Automoto

Prvi put u povijesti Svjetsko prvenstvo turističkih automobila stiže u Rusiju

Igor Šestak • petak, 07.06.2013.
Prvi put u povijesti Svjetsko prvenstvo turističkih automobila stiže u Rusiju

Prvi put u povijesti World Touring Car Championship stiže u Rusiju. Ovoga vikenda će se održati 11. i 12. utrka sezone i to na stazi Moscow Raceway smještenoj 80 kilometara od centra Moskve. Veliku prednost u ukupnom poretku branit će Yvan Muller, iza njega se razvija masovna bitka za drugo mjesto, a poseban motiv imat će vozači Lade koji će nastupati na "domaćem terenu"...

Svjetsko prvenstvo turističkih automobila stiglo je do svoje šeste ovogodišnje postaje, a prvi put u povijesti utrke će se održati u na stazi Moscow Raceway u Rusiji. Bit će to 11. i 12. utrka sezone nakon što su vozači ranije posjetili Italiju, Maroko, Slovačku, Mađarsku i Austriju.

Nakon prvih deset utrka u ukupnom poretku uvjerljivo vodi Yvan Muller sa 198 osvojenih bodova. Drugoplasirani Gabriele Tarquini ima 118, a trećeplasirani James Nash 108.

Staza Moscow Raceway smještena je 80 kilometara zapadno od glavnog grada Ruske Federacije. Izgrađena je u periodu od 2008. do 2012., a konstruirao ju je, kao i većinu modernih staza, Hermann Tilke. Njena izgradnja stajala je oko 150 milijuna dolara.

Utrke WTCC serije sastojat će se od 13 krugova dugačkih 3.931 metar, a staza ukupno ima 15 zavoja - devet lijevih i šest desnih. Ona će biti velika nepoznanica za većinu natjecatelja jer su ju do sada isprobala samo trojica od vozača koji će se u nedjelju boriti za WTCC bodove. Iskustvo na ovoj stazi imaju domaći vozači Mikhail Kozslovskiy i Nikolaj Karamyshev te Tom Coronel koji je na njoj vozio u seriji Renault Megane Trophy.

Promotor WTCC-a Marcello Lotti istaknuo je kako je širenje natjecanja na Rusiju bio jedan od prioriteta: "Nakon što smo uspjeli plasirati naše natjecanje na japansko, kinesko i američko tržište, vrlo smo uzbuđeni što ćemo imati i prvu utrku u Rusiji. To je novo tržište za nas i odlična je vijest da WTCC širi svoje horizonte."

U najavi utrke, vozač Chevroleta i vodeći u ukupnom poretku, Yvan Muller je izjavio: "Budući da Francuska nema utrku u kalendaru WTCC-a, ja smatram ovu utrku domaćom jer imam rusko ime i ruskog sponzora. Šalu na stranu, utrka u Rusiji je velika stvar za naš sport jer se radi o velikom tržištu."

Ova utrka bit će prava domaća za momčad Lade, koju će predstavljati James Thompson i Mikhail Kozslovskiy. "Napravit ćemo sve da u Moskvi dođemo do dobrih rezultata, da se borimo za vrh. To je naša domaća utrka, što je u isto vrijeme poticaj, ali i odgovornost. Pokušat ćemo ispuniti očekivanja navijača", izjavio je Thompson.

Aktualni svjetski prvak Rob Huff trenutno je peti u ukupnom poretku, a na utrkama u Moskvi će drugi put u karijeri komentirati događaje na stazi izravno iz svog SEAT-a: "Naravno, moram voditi računa da me komentari ne ometaju u vožnji, ali veselim se tome jer je to jedno novo iskustvo. U početku sam bio malo skeptičan prema tome, ali riječ je o vrlo zanimljivom projektu."

O samoj stazi govorio je Thiago Monteiro, vozač Honde koji u ukupnom poretku drži deseto mjesto: "Koliko sam mogao vidjeti riječ je o tehnički dosta zahtjevnoj stazi i ona bi mogla odgovarati našem automobilu. Međutim, mi se još uvijek privikavamo na automobil, a sa staze nemamo baš nikakvih podataka pa će biti važno da se brzo prilagodimo."

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 12:30, dok su nedjeljne utrke u 11:20 i 12:20.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoVideoWTCC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2013. u 19:54
    Turistički automobili? TURISTIČKI AUTOMOBILI??? Pa ni google ne prevodi toliko loše, a gaf (tračak elementarnog neznanja) je u rangu najgorih Indexovih. Na ovakvo sranje se na Sportnetu prije nije moglo naletjeti...
    Obrisan korisnik