila agresivnija i zasluzeno slavila! Petra vishe od top 50 ne moze. definitivno! ali nema veze dobro je i to!
    Josippo
  • Obrisan korisnik29.06.2013. u 19:28
    Da se gleda po izgledu, bila bi top 5 definitivno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2013. u 18:36
    3. kolo je lijep rezultat, pogotovo s obzirom na prvi dio sezone, ali s ovakvom neisklesanom igrom dalje i ne zaslužuje. I dalje su to isti kronični problemi- prepasivna igra i čekanje loptice da dođe njoj, umjesto da ona ide na lopticu. Gotovo redovito udara lopticu kad je već u silaznoj putanji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido29.06.2013. u 18:28
    Jao Petrice pa izgubi na imendan, steta...
    nido